Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

17 aprilie 2013

Pensie anticipată parțială fără penalizare - Copșa Mică, Baia Mare, Zlatna

Intrebare:

” Buna ziua,
As avea o intrebare pt dvs.
Tatal meu este nascut la 26 august 1950 si a intrat in pensie anticipat la 60 de ani. Mentionez ca tata a fost sofer, are 42 de ani de cotizatie. Anul acesta face 63 de ani, si vroiam sa va intreb daca poate beneficia de acea reducere de 2 ani, sa primeasca pensia aferenta.
Tatal meu este din Baia Mare, si am inteles ca daca locuiesti 20-30 de ani , exista in lege , ca daca nu beneficiezi de nici un spor, (el nu are grupa de munca sau altceva, a fost sofer, a iesit in pensie la 60 de ani, si acuma o sa faca 63, de ani,) va beneficia de acesti 2 ani de zile cum ca a locuit in Baia Mare, si datorita faptului ca e poluat , oras minier etc...beneficiezi de 2 ani de reducere. Am inteles de la niste oameni care ei sunt in pensie si beneficiaza de aceasta reducere, adica in loc sa se pensioneze la 65 de ani s-au pensionat la 63 de ani. Intrebarea mea este daca si tatal meu beneficiaza de acelasi lucru, dat fiind faptul ca el s-a pensionat la 60 de ani, are o pensie mai mica acuma, si daca cumva se poate sa i se mareasca pensia, sa intre la 63 de ani in pensie , atingand si conditia de  varsta (cu acesti 2 ani de reducere).
Astept cu nerabdare raspunsul dvs.
Va multumesc !”

Raspuns:

Conform dispoziţiilor art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010, „persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv, Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).”
Potrivit art. 54 alin. (1) din Normele de aplicare a Legii nr. 263/2010, aprobate prin H.G. nr. 257/2011: „Persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 65 alin. (5) din lege pot solicita pensia anticipată parțială, fără penalizare, cu cel mult 2 ani înaintea vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6 la lege.”
Conform prevederilor art. 65 alin. (4) din Legea nr. 263/2010, cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.”
Din analiza acestui articol, rezultă faptul că, odată stabilită penalizarea în cazul unei pensii anticipate parţiale, aceasta se va menţine până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea unei pensii pentru limită de vârstă.
Întrucât art. 65 alin. (5) nu prevede o pensie pentru limită de vârstă, ci o pensie anticipată parţială atipică, fără penalizare, nu există temei legal pentru eliminarea diminuării cu doi ani înaintea vârstei standard de pensionare.
Legea prevede în mod expres situaţiile în care se poate recalcula pensia anticipată parţială:
·       în condiţiile art. 107 alin. (3), prin adăugarea veniturilor şi/sau stagiilor de cotizare, nevalorificate la stabilirea acesteia;
·       în condiţiile art. 67 alin. (1), la transformarea în pensie pentru limită de vârstă.
Prin urmare, în cazul tatălui dvs., nu există temei legal pentru recalcularea pensiei anticipate parţiale, prin eliminarea diminuării, în situaţiile prevăzute la art. 65 alin. (5) din lege.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: