Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

1 aprilie 2013

Inscriere la pensie de invaliditate

Intrebare:

buna ziua, am o intrebare pentru dumneavoastra, tatal meu este bolnav de psoriazis. are vreo 17 ani lucrati...cum ar trebui procedat pentru a iesii la pensie!as dori un rasp din pt dvs. Va multumesc anticitap!!!

Raspuns:

In primul rand, pentru inscrierea tatalui dvs. la pensie de invaliditate, trebuie ca acesta sa se adreseze medicului expert al asigurarilor sociale, care va hotari asupra incadrarii sau neincadrarii intr-un grad de invaliditate.

In privinta stagiului de cotizare necesar pentru pensia de invaliditate, este necesar sa consulatati art. 73 din Legea nr. 263/2010, modificata si completata prin Legea nr. 37/2013, care prevede:
„Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca au realizat, in conditiile legii, stagiu de cotizare.”
Prin urmare, intrucat conform celor precizate de dvs. in mesaj tatal dvs. a realizat un stagiu de cotizare de 17 ani, are indeplinita conditia privind stagiul de cotizare in vederea inscrierii la pensia de invaliditate.
Pentru aceasta, trebuie ca tatal dvs. sa se adreseze medicului expert al asigurarilor sociale, care va hotari asupra incadrarii sau neincadrarii intr-un grad de invaliditate, avand in vedere actele medicale prezentate si criterii legale de inscriere la pensie de invaliditate.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: