Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

22 aprilie 2013

Pensie de invaliditate - lipsă vechime în muncă

Intrebare:

„Ma numesc D.S. sunt nascut in 1979, la varsta de 16 ani am avut un accident care nu are legatura cu munca, sportul sau scoala, eram la o scoala profesionala oarecare si nu am cotizat la casa de pensii. Sunt incadrat in gradu 1 grav cu insotitor. Beneficiez de o indemnizatie de 294 lei. Dupa noau lege din 1 aprilie 2013 am dreptu la pensie de invaliditate?

Multumesc anticipat!”

Raspuns:


In privinta stagiului de cotizare necesar pentru pensia de invaliditate, este necesar sa consultati art. 73 din Legea nr. 263/2010, modificata si completata prin Legea nr. 37/2013, care prevede:

„Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca au realizat, in conditiile legii, stagiu de cotizare.”

Prin urmare, intrucat conform celor precizate de dvs. in mesaj, nu ati realizat nicio zi de stagiu de cotizare, nu aveti indeplinita conditia privind stagiul de cotizare in vederea inscrierii la pensia de invaliditate.

Astfel, pentru a beneficia de vechime in munca, puteti incheia un contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii in raza careia aveti domiciliul, pentru o perioadă aleasă de dvs. (o lună, un an, etc.)



In al doilea rand, pentru inscrierea la pensie de invaliditate, trebuie sa va adresati medicului expert al asigurarilor sociale, care va hotari asupra incadrarii sau neincadrarii intr-un grad de invaliditate, avand in vedere actele medicale prezentate si criteriile legale de inscriere la pensie de invaliditate.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: