Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

4 aprilie 2013

Pensie anticipată

Intrebare:

„Buna ziua
Vă scriu în legătură cu situația soției mele. Am primit răspunsuri diferite de la diferiți angajați ai Casei de pensii și aș vrea unul și de la dvstră, care îmi păreţi persoanele cele mai autorizate.
Data naşterii 24. 12 .1954
Vechime aproximativ 38 de ani. Spun aceasta pentru că fără să ştie, cu toate că a lucrat efectiv unele perioade a fost trecută cu întreruperea activităţii  (75%) unde şi cum poate verifica perioadele respective. Cu toate că D112 au fost depuse de angajator, acesta nu a plătit contribuţiile şi are şi o reeşalonare a acestora. Iniţial a vrut să întrebe la ITM, dar îi este frică pentru că ITM şi fiscul sunt în relații de prietenie cu conducerea societăţii.
Din cei 38 de ani 2 ani i-a lucrat la PTTR, sunt înscrişi în cartea de muncă, dar de la Casa locală de pensii i s-a spus că trebuie şi o adeverinţă care sa adeverească faptul că înscrisurile sunt reale. Este normal, mai ales că este vorba de anii 1973-1975.
Un răspuns primit de la un specialist în pensii a fost că poate ieşi la pensie după împlinirea a 58 de ani şi minim 38 ani vechime, la pensie anticipată fără penalizare.
De la diferite niveluri ale casei de pensii i s-a spus că la 61 de ani sau 60 de ani.
Vă mulţumesc pentru ajutor
Cu stimă, A.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sotia dvs. este nascuta la data de 24 decembrie 1954, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 11 luni, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 29 de ani si 10 luni, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.
Prin urmare, poate solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta de la implinirea varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 59 de ani si 11 luni, respectiv de la data de 24 noiembrie 2014.
Conform prevederilor legale in vigoare, respectiv a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sotia dvs. poate solicita inscrierea la pensie anticipata cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, cu conditia depasirii stagiului stagiului complet de cotizare cu cel puțin 8 ani (respectiv 29 de ani si 10 luni + 8 ani = 37 de ani si 10 luni).

De asemenea, vă precizăm că la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate/anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat o persoana a beneficiat de pensie de invaliditate).

Prin urmare, daca a realizat stagiul de cotizare prevăzut de lege, menționat mai sus, de 37 de ani si 10 luni, sotia dvs. se poate inscrie la pensie anticipata la această dată.

Sarcina dovedirii stagiului de cotizare cade în sarcina pensionarului, iar pentru perioada ulterioară datei de 1 aprilie 2001 puteți solicita un certificat de atestare a stagiului de cotizare de la casa teritorială de pensii de care aparțineți.

Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

Teodor spunea...

Va mulțumesc!Totuși nu este clar dacă iese la pensie anticipată fără penalizare sau cu penalizare
Cus timă

Specialist Pensii spunea...

Este vorba de pensie anticipată fără penalizare.
De altfel, pensia anticipată cu penalizare se numeste ”pensie anticipată parțială”.