Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

18 aprilie 2013

Pensie de urmas sotie supravietuitoare - optiune pentru pensia proprie

Intrebare:

„Buna ziua, o sa fiu scurt si la obiec. Mama(momentan casnica, dar are 29 ani si 3 luni vechime munca in mediu toxic) nascuta in 1958, tata(pensionar militar)decedat in 2012,poate mama sa beneficieze de pensie de urmas?
Mama 11 05 1958, are 3ani si 6 luni de grupa a II-a in carnetul de munca iar in perioada 1979-1982 are intrerupere crestere copii(nu este bagata in vechime, o sa fie luata in calcul? ).
Multumesc anticipat.”

Raspuns:

Conform art. 83 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, “Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii”.

Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 85, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”

Avand in vedere faptul ca mama dvs. este nascuta la data de 11 mai 1958, varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 1 lună, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.
Prin urmare, poate solicita inscrierea la pensie de urmaș de la implinirea varstei de 61 de ani si 1 lună, respectiv de la data de 11 iunie 2019.
Vă precizăm că poate solicita pensie pentru limită de vârstă la aceeași dată, la împlinirea vârstei standard de pensionare (61 de ani și 1 lună), intrucat potrivit prevederilor legale in vigoare perioada de 3 ani si 6 luni nu confera niciun beneficiu privind reducerea acestei varste (reducerea opereaza de la un stagiu minim de 6 ani în grupa a II-a de munca, in procent de 100%).

La implinirea varstei standard de pensionare, mama dvs. poate opta pentru cea mai favorabila pensie (pensia de urmas sau pensia proprie pentru limita de varsta) conform dispozitiilor art. 92 din Legea nr. 263/2010, care prevad: ”Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas după sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.”

De asemenea, mentionam că perioada 1979-1982, cât mama dvs. s-a aflat in concediu privind cresterea si ingrijirea copiilor nu constituie vechime in munca/stagiu de cotizare si se va scadea din vechimea în munca, calculata conform dispozitiilor legale.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: