Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

7 noiembrie 2010

Stagiu asimilat-pensie de invaliditate

Intrebare:

“Buna ziua ! Va rog mult ,ajutati-ma sa aflu realitatea situatiei in care ma aflu . Sunt nascuta la data de 20.06.1953, am o vechime de 10 ani (1977 -1987) si din anul 1999 pina in prezent, beneficiez de pensie invaliditate gr.II accentuat cu un venit lunar de 350 ron. As dori sa stiu : - cind am dreptul sa ma pensionez :
- daca ,perioada in care am beneficiat de pensie de invalididate, este asimilata pentru realizarea stagiului legal de cotizare:
- in situatia in care nu intrunesc conditiile legale pentru a putea beneficia de pensie de limita de virsta,am posibilitatea sa depun o suma pentru a completa stagiul minim de cotizare.

Mentionez ca, am apelat la Casa Teritoriala de Pensii pentru aceasta situatie si, mi s-a raspuns ca :" perioada in care am fost pensionata cu gr.II -accentuat de invaliditate, nu este asimilata pentru realizarea stagiului minim de cotizare deoarece , din suma pe care o primesc (350 ron.) reprezintind ajutor social , nimeni nu face transferul sumei necesare pentru aceasta cotizatie".
Va multumesc mult !

Cu respect, V.P.”

Raspuns:

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.

Aceste considerente se bazeaza pe art. 38 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata, care precizeaza:
“(1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepţia celor prevăzute la art. 40 lit. a)-c) şi e);
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.”

Prin urmare, perioada de pensie de invaliditate este considerata stagiu asimilat si se ia in calcul la stabilirea stagiului total de cotizare realizat. De asemenea, precizam ca doar perioada de pensie de invaliditate platita prin casa teritoriala de pensii reprezinta stagiu asimilat, nu si perioada in care o persoana incaseaza indemnizatie pentru persoana cu handicap platita prin alte institutii decat cele din sistemul public de pensii.
Analizand cele precizate in mesajul trimis, aveti urmatorul stagiu de cotizare:
-10 ani, in conditii normale de munca;
-11 ani-stagiu asimilat, respectiv perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate.
Total 22 de ani.
Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 20 iunie 1953, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 5 luni, iar stagiul minim de cotizare cerut de lege este de 13 ani si 10 luni.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul minim de cotizare de 13 ani si 10 luni, puteti solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 20 noiembrie 2012, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

Cu bine,
Specialist pensii.

Un comentariu:

bathori mariana spunea...

Buna ziua, sunt nascuta la 31.10.1954, am 19 ani lucrati, din care 17 in grupa II.Din 1995 pana in prezent sunt in pensie de invaliditate, deci 15 ani. Total 19 ani + 15 ani = 34 ani . Beneficiez de reducerea varstei de pensionare cu 3,6 ani in aceste conditii? Se iau in considerare si anii de pensie de invaliditate la pensionarea normala? Se ia in calcul si reducerea varstei de pensionare ? Va multumesc, astept raspunsul dv.