Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

13 noiembrie 2010

Inscriere pensie - grupa II de munca si contract de asigurare conform OUG nr. 94/2010

Intrebare:

“Buna seara,
Va rog sa-mi spuneti cind as putea intocmi dosarul de pensionare avind in vedere ca sunt femeie nascuta pe 23-04-1953, cu o vechime totala de 20 ani 2 luni din care 16 ani 11 luni in grupa a II-a de munca. As dori sa stiu daca platind contributia de asigurari sociale pe perioada 2005-2010 in conformitate cu ordonanta de urgenta 729 din 02-11-2010,cit, cum si cind ma ajuta in intocmirea dosarului de pensie.Astept raspunsul pe aceasta adresa de mail.
Va multumesc.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 23 aprilie 1953, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 5 luni, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 28 de ani si 10 luni.
In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Conform celor precizate de dvs., aveti urmatorul stagiu de cotizare:
-20 de ani si 2 luni stagiu efectiv realizat, din care 16 ani si 11 luni in grupa II de munca;
-4 ani, spor aferent grupei II de munca (potrivit Legii nr. 3/1977, pentru fiecare an lucrat efectiv in grupa II de munca, se acorda un spor de 3 luni).
TOTAL STAGIU: 24 de ani si 2 luni.
Prin urmare, intrucat conform celor precizate de dvs. nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 28 de ani si 10 luni, nu puteti beneficia de reducerea varstei standard de pensionare pentru grupa II de munca de 3 ani si 6 luni, respectiv pana la varsta de 55 de ani si 11 luni.
Conform O.U.G. nr. 94/2010, va puteti completa stagiul de cotizare pana la implinirea stagiului complet de cotizare solicitat de lege pentru inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard conform art. 42 din Lege, prin incheierea unui contract de asigurare, daca indepliniti cumulativ urmatoarele conditii:
-nu aveti calitatea de pensionar la data incheierii contractului de asigurare;
-nu ati avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii in perioada in care se solicita asigurarea
(in cazul dvs. pentru o perioada de aproximativ 4 ani si 8 luni anterior acestei date, ce reprezinta diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul efectiv realizat pana la aceasta data, conform celor specificate de dvs.);
-nu ati avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii in aceasta perioada.
Mentionam ca incheierea contractului de asigurare trebuie sa se realizeze pana la data de 31 decembrie 2010, conform prevederilor OUG nr. 94/2010, data pana la care trebuie platita si suma stabilita cu titlu de contributie de asigurari sociale.
In acest sens, va puteti adresa casei teritoriale de pensii in raza careia aveti domiciliul sau resedinta, avand asupra dvs. carnetul de munca, precum si actul de identitate, in copie si original, casa de pensii care va poate oferi mai multe informatii atat cu privire la stagiul de cotizare efectiv realizat, cat si cu privire la modalitatea de incheiere a contractului de asigurare conform OUG nr. 94/2010.
De asemenea, precizam ca in lipsa completarii stagiului complet de cotizare, nu aveti dreptul la pensie decat la varsta standard de pensionare, in luna septembrie 2012.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: