Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

25 noiembrie 2010

Stagiu de cotizare - persoana cu handicap grav

Intrebare:

“Buna ziua,
Ma numesc C.S. si sunt din Botosani. Sunt nevazator de gradul I dintotdeauna si am lucrat ca asistent medical la spitalul judetean din localitate timp de 28 ani si 6 luni. Anul trecut la 1 octombrie am iesit la pensie, conform Legii 19 pe 2000, articolul 47, alin. 2. S-a spus ca o treime obligatorie pe care trebuie s-o lucrez este de 11 ani si 8 luni, iar restul de timp lucrat mi s-a calculat ca fiind suplimentar. Eu as dori sa intreb daca am dreptul sa contest corectitudinea calculului pensiei mele pe considerentul ca anul trecut vechimea obligatorie pentru barbati nu a fost de 35 de ani, asta va fi in 2015. Daca vechimea minima obligatorie pentru barbati anul trecut era, za zicem de 32 ani, inseamna ca eu trebuia sa am la calcul o vechime obligatorie de 10 ani si 8 luni, iar restul sa fie considerata vechime suplimentara. Asadar va rog sa-mi spuneti daca eu as contesta modul acesta de calcul, as avea cum sa castig recalcularea pensiei cu o marire importanta care sa merite efortul. Va multumesc foarte mult! C.S.”

Raspuns:

Conform art. 41 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, „varsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. Atingerea varstei standard de pensionare se va realiza in termen de 13 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin cresterea varstelor standard de pensionare, pornindu-se de la 57 de ani pentru femei si de la 62 de ani pentru barbati, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 3.”

Prin Ordinul Ministerului Muncii şi Solidaritatii Sociale nr. 340/2001, s-au aprobat Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.

In capitolul privind pensia pentru limita de varsta, se prevede ca „vârstele standard de pensionare şi stagiile minime sau complete de cotizare pentru femei şi bărbaţi sunt prevăzute în anexa nr. 3 la lege, detaliată în funcţie de data naşterii în anexa nr. 9 la prezentele norme.”

Prin urmare, avand in vedere data nasterii dvs. (precizata intr-un mesaj anterior), in mod corect varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.
Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :

a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “

Conform art. 47 alin. (1) lit. a) mentionat mai sus, ati fost inscris la pensie pentru limita de varsta intrucat aţi realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare de 35 de ani (respectiv minim 11 ani si 8 luni). Prin urmare, casa teritoriala de pensii a respectat intocmai prevederile legale în vigoare la data stabilirii drepturilor de pensie.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: