Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

7 noiembrie 2010

Pensie comunitara Spania - completare stagiu de cotizare

Intrebare:

“Buna ziua ma numesc G.P. nascuta in 18 -04-1955,am lucrat in Romania din sept.1974 pina in dec 2002,am 15ani in grupaIIa.Din dec.2002 pina in iunie 2005 nu am platit contributiile de pensie,iar din iunie 2005 pina in prezent lucrez in Spania si platesc contributiile la S.Social. Am citit in internet ca se poate plati retroactiv contributiile din 2005.Intrebarea mea este daca eu mai trebuie sa platesc inca o data din 2005 si in Romania,de moment ce platesc in Spania?.Daca pot sa platesc doar perioada dec.2002-iunie 2005?Cind pot iesi de drept la pensie ,si daca se iau in calcul si anii din Spania?Ce hirtii trebuie aduse din Spania?.Va multumesc si astept raspuns.”

Raspuns:

Va raspundem punctual la intrebarile dvs.:

1. Avand in vedere ca intre Spania si Romania se recunosc reciproc stagiile de cotizare, nu este necesar sa platiti din nou contributiile pentru perioada 2005-2010, retroactiv, pentru ca pe aceeasi perioada ati contibuit la asigurarile sociale din Spania.

Cu privire la stagiul realizat in Spania, va aducem la cunostinta ca persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene pot beneficia de prestatii de pensie acordate în conformitate cu legislatia comunitara în domeniul securitatii sociale, aceasta devenind direct aplicabila în România începând cu data de 01.01.2007.

In cazul în care ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Spaniei si ati platit contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia spaniola, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

2. Conform art. 3 din O.U.G. nr 94/2010, "perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă şi ultimii 5 ani anteriori acestei date."
Prin urmare, in situatia in care veti incheia incheia in cursul lunii noiembrie un astfel de contract de asigurare, el se poate incheia pe o perioada de maxim 5 ani, de la 1 decembrie 2005 la 1 decembrie 2010.

Astfel, nu puteti plati contributia de asigurari sociale pentru perioada mentionata de dvs., decembrie 2002-iunie 2005.

3. Prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Spania si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndeplinieste conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-a facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic va primi doua pensii, una din România, cealalta din Spania.

4. Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 18 aprilie 1955, varsta standard de pensionare conform legislatiei romane este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.

Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare (inclusiv sporul de grupa conform legislatiei anterioare) si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 15 ani, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 3 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 57 de ani, de la data de 18 aprilie 2012, conform prevederilor legale in vigoare.

4. Cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii se depune la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate, dacă lucrătorul/asiguratul a fost supus legislaţiei acestei instituţii.

Pentru confirmarea perioadei de asigurare din România este necesar ca persoana interesata sa completeze Formularul E 207, intitulat „Certificat privind cariera asiguratului” la care se ataseaza documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României (ex: copia certificata a carnetului de munca). Acest formular E207 va fi depus împreuna cu cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii, la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: