Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

7 noiembrie 2010

Pensia de invaliditate - stagiu asimilat

Intrebare:

“buna ziua
prin amabilitatea dumneavoastra as dori sa va aduc la cunostinta urmatoarele date si cu rugamintea de ami raspunde la o intrebare
sunt nascuta in 23.07.1970 si sunt la pensie de invaliditate din 08.08.2005
in decizia de pensionare sunt trecute urmatoarele date
varsta ivirii inv. 35 ani si 15 zile
varsta std. 60 ani
stagiu complet 30 ani
stagiu de cotizare realizat 8 ani si 7 zile
conditii normale 7 ani 4 luni 23 zile
stag. asimilat 7 luni si 14 zile
stagiu necesar 11 ani
stagiu potential 19 ani
grupa a doua nu mi-a fost luata in calcul
intrebarea mea este:
ce se v-a intampla cand nu voi mai beneficia de pensie de invaliditate la o varsta mai inaintata ex 60ani , deoarece sanatatea nu imi mai permite sa lucrez vreodata
in cazul meu care sunt conditiile pentru o pensie de varsta normala
cu multumiri”


Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 23 iulie 1970, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul minim de cotizare cerut de lege este de 15 ani, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.

Aceste considerente se bazeaza pe art. 38 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata, care precizeaza:

“(1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepţia celor prevăzute la art. 40 lit. a)-c) şi e);
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.”

Prin urmare, perioada de pensie de invaliditate este considerata stagiu asimilat si se ia in calcul la stabilirea stagiului total de cotizare realizat.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: