Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

25 noiembrie 2010

Recalculare pensie - pensie comunitara Spania

Intrebare:

“ BUNA ZIUA,
Ma numesc F. si vroiam sa va rog frumos daca ma puteti ajuta, prin a-mi raspunde la o intrebare. Mama mea este nascuta in anul 1948, are o vechime de 26 ani si 4 luni in campul muncii, este pensionara la limita de varsta, in Romania si este in Spania acum,
unde a acumulat 8 ani de contributie sociala, deci in total 34 ani vechime.
Intrebarea mea este, daca beneficiaza de pensie comunitara,ce acte ii trebuiesc si unde trebuie sa le depuna, deci conditiile care se impun pentru a beneficia?
Va multumesc ff mult si va astept cu un raspuns cat mai concludent!
o zi buna va doresc!
Cu multa stima, F.A.”

Raspuns:

Persoanele care au desfăşurat, respectiv desfăşoară activităţi profesionale în alte state membre UE, pe perioada în care au beneficiat, respectiv beneficiază de drepturi de pensie naţională din sistemul public de pensii din România pot solicita revizuirea acestora, prin luarea în considerare a perioadelor de asigurare realizate conform legislaţiei altui stat membru.

Astfel, mama dvs. trebuie sa se adreseze la casa de pensii de la locul de domiciliu obisnuit, adica la institutia competenta din Spania (INSS), pentru a completa formularele E202, E207.


Pentru a facilita îndeplinirea formalităţilor de confirmare a carierei profesionale, este indicat ca mama dumneavoastra, la completarea formularului E207 „Certificat privind cariera de asigurat” sa anexeze fotocopii ale urmatoarelor documente: carnetul de munca, cupon de pensie sau decizie de pensie emisa de casa teritoriala din Romania, act de identitate emis de autoritatile romane.


Urmare acestui demers, instituţia competenta din Spania, la care este asigurata în acest moment mama dvs., va solicita casei teritoriale de pensii competentă din Romania, recalcularea pensiei, prin adaugarea perioadei de asigurare realizată în Spania .


Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: