Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

18 noiembrie 2010

Asigurat obligatoriu - pensionar militar cu contract individual de munca

Intrebare:

“Ma numesc V.O., pensionat MAI, doresc un raspuns la urmatoarea situatie:
Sunt pensionar MAI din 2001 comform Legii 164/2001(pensii militare de stat).
Din ianuarie 2008 sunt angajat cu contract de munca individual pe perioada nedeterminata la o firma . Mi se opreste CAS -10,5% comform Legii 19/2000 actualizata, art.5, pct I.
Pensiile militare se platesc conform legii 164/2001 de la bugetul de stat si nu de la bugetul asigurarilor sociale de stat conform legii 19/2000.
Doresc sa stiu daca este legal sa mi se opreasca contributie la pensie in cazual meu.Este normal si legal?
Van multumesc anticipat”

Raspuns:


În sistemul public de pensii, sunt asigurate, în condiţiile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fizice, denumite în continuare asiguraţi.


Asiguraţii pot fi cetăţeni români, cetăţeni ai altor state sau apatrizi, pe perioada în care au, conform legii, domiciliul sau reşedinţa în România.

Printre persoanele asigurate obligatoriu, prin efectul legii, în sistemul public de pensii sunt si cele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. 1 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv “persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici”.

Prin urmare, intrucat desfasurati activitate cu contract individual de munca, sunteti asigurat obligatoriu in sistemul public si angajatorul este obligat sa va retina contributia individuala de asigurari sociale, indiferent daca sunteti sau un pensionar, in sistemul public de pensii sau in alte sisteme neintegrate sistemului public (asa cum este, de exemplu, sistemul de pensii militare).

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: