Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

18 noiembrie 2010

Cumul pensie de urmas cu salariul

Intrebare:

“Buna ziua,Mama mea este decedata si luam pana acum pensie de urmas de pe urma ei, dar de curand m-am angajat si doresc sa stiu daca mai iau si de acum pensie. Eu sunt in ultimul an la master si am 25 de ani.Va multumesc.”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 92 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:

d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)”.
Prin urmare, in cazul in care urmasul este angajat cu contract individual de munca, pentru a primi in continuare pensia trebuie sa se incadreze in maxim ¼ din salariul mediu brut pe economie, salariu stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat la 1836 lei pentru anul 2010.
Astfel, in cazul in care venitul brut, asa cum reiese din declaratiile nominale depuse de angajator la casa de pensii, va fi mai mare de 459 lei RON, indiferent de norma de lucru (norma intreaga sau contract cu timp partial, jumatate de norma) plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei teritoriale de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator, din care sa reiasa data incheierii contractului de munca si venitul asigurat. In cazul nerespectarii acestor prevederi, casa teritoriala de pensii de care apartineti va constitui debit pentru perioda cumularii pensiei de urmas cu salariul, care va fi recuperat de la beneficiar.
Cu bine,
Specialist pensii.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Buna ziua buncica mea Mitran Elena nr de dosar pensie 864077 a primit o decizie de debit in care se specifica ca are de plata suma de 2828 lei motivul find realizarea veniturilor din activitati profesionale mai mari decat plafonul prevazut de Legea 19/2000 si suspendarea pensie de urmas.Nu stim care sunt veniturile si plafonul prevazut.De ce este anuntata dupa 2 ani?Cum se poate rezolva situatia?