Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

8 noiembrie 2010

Precizari CNPAS privind prevederile OUG nr.94/2010

Pentru informarea corectă a persoanelor interesate de prevederile OUG nr.94/2010 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii,


CNPAS precizează următoarele:


1. OUG nr.94/2010 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.729 din 2 noiembrie 2010 şi, ca atare, a intrat în vigoare la data de 2 noiembrie 2010.

2. CINE POATE ÎNCHEIA CONTRACT DE ASIGURARE SOCIALĂ?

Orice persoană, indiferent de cetăţenie, domiciliu sau reşedinţă, care îndeplineşte următoarele condiţii:

- nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;

- nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea;

- nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

3. CE FORMALITĂŢI TREBUIE ÎNDEPLINITE?

- Completarea contractului de către persoana interesată sau de către mandatarul acesteia ( a se vedea modelul postat pe site) ;

- Completarea unei declaraţii ( a se vedea anexa1.a şi anexa 1.b, postate pe site);

- Prezentarea procurii speciale, în cazul în care contractul este încheiat prin mandatar;

- La depunerea documentelor necesare va fi prezentat actul de identitate al persoanei care le depune.

4. PE CE PERIOADĂ POATE FI ÎNCHEIAT CONTRACTUL?

Contractul de asigurare socială prevăzut de OUG nr.94/2010 se încheie numai pentru perioade anterioare (pentru cel mult 5 ani anteriori încheierii contractului). Cei 5 ani se pot constitui din cel mult perioada noiembrie 2005– noiembrie 2010.

5. CONTRACTUL POATE FI ÎNCHEIAT ORICÂND?

Încheierea contractului de asigurare socială în temeiul prevederilor OUG nr.94/2010 poate fi solicitată numai în perioada 2 noiembrie – 31 decembrie 2010.

6. CE AVANTAJ PREZINTĂ ACEST CONTRACT PENTRU O PERSOANĂ?

Avantajul constă în recunoaşterea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii pentru perioadele pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale actualizată. Trebuie precizat că:

- unele persoanele nu s-ar putea pensiona fără aceste perioade, neavând realizat stagiul minim de cotizare prevăzut de lege;

- alte persoane pot realiza un stagiu de cotizare mai mare, cu consecinţe directe asupra cuantumului mai mare al pensiei pe care o vor obţine în viitor.

7. CÂŢI BANI TREBUIE PLĂTIŢI?

Venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale este ales de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public. Venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale nu este plafonat. În momentul plăţii, suma se actualizează cu rata inflaţiei.

8. CÂND TREBUIE FĂCUTĂ PLATA?

Suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale, datorată în baza contractului de asigurare socială, poate fi plătită în una sau mai multe tranşe, fără a depăşi data de 31 decembrie 2010.


Sursa: www.cnpas.org

3 comentarii:

gushpi spunea...

Buna ziua,
Se pare ca guvernul inca mai gaseste solutii pt aducerea banilor la buget - FRAIERIND poporul!!!
De ce zic asta? Pai cum sa platesc eu 31% cotizatie din venitul minim? Mai bine zis: de ce sa platesc eu partea angajatorului?!?! Banii eu ii dau din buzunarul meu, iar angajator n-am avut (deci statul nu a consumat NIMIC cu angajarea mea - ITM, finante etc)
Alt punct de vedere: daca eu, persoana in varsta de 40 de ani adun 2254 lei pe an (cat este cotizatia aferenta venitului minim) timp de 25 de ani (cand ating varsta de pensionare) atunci am 56350 lei (fara dobanda din banca) SAU 112947 lei (cu dobanda 5% si scazut impozitul de 16%).
Se observa ca pt acesti bani am venit din dobanda bancara de 469 lei! Nu este cat pensia minima - DAR nu uitati ca aveti un depozit urias acolo, pe care il puteti folosi dvs cum doriti!!!
Nu in ultimul rand - daca muriti inainte de 65 de ani statul va va da contravaloarea unei pensii si un cosciug! Daca adunati dvs banii - in caz de deces - copiilor le va ramane depozitul si-l vor folosi in interesul lor...
Stiu ca ganditi ca NU PUTETI aduna banii astia atata amar de vreme! Dar, ori ca mergeti la casieria lor, ori la casieria bancii, NU E ACELASI LUCRU???
CALCULATI INAINTE DE A INCHEIA CONTRACTUL!!!

Specialist Pensii spunea...

Va multumim pentru impresiile dvs.

Anonim spunea...

Buna ziua,
O procura in limba romana si engleza, eliberata din SUA de notar autorizat cu Apostilla de la Haga este valabila?

A doua intrebare ar fi, se va mai prelungi aceasta lege? Eu doar azi 12 decembrie 2010 am aflat de ea, practic nu mai am timp sa trimit actele unui mandatar din Romania.

Mi se pare putin aiurea ca in conditille in care este nevoie acuta de bani sa dai aceasta lege doar pentru 2 luni, in conditille in care se adreseaza in special romanilor plecati din tara.