Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

14 noiembrie 2010

Plata contributie-OUG 94/2010. Limita de varsta - stagiu minim de cotizare

Intrebare:

“Buna ziua,

Ma numesc L.G. si locuiesc legal in Statele Unite avind dubla cetatenie.
In Romania am lucrat in perioada 1987 - 1998 si am inteles ca trebuie minim 15 ani lucrati pentru a primi pensie in Romania. Am citit ca este o lege acum care permite plata contribuitiei sociale pe o perioada retroactive de 5 ani. Intrebarea mea este daca platesc contributia sociala retroactiv mi se adauga ca vechime lucrata 5 ani ca sa ma calific pentru perioada minima lucrata?
Daca da, cit trebuie sa platesc?

Multumesc,
L.G. SUA”

Raspuns:

Mentionam ca, în conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, varsta standard de pensionare pentru barbati este de 65 de ani, iar stagiul minim de cotizare cerut de lege este de 15 ani.

Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta la data implinirii varstei standard de pensionare de 65 de ani, cu conditia realizarii stagiului minim de cotizare mentionat mai sus de 15 ani.


Acest stagiu se compune din perioada contributiva conform carnetului de munca, respectiv perioada 1987-1998, aproximativ 11 ani, conform celor precizate de dvs.

In situatia in care nu ati realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani, puteti incheia un contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii din Romania, conform O.U.G. nr 94/2010.

Conform acestui act normativ, va puteti completa stagiul de cotizare pana la implinirea stagiului minim de cotizare solicitat de lege pentru inscrierea la pensie pentru limita de varsta, prin incheierea unui contract de asigurare, daca indepliniti cumulativ urmatoarele conditii:


-nu aveti calitatea de pensionar la data incheierii contractului de asigurare;
-nu ati avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii in perioada in care se solicita asigurarea (in cazul dvs. pentru o perioada de aproximativ 4 ani si 8 luni anterior acestei date, ce reprezinta diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul efectiv realizat pana la aceasta data, conform celor specificate de dvs.);
-nu ati avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii in aceasta perioada.

Mentionam ca incheierea contractului de asigurare trebuie sa se realizeze pana la data de 31 decembrie 2010, conform prevederilor OUG nr. 94/2010, data pana la care trebuie platita si suma stabilita cu titlu de contributie de asigurari sociale.

In acest sens, va puteti adresa casei teritoriale de pensii in raza careia aveti domiciliul sau resedinta sau casei teritoriale de pensii in raza careia are domiciliul mandatarul ales cu procura speciala, casa de pensii care va poate oferi mai multe informatii atat cu privire la stagiul de cotizare efectiv realizat, cat si cu privire la modalitatea de incheiere a contractului de asigurare conform OUG nr. 94/2010.

Precizam ca pentru o perioada de 5 ani de contributie conform acestei ordonante, suma de plata este de aproximativ 10.000 lei RON (100 milioane lei vechi), in cazul in care venitul asigurat este salariul minim pe economie, actualizat cu indicele de inflatie.

Cu bine,
Specialist pensii.

3 comentarii:

Anonim spunea...

plata retroactiv este conform cu declaratiile d-lui ministru Botis dupa cum urmeaza 2005 - 310 lei; 206 - 330 lei;207 340 lei; 2008 - 500 lei; 2008 - 540 lei; 2008 - 540 lei (trei perioade); 2009 -600 lei; 2010 -600 lei in total 3810 lei. se gaseste pe internet.

Specialist Pensii spunea...

Plata este intr-adevar cum ati spus dvs., dar lunar pe anii respectivi, nu anual.
Oricum OUG 94 a fost valabila pana la 31 decembrie 2010.

Anonim spunea...

cum se face plata catre CNPAS,realizez venituri din vanzari ,dupa VENITUL BRUT sau dupa VENITUL REALIZAT fara cheltueli deductibile.MULTUMESC