Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

23 noiembrie 2010

Pensie de invaliditate - stagiu necesar

Intrebare:

“Mama mea este nascuta in 17.08.1952 si este invalida de gradul II-accentuat, inca din copilarie, de la varsta de 6 ani.In acest moment beneficieaza de ajutor pt handicap de 230 Ron.Are un stagiu de cotizare de 6 ani si 6 lun.Intrebarea mea este daca poate sa beneficieze de pensie de boala?
Au fost cei de la primarie si au spus, ca ea dupa 5 ani de cotizare, poate sa beneficieze de acest drept.
Va multumesc cu stima B.M.”

Raspuns:

În conformitate cu dispoziţiile art. 57 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “asiguraţii care şi-au pierdut capacitatea de muncă datorită unei boli obişnuite sau unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate, dacă îndeplinesc stagiul de cotizare necesar în raport cu vârsta, conform tabelului nr. 3”.
Conform alin. (2) al aceluiaşi articol, “beneficiază de pensie de invaliditate şi asiguraţii care, până la data ivirii invalidităţii, au realizat cel puţin jumătate din stagiul de cotizare necesar, prevăzut în tabelul nr. 3”.
Astfel, având în vedere că mama dvs. este nascuta la data de 17.08.1952, pentru a beneficia de pensie de invaliditate trebuie să îndeplineasca un stagiu de cotizare minim necesar de 12 ani si 6 luni, conform tabelului nr. 3 din Legea nr. 19/2000, modificată şi completată.
De asemenea, conform art. 58 din actul normativ susmenţionat, “în cazul în care invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale, a tuberculozei, precum şi în situaţia în care invaliditatea s-a ivit în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor militare prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. c), asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare”.
Cu bine,
Specialist pensii.

Un comentariu:

Anonim spunea...

In cazul persoanelor cu invaliditate datorata unor boli cronice, cum se procedeaza pt pensionare: pacientul se adreseaza direct comisiei de expertiza sau medicul curant la care este in evidenta trebuie sa faca recomandarea pentru pensionare?