Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

14 noiembrie 2010

Pensie de invaliditate - nerevizuire medicala si trecere la pensie pentru limita de varsta

Intrebare:

“Ma numesc N.C.,sunt nascuta in anul 1957 decembrie 23,in prezent pensionara de invaliditate gradul 3 cu drept de munca .am un stagiu de cotizare de 30(treizeci) de ani . Sunt pensionara de invaliditate din anul 2007 noiembrie timp in care am lucrat 4 ore. Din anul 2008
31 iulie nu am mai lucrat.As dori sa stiu cind as putea sa ies de drept la pensie, din ce perioada nu ar trebui sa merg la revizie medicala? si daca am stagiul suficient de cotizare ptr a iesi la pensie.
Va multumesc anticipat.

si tin sa va multumesc si ptr articolele interesante pe care le publicati.”

Raspuns:

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.

Aceste considerente se bazeaza pe art. 38 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata, care precizeaza:


“(1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepţia celor prevăzute la art. 40 lit. a)-c) şi e);
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.”

Prin urmare, perioada de pensie de invaliditate este considerata stagiu asimilat si se ia in calcul la stabilirea stagiului total de cotizare realizat.

Analizand cele precizate in mesajul trimis, aveti urmatorul stagiu de cotizare:

-30 de ani, stagiu realizat pana la inscrierea la pensie de invaliditate;
-3 ani-stagiu asimilat, respectiv perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate noiembrie 2007-noiembrie 2010 (din care 9 luni perioada de pensie de invaliditate gradul 3 suprapusa cu perioada de asigurare cu contract de munca timp partial de 4 ore).
Total 33 de ani.

Conform art. 62 alin. (7) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “nu sunt supuşi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:
a) prezintă invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de muncă;
b) au împlinit vârstele prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă;
c) au vârsta mai mică cu până la 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.”


Prin urmare, avand in vedere ca ati realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 30 de ani, aveti dreptul sa nu mai fiti supusa revizuirii medicale periodice incepand cu varsta de 55 de ani (23 decembrie 2012), cu 5 ani inaintea varstei standard de pensionare de 60 de ani, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

De asemenea, precizam ca puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei standard de pensionare prevazuta de Legea nr. 19/2000, in vigoare la aceasta data, respectiv de la implinirea varstei de 60 de ani (23 decembrie 2017).

Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Sunt nascut pe data de 25/09/1950,am un stagiu de cotizare realizat de 39 ani 11luni si 16 zile,si sunt in pensie de invaliditate gr.2nerevizuibil.Cand as putea trece la pensie de limita de varsta avand lucrati in gr.2 de munca20 ani efectiv.

Specialist Pensii spunea...

In conformitate cu prevederile legale in vigoare la aceasta data, varsta standard de pensionare in cazul dvs. este 65 de ani.
Pentru cei 20 de ani lucrati in grupa II de munca, beneficiati de o reducere de 4 ani si 6 luni.
Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu varsta de 60 de ani si 6 luni.