Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

17 noiembrie 2010

Pensie comunitara Elvetia

Intrebare:

“Buna Ziua,
In cadrul accordurilor bilaterale Elvetia -Romania,am depus cerere de pensie (accord sur la libre circulation des personnes entre la Suisseet l'UE) cf.formular E207 care a fost transmis pe data de 21.09.2010,cererea datind din 05.07.2010.
Sint nascuta pe 23.07.1947 in Rominia ,am urmat studii la universitatea din Bucuresti ,cursuri de zii din 1965-1970.Am lucrat de la 01.09 1970 pina la15.10 1975 la Bucuresti,cind am emigrat legal in Elvetia.
V-as ruga foatre mult sa-mi comunicati daca indeplinesc conditiile legale pt.pensie,(10 ani minimum) in cazul contrar cit ar trebui sa mai cotizez ,si la ce pensie am dreptul(pe an ,pe luna)
Am trimis toate actele cerute in Elvetia de catre oficiul de asigurari sociale,care se ocupa de pensiile Europeene in cadrul acordului,dar inca n-am primit nici un raspuns si auzind diverse informatii si vazind diverse comunicari urgente pe site-ul Dvs. va rog sa-mi comunicati ce acte mai trebuie(am trimis certficatul de munca dar nu diploma sau foile matricole caci nu mi s-au cerut .Am indicat universitatea si facultatea (Bucuresti)
Am implinit 63 de ani si nu am pensie sociala(de batrinete) in Elvetia virsta legala fiind 64 pt femei(65 barbati)Nu mai lucrez de la 1.09 2010 .Toate datele si documentele sint in posesia CNPAS str.Latina Nr.8
Va scriu pt. ca asi vre sa stiu daca indeplinesc anii ceruti ,si ce trebuie sa fac ...
IN speranta unui raspuns rapid ,va multumesc f.mult pt .atentia acordata acestor rinduri si va doresc o zi foarte buna ! Ana
buna seara ma numesc C. si as avea va rog o intrebare :sotul meu a lucrat 30ani in romania acuma lucreaza de 4 ani in strainatate ,,SPANIA.cu acte legale va primi ceva la pensie dupa anii lucrati in SPANIA?
VA MULTUMESC ANTICIPAT”

Raspuns:

In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si lucrati pe teritoriul Elvetiei si ati platit si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia elvetiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Elvetia si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndepliniti conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-ati facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Elvetia.

In Romania, potrivit prevederilor Legii nr.19/2000, modificata si completata, pentru a obtine pensie de limita de varsta trebuie sa indepliniti cumulativ doua conditii: sa aveti împlinita varsta de cel putin 57 ani si 6 luni si sa fi realizat un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani si 6 luni.
Astfel, daca ati realizat în Romania si în Elvetia, un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani si 6 luni, puteti obtine o pensie comunitara de batranete, în acest caz nu mai este nevoie sa cotizati.
In ceea ce priveste cuantumul pensiei, va precizam ca stabilirea punctajului mediu anual si implicit a drepturilor de pensie sunt in competenta exclusiva a caselor teritoriale de pensii, dupa depunerea dosarului de pensie, impreuna cu toate actele doveditoare.
Pentru a facilita îndeplinirea formalităţilor de confirmare a carierei profesionale, este indicat ca dumneavoastra, la completarea formularului E207 „Certificat privind cariera de asigurat” sa furnizati cât mai multe informaţii referitoare la angajatorii sau activitatea independentă desfăşurata pe teritoriul României.
Mentionam ca formularul E 207 trebuie sa fie însoţit de fotocopii ale documentelor care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României. Aceste documente trebuiesc certificate pentru conformitate cu originalul de catre institutia competenta din Elvetia.
Documentele justificative ale stagiului de cotizare realizat in Romania, sunt: carnetul de munca, adeverinte eliberate de angajatorii din Romania, diploma de licenta, foaia matricola, adeverinta din care sa rezulte ca studiile superioare au fost urmate la forma de învatamant zi, etc.
Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

alinda spunea...

buna ziua
va adresez si eu o intrebare,in speranta ca veti putea sa ma ajutati.sotul meu este nascut la data de 16 octombrie 1954.in romania are o vechime in munca de 15 ani.dupa ,90 a emigrat in austria,actualmente fiind cetatean austriac si 16 ani vechime in munca.vreau sa va intreb daca pentru perioada in care a muncit in romania va beneficia de pensie in tara si de la ce varsta?
va multumesc

Anonim spunea...

din raspunsurile dvs am inteles ca poate beneficia de pensie in romania doar cand va implini 65 de ani.multumesc