Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

14 noiembrie 2010

Inscriere pensie limita de varsta-grupa II de munca

Intrebare:

“una ziua ma numesc Mariana sant nascuta din 59 ,am lucrat in conditii grele de munca 9 ani,si 14 ani grupa 2-a si restu pan la 33de ani si 8 luni in grupa a treia. M-ar interesa sa stiu la ce varsta pot sa-mi depun dosarul pentru pensie,si sa stiu daca mai trebuie sa cotizez pentru pensie la anii care-i am lucrati? Astept raspuns,va multumesc!”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta in anul 1959, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.


Prin urmare, intrucat conform celor precizate de dvs. ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 14 ani, puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 3 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 57 de ani, respectiv de la data din anul 2016.

Va precizam, de asemenea, urmatoarele:

-nu mai este necesar sa cotizati in conditiile prezentei legi, intrucat aveti deja stagiul complet de cotizare prevazut de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare. Mentionam insa ca asigurarea prin intermediul unui contract de asigurare este voluntara si este intotdeauna la latitudinea beneficiarului;

-in legislatia actuala, nu exista termenul de grupa de munca in conditii grele, asa cum ati specificat in mesajul dvs. Prin urmare, aceasta perioada (de 9 ani) nu a fost luata in calcul la stabilirea conditiilor dvs. de pensionare din acest raspuns.

Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

Anonim spunea...

sunt nascuta an 1958 8 aprilie am muncit din 1977 pana an 2004 din care 19 ani grupa a 2 a si mai am lucrati 4 ani an spania cu contract cum pot sa beneficiez de pensie an ce an si cu ani din spania cum se procedeaza ca nu am nici o informatie va rog frumos datimi un raspuns VA MULTUMESC

Anonim spunea...

Buna ziua,

As vrea sa ma lamuriti intr-o problema.

Sotia mea este inginer agricol si a lucrat in perioada 01.06-1997- 01.04.2001 ca specialist la Inspectoratul pentru Protectia Plantelor si Carantina Fitosanitara, iar din 2003 a fost preluata de Directia pentru Agricultura, iar eu consider ca in conformitate cu Anexa nr.2, poz.174, litera c, din Ordinul 50/90, ar trebui sa beneficieze de grupa II de munca(80% din timpul efectiv lucrat).

Am solicitat prin cerere, eliberarea adeverintei cu grupa a II a de munca pe aceasta perioada, Directiei pentru Agricultura, iar aceasta a refuzat sa o elibereze, spunandu-mi ca pentru perioada lucrata dupa data de 1 martie 1990, pana la 1 aprilie 2001, incadrarea in grupele I si II de munca, s-a facut conform Ordinului 125/90 si mai precizeaza ca in documentele predate si existente in arhiva unitatii nu exista date din care sa reiese ca ar fi beneficiat de grupa a II a de munca dupa 1 martie 1990, cu toate ca in cartea de munca este specificat ca a lucrat in toata aceasta perioada, ca specialist inginer, lucrand si in prezent cand va scriu, tot in aceeasi functie.

Deasemenea la puntul 4 din Ordinul nr.125/5.05.1990 se specifica destul de clar ca " Metodologia pe baza careea unitatile efectueaza incadrarea in grupele I si II de munca, este cea prevazuta in Ordinul 50/90 cu completarile facute prin Ordinul nr.100/90, care se aplica in continuare.

Dumneavoastra ca specialist ce sfat imi dati, sa pot sa intru in posesia adeverintei, care iar mai adauga sotiei inca 3 ani la grupa a II a, sa merg in instanta considerand un abuz sau unde credeti ca as putea sa ma mai adresez, eu considerand ca am dreptate in acest caz.

Cu stima,
Ion