Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

13 noiembrie 2010

Indemnizatie Urmas Erou Martir revolutionar Legea nr. 341/2004 - motive neimputabile

Intrebare:

“Buna ziua!
As dori sa stiu daca pot sa beneficiez de indemnizatie de urmas de erou daca am depasit varsta de 26 ani si sunt in concediu de crestere copil.
Va multumesc!”

Raspuns:

Potrivit art. 4 din Legea nr. 341/2004, legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987:

“(1) Prin urmaş de erou-martir se înţelege persoanele îndreptăţite să beneficieze de prevederile prezentei legi, şi anume soţul supravieţuitor, părinţii celui decedat şi fiecare dintre copiii acestuia.
(2) Persoanele care au obţinut titlurile prevăzute la alin. (1) au dreptul la o indemnizaţie lunară reparatorie, calculată pe baza coeficienţilor de multiplicare ce vor fi aplicaţi asupra salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, astfel:
a) soţul supravieţuitor al celui decedat, dacă nu s-a recăsătorit - un coeficient de 1,10;
b) fiecare dintre părinţii celui decedat - un coeficient de 0,50;
c) fiecare dintre copiii celui decedat, până la majorat sau până la terminarea studiilor, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, indiferent în întreţinerea cui se află - un coeficient de 1,10. (…)
(4) De o indemnizaţie lunară reparatorie, calculată prin aplicarea coeficientului de 1,10 la salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, beneficiază şi persoanele care au obţinut titlurile prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3, numai dacă au un venit mai mic decât salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. De aceleaşi drepturi şi în aceleaşi condiţii beneficiază copiii eroilor-martiri, indiferent de vârstă, dacă nu sunt încadraţi în nicio formă de învăţământ ori nu realizează venituri din motive neimputabile lor”.

In conformitate cu prevederile art. 38 din Normele metodologice de aplicare a Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 nr. 341/2004 aprobate prin H.G. nr. 1412/2004, “prin motive neimputabile, în înţelesul art. 4 alin. (4) teza a doua din Legea nr. 341/2004, se înţelege situaţia în care se află copiii eroilor-martiri, indiferent de vârstă, care:
a) şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de muncă;
b) nu le sunt oferite de către agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială de competenţă îşi au domiciliul, un loc de muncă corespunzător capacităţii de muncă sau pregătirii profesionale;
c) sunt refuzaţi de către angajatorul postului oferit de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială de competenţă îşi au domiciliul.”

Prin urmare, intrucat indemnizatia de crestere si ingrijire copil nu face parte din din cele trei motive imputabile precizate expres de actul normativ mai susmentionat, nu puteti beneficia de indemnizatie de urmas de Erou Martir prevazuta de Legea nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cu bine,
Specialist pensii.

7 comentarii:

Anonim spunea...

CE SE INTELEGE PRIN;DE ACELEASI DREPTURI SI IN ACELEASI CONDITII A TEXTULUI DE LEGE NR.341/2004,ART4,TEZA A DOUA .NU TEZA INTAI.EU NU CRED CA ACEST TEXT INCURAJEAZA SOMAJUL.CU RESPECT,MARIAN.

Anonim spunea...

PENTRU DOMNU SPECIALIST DE LA CASA DE PENSII ................FALS TOT CE ATI SPUS.INDUCERE IN EROARE A URMASULELUI RESPECTIV SAU ATI ASCULTAT FOARTE BINE ORDINUL.LEGEA SPUNE ALTCEVA SI POT DOVEDI

Anonim spunea...

DE CE TREBUIE SA SUFERE IN CONTINUARE URMASIIDE EROI ,PENTRU CA ASA VOR COMUNISTII IN CONTINUARE ..........RUSINE SA LE FIE .NU PENTRU ASTA AU MURIT EROII REVOLUTIEI.TOTI URMASII DIN ROMANIA SA SE UNEASCA ODATA .CE MAI ASTEPTATISA VA MAI MOARA CINEVA.MAI INDURATI MULT BATAIA DE JOC

Anonim spunea...

de ce trebuie sa comenteze alti in privinta revolutionarilor.... toti asi merita dreptul ptr ca sa luptat ptr victoria tari noastre ptr libertate. stima si respet ptr revolutionari.

Revolutionar fara certificat spunea...

jos cu impostori de revolutionari falsi cum este si Macovei stefan din Pipera,nu a participat la revolutie dar la placine este inainte, primeste indemnizatie nemeritata, si eu am fost la revolutie dar nu pretind mila din bani poporului,am fost pentru libertate nu pentru profit, deferitil justitiei pe Macovei Stefan ce fura bani cetatenilor saraci

Anonim spunea...

As dori sa aflu daca urmas revolutionar fiind, am voie sa muncesc. Multumesc

lepsa rusalim spunea...

de ce daca sunt in gradul accentuat de handicap si sunt urmas al erilor martiri decembrie 89 m-i s-a stopat indemnizatia mie si fratilor mei tot in grad de handicap?
nu avem alt venit decat o amarata de pensie.cum putem merge inainte?
ce trebuie facut ?
ma poate ajuta cnv?