Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

11 noiembrie 2010

Contract de asigurare - OUG nr. 94/2010

Intrebare:

"Va rog sa-mi precizati ,daca in situatia la data incetarii activitatii ( implicit a contibutiei ) si a intocmirii cartii mele de munca, a avut loc in municipiul Timisora ,si acum as dori sa inchei contractul cu Casa Teritoriala de Pensii Caras- Severin, este posibil ?

A doua problema, este valabila PROCURA SPECIALA PE CARE INTENTIONEZ SA O EXPEDIEZ MANDATARULUI MEU PRIN "FAX " SI TRADUSA IN ROMANIA SI BINEINTELES LEGALIZATA ? Precizez, actualmente sunt plecat in SUA.

va multumesc !"

Raspuns:

1. Potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata, se pot asigura în sistemul public, pe baza de contract de asigurare sociala, atat persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) din lege (respectiv cei asigurari obligatoriu) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1), cum este cazul dvs. Aceste dispozitii au fost completate cu O.U.G. nr. 94/2010.

Astfel, pentru a beneficia de vechime in munca conform O.U.G. nr. 94/2010, puteti incheia un contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii in raza careia aveti domiciliul sau resedinta sau cu casa teritoala de pensii in raza careia are domiciliul mandatarul ales de dvs., fara a avea nicio importanta ultimul angajator din Romania.

2. Pentru casa teritoriala de pensii, este necesar ca mandatarul dvs. sa depuna traducerea legalizata in original, impreuna cu o xerocopie a procurii speciale care a stat la baza traducerii si mandatului.

Important este ca notarul public si traducatorul acestei procuri sa accepte un document trimis prin fax, ceea ce este destul de putin probabil.

Cu bine,
Specialist pensii.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Intrebare;
Va rog sa-mi raspunde-ti si mie la o intrebare:
Decizia de pensionare mi-a fost emisa cu data de 03.10.2008, am 30 de ani lucrati in grupa II de munca si daca celorlati colegi pensionati cu mult inaintea mea le-au venit pensiile majorate pt.anii lucrati in grupa II de munca, mie nu mi-a fost majorata pensia.Mai pot sa mai sper ca imi va fi si mie majorata pensia? si cind ar fi posibil?
Va multumesc

Anonim spunea...

Va rog sa-mi raspunde-ti la o intrebare? Am 57 de ani si am cotizati 26 de ani pe cartea de munca in Romania si in momentul actual platesc de un an asigurarea sociala ptr pensie in Spania .De ce fel de pensie pot beneficia in Romania la momentu actual.

Anonim spunea...

Buna ziua cu mult respect ptr Domnia Voastra ptr ajutorul oferit de raspunsurile specializate va rog raspundeti mi si mie:
matusa mea face 55 de ani anul acesta[1956/10/11]-are 27 ani 11 luni 10 zile-vechime in munca;pensionata pe caz de boala gr 3 din 2005-2008 si gr 2 din 2008-2011=6 ani pens invaliditate :cand are dreptul sa iasa nerevizuibil?cand are dreptul la pensia de drept?si va rog sa mi spuneti daca se cumuleaza cotizatia din pensia de invalid cu cea pe care o ai din campul muncii.
Multumesc,[scz ptr greseli in exprimare]va doresc multa sanatate

Anonim spunea...

Fiul meu a decedat in urma unui accident de circulatie, lasand in urma un copil de 6 ani. Avea doar 11 luni vechime in munca. Copilul are drept la pensie de urmas?
Va multumesc!

Anonim spunea...

Buna ziua v am trimis un mesaj[anonim] in data de 22 aug/2011/13:41- am uitat sa precizez ca matusa mea are 27 ani 11 luni 10 zile[din care 10ani sunt grupa a doua]+6 ani pens invaliditate anul acesta face 55 de ani]cand are dreptul la pens de drept?cand are dreptul la nerevizuibil si daca se comaseaza pens de invaliditate cu cotizatia asimilata in timpul muncii....
cu deosebit respect pentru Domnia Voastra...ptr ajutorul acordat,sanatate multa

Anonim spunea...

buna ziua....
am fost diagnostica cu hepatita cronica cu virus B,astept aprobarea tratamentului de aproape 2 ani,am 12 ani si 6 luni vechime in mai....pot sa ma pensionez de boala?....
Va multumesc

Anonim spunea...

Sunt nascuta la data de 17 09 1957, femeie. Stagiul de cotizare realizat 28 de ani 7 luni din care `13 ani sunt la grupa II , 15 ani si 7 luni regim de conditii normale. Prin aceasta rezulta ca , cotizarea este de 28 de ani si 7 luni.Vreau sa ma informati la ce limita de varsta pot iesi la pensie si la ce varsta pot beneficia de pensie anticipata partial ?