Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

14 noiembrie 2010

Contract de asigurare OUG 94/2010. Stagiu complet de cotizare-reducere pentru copii

Intrebare:

“Buna ziua,
V-as ruga frumos sa ma lamuriti putin in privinta dreptului meu de pensionare.M-am nascut in 1954.
Am urmat facultatea la zi intre 1973-1977 si am lucrat din 1977 pana in 1998( si am platit cotizatie la asigurarile sociale) cand am emigrat in USA.
Am 3 copii. Nu sunt lamurita cu OUG94/2010. Trebuie sa platesc suplimentar la asigurarile sociale sau nu?
Cand am dreptul la pensie de limita de varsta?
Va multumesc din suflet pentru timpul acordat.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta in anul 1954, varsta standard de pensionare este cuprinsa intre 59 de ani si 8 luni si 59 de ani si 11 luni, in functie de luna exacta de nastere, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este cuprins intre de 29 de ani si 4 luni si 29 de ani si 10 luni.

Conform celor precizate de dvs,, aveti urmatorul stagiu de cotizare:
-21 de ani stagiu efectiv realizat, respectiv perioada 1977-1998;
-4 ani, perioada studiilor universitare la zi (1973-1977).
TOTAL STAGIU: 25 de ani.
Conform art. 48 indice 2 din acelasi act normativ, femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin 3 copii si i-au crescut pâna la vârsta de 10 ani beneficiaza de reducerea vârstei standard de pensionare dupa cum urmeaza:
a) cu un an - pentru 3 copii;
b) cu doi ani - pentru 4 sau mai multi copii.
Prin urmare, intrucat conform celor precizate de dvs. nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 29 de ani si 4 luni – 29 de ani si 10 luni, nu puteti beneficia de reducerea varstei standard de pensionare cu un an pentru cei trei copii nascuti si crescuti pana la varsta de 10 ani.
Conform O.U.G. nr. 94/2010, va puteti completa stagiul de cotizare pana la implinirea stagiului complet de cotizare solicitat de lege pentru inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard conform art. 48 indice 2 din Lege, prin incheierea unui contract de asigurare, daca indepliniti cumulativ urmatoarele conditii:
-nu aveti calitatea de pensionar la data incheierii contractului de asigurare;
-nu ati avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii in perioada in care se solicita asigurarea (in cazul dvs. pentru o perioada de aproximativ 4 ani si 8 luni anterior acestei date, ce reprezinta diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul efectiv realizat pana la aceasta data, conform celor specificate de dvs.);
-nu ati avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii in aceasta perioada.
Mentionam ca incheierea contractului de asigurare trebuie sa se realizeze pana la data de 31 decembrie 2010, conform prevederilor OUG nr. 94/2010, data pana la care trebuie platita si suma stabilita cu titlu de contributie de asigurari sociale.
In acest sens, va puteti adresa casei teritoriale de pensii in raza careia aveti domiciliul sau resedinta sau unde are domiciliul mandatarul dvs. ales, avand asupra dvs. carnetul de munca, precum si actul de identitate, in copie si original, casa de pensii care va poate oferi mai multe informatii atat cu privire la stagiul de cotizare efectiv realizat, cat si cu privire la modalitatea de incheiere a contractului de asigurare conform OUG nr. 94/2010.
De asemenea, precizam ca in lipsa completarii stagiului complet de cotiyare, nu aveti dreptul la pensie decat la varsta standard de pensionare, in perioada septmebrie 2013-noiembrie 2014 (in functie de data exacta de nastere). Prin asigurarea voluntara si realizarea astfel a stagiului complet de cotizare, veti avea dreptul de o reducere de 1 an din varsta standard de pensionare.
Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

Anonim spunea...

vreau sa va intreb si eu ceva
sunt barbat nascut in martie 1954, cu o vechime in munca de 25 ani
in ultimii 6 ani nu am lucrat
daca mi-as plati contributiile pe ultimii 5 ani, cand as putea sa ma pensionez?

Specialist Pensii spunea...

In cazul dvs., pentru a beneficia de pensie de limita de varsta, trebuie sa indepliniti cumulativ urmatoarele conditii:
-varsta standard de pensionare de 65 de ani
-stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Puteti beneficia de pensie anticipata partiala (daca suspendarea acestei categorii de pensie nu va fi mentinuta dupa acest an) la implinirea varstei de 60 de ani, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 35 de ani.