Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

7 august 2010

Cumul pensie de urmas cu salariul

Intrebare:

“Ma numesc A.T. si am 20 ani.Beneficiez de pensie de urmas dupa tatal meu in valore de 620 ron.Va rog din suflet sa imi spuneti care este salariul maxim pe care il pot lua in momentul unei angajari,si daca ma pot angaja cu carte de munca si pot beneficia in continuare de pensie. Va multumesc si astept raspuns daca puteti pe acest email.”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 92 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:

d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)”.
Prin urmare, in cazul in care unul dintre urmasi este angajat cu contract individual de munca, pentru a primi in continuare pensia trebuie sa se incadreze in maxim ¼ din salariul mediu brut pe economie, salariu stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat la 1836 lei pentru anul 2010.
Astfel, in cazul in care venitul brut, asa cum reiese din declaratiile nominale depuse de angajator la casa de pensii, va fi mai mare de 459 lei RON, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei teritoriale de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator, din care sa reiasa data incheierii contractului de munca si venitul asigurat.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: