Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

29 august 2010

Informatii inscriere pensie - stagiu de cotizare

Intrebare:

“Buna ziua am o mare rugaminte daca ma puteti ajuta cu o informatie pemtru mama mea. Se numeste P.A. nascuta la data de 6 mai 1955 domiciliata in cluj-napoca avand 12 ani 4 luni si 18 zile lucrate dupa care a intrat in somaj timp de 9 luni.Ultimul somaj l-a luat in data de 28.10.1998.Mentionez ca din data de 15.07.2009 a inceput sa-si plateasca pentru vechime fiind la zi cu plata(este platit pana in decembrie 2010).Mentionez ca are 4 copii.M-ar interesa daca are dreptul la pensie?Sau la cati ani poate intra la pensie?Va multumesc anticipat si va urez o zi buna!”

Raspuns:

Din cele mentionate de dvs., rezulta ca mama dvs. este nascuta la data de 6 mai 1955, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, stagiul complet de cotizare fiind de 30 de ani si stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

Din analiza celor mentionate in intrebarea pe care ne-ati adresat-o, mama dvs. nu indeplineste la aceasta data nici conditia stagiului complet de cotizare si nici pe cea a stagiului minim de cotizare (are un stagiu de cotizare de aproximativ 14 ani si 6 luni).
Prin urmare, poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei standard de pensionare de 60 de ani, incepand cu data de 6 mai 2015, cu conditia realizarii pana la acea data a stagiului minim de cotizare de 15 ani, prevazut de lege.
De asemenea, nu poate beneficia nici de reducerea prevăzuta de lege pentru cei 4 copii nascuti si crescuti pana la varsta de 10 ani si nici de pensie anticipata partiala, intrucat nu a realizat stagiul complet de cotizare prevazut de lege de 30 de ani.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: