Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

21 august 2010

APAPR respinge declaratiile presedintelui Consiliului Concurentei

APAPR respinge declaratiile presedintelui Consiliului Concurentei
cu privire la arhitectura si garantiile sistemului de pensii private
In legatura declaratiile domnului Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, referitoare la garantiile si arhitectura de ansamblu a sistemului de pensii private obligatorii (Pilonul II) din Romania, declaratii facute azi in cadrul unei conferinte de presa, APAPR face urmatoarele precizari:

In Romania functioneaza, incepand din 2008, un sistem de pensii private obligatorii (Pilonul II) implementat cu sprijinul si sub supravegherea Bancii Mondiale. Acelasi sistem recomandat si sustinut de Banca Mondiala este aplicat, cu unele diferente, in peste 30 de state ale lumii. Sistemul este de tip „contributii definite, cu garantii” si contine o multitudine de elemente de siguranta si garantii, care furnizeaza participantilor atat performanta, cat si siguranta banilor administrati. Detalii privind elementele de siguranta si garantiile sistemului pot fi consultate oricand la urmatorul link:
http://www.apapr.ro/siguranta.html .

Enumeram mai jos cateva dintre elementele de siguranta si garantiile sistemului de pensii private obligatorii din Romania:
1) Controlul, supravegherea si reglementarile CSSPP
2) Separarea activelor intre administrator si fondul de pensii private
3) Prin lege, fondul de pensii private nu poate da faliment
4) Proceduri stricte de supraveghere si administrare speciala
5) Existenta si implicarea bancilor depozitare in sistemul de pensii private
6) Existenta auditorilor financiari pentru fondurile de pensii si pentru administratori
7) Obligatiile de raportare si transparenta ale administratorilor si bancilor depozitare
8) Garantia contributiilor nete (garantia absoluta de capital)
9) Garantia ratei minime de rentabilitate (garantia relativa la piata)
10) Fondurile de pensii private nu au voie sa investeasca in active toxice sau periculoase
11) Calculele actuariale prudente
12) Provizioanele tehnice constituite de administratori
13) Fondul de Garantare din sistemul de pensii private
14) Fondurile de pensii private au inceput deja sa faca plati catre clienti
15) Cerinta de capital social minim pentru intrarea pe piata
16) Angajamentul pe termen lung al companiilor de administrare
17) Sistemul de pensii private a fost conceput de Banca Mondiala
18) Organismele financiare internationale sustin pensiile private

Consideram ca exprimarea parerilor personale ale domnului Bogdan Chiritoiu, despre aspecte care nu au nicio legatura cu subiectul investigatiilor in discutie, nu face decat sa de decredibilizeze institutia Consiliului Concurentei, din cauza lipsei evidente de informare si intelegere a mecanismelor sistemului de pensii private din Romania. Referintele domnului Chiritoiu la „garantarea beneficiilor” dupa perioada de contributie se refera la un cu totul alt sistem de pensii, anume cel intitulat „cu beneficii definite”, care nu este implementat in Romania si care este in declin si in tarile din vestul Europei. Asemenea declaratii care vin din partea unui oficial al statului roman aduc grave prejudicii sistemului de pensii private, prin decredibilizarea acestui sistem aflat inca la inceputuri, in plin proces de consolidare, inclusiv a institutiilor responsabile pentru administrarea , controlul si reglementarea lui. Sistemul de pensii private reprezinta singura speranta pentru viitoarele generatii de pensionari romani de a-si asigura venituri decente pentru pensie, alaturi de ceea ce sistemul de stat va putea oferi.

In legatura cu subiectul concluziilor formulate astazi de Consiliul Concurentei, in urma investigatiei din piata de pensii private, reafirmam faptul ca toate actiunile si operatiunile din piata de pensii private au fost efectuate exclusiv in conformitate cu legislatia aplicabila, cu respectarea indrumarilor CSSPP precum si avand in vedere cele mai bune interese ale celor 5 milioane de participanti la aceste fonduri de pensii.

Niciun comentariu: