Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

7 august 2010

Stagiul complet de cotizare nevazatori - calcul punctaj mediu anual

Intrebare:

“Bun gasit
Ma numesc D.A. din Iasi persoana cu handicap vizual incadrata in gradul GRAV. Am iesit la pensie in luna martei anul 2001 conform legii nr. 3 din anul 1977. }n 2005 au fost recalculate pensile conform legii 19 pe anul 2000.
Desi am depus o cerere la Casa Judeteana de pensii Iasi pentru a mi se recalcula pensia conform legii 19/2000 art. 47, alin. 2 nu am fost multumit de raspunsul dat. Consider ca nu sa recalculat correct pensia mea de limita de varsta. Vin la dumneavoastra cu rugamintea de a ma sprijini in rezolvarea acestei probleme.
Multumesc anticipat.

A.D. Iasi”

Raspuns:

In anul 2004, a început operaţiunea de evaluare şi ulterior de recalculare a tuturor categoriilor de pensii, stabilite conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, pentru a se asigura egalitatea modalitatii de calcul pentru toti pensionarii din sistemul public de pensii, actele normative care au reglementat acest lucru fiind H.G. nr. 1550/2004 si O.U.G. nr. 4/2005.


Conform art. 2 alin. (4) din Normele metodologice de evaluare a pensiilor, aprobate prin H.G. nr. 1550/2004, „pentru persoanele beneficiare de pensii stabilite în condiţii prevăzute de acte normative cu caracter special, stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual este vechimea în muncă necesară deschiderii dreptului de pensie prevăzută de aceste acte normative.”

Prin urmare, atat la stabilirea pensiei initiale, cat si la recalcularea acesteia in anul 2005, stagiul de cotizare folosit la calculul drepturilor de pensie trebuia sa fie cel potrivit actului normativ conform caruia v-ati inscris initial la pensie, in anul 2001, anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000.

Legea in vigoare la acel moment era H.G. nr. 610/1990 privind unele drepturi acordate nevazatorilor, care la art. 2 prevede ca „la stabilirea pensiei integrale pentru munca depusa si limita de virsta a nevazatorilor pe baza unei vechimi in munca de 15 ani barbatii si 10 ani femeile, pentru timpul cit depaseste aceste vechimi se acorda un spor la pensie, calculat la salariul tarifar folosit ca baza de calcul a pensiei, de 1% pentru fiecare an in plus pentru primii 5 ani si de 0,5% pentru urmatorii ani.”

Tinand cont de cele de mai sus, nu puteti beneficia de art. 47 alin. 2 din Legea nr. 19/2000, care este valabil doar in cazul persoanelor nou inscrise la pensie dupa data de 1 aprilie 2001, data intrarii in vigoare a actului normativ mai susmentionat, iar stagiul complet de cotizare folosit la stabilirea punctajului mediu anual si implicit a pensiei este cel dat de HG 610/1990, legea in vigoare la data stabilirii initiale a pensiei, respectiv 15 ani pentru barbati.

Avand in vedere cele mentionate, casa teritoriala de pensii a calculat corect si legal drepturile dvs. de pensie.
Cu bine,
Specialist pensii.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Daca mama mea are 10 ani si cateva luni vechime, si un handicap grav, survenit dupa incetarea activitatii in munca, are dreptul legal la pensie?