Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

14 august 2010

Informatii inscriere pensie - punctaj

Intrebare:
“Buna ziua,

Ma numesc M.S., nascut la 26.05.1951, cu o vechime de 37 ani, 8 luni, 24 zile; din care:
1. Sector stat - conditii normale, 20 ani, 9 luni, 8 zile
- grupa II, 3 ani, 10 luni, 24 zile
- stagiu asimilat, 1 an, 3 luni, 22 zile
2. Sector agricol - 11 ani, 9 luni, 10 zile
3. Spor de vechime + toxicitate, 1985-2000, 25%.

Va rog sa-mi spuneti cand pot iesi la pensie si cu ce punctaj?

Va multumesc, M.S.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut in data de 26 mai 1951, varsta standard de pensionare este de 65 de ani si stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 26 mai 2016, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

Conform prevederilor legale in vigoare, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 35 de ani.
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Prin urmare, intrucat din cele specificate de dvs. ati realizat stagiul de cotizare mentionat mai sus, va puteti inscrie la pensie anticipata partiala de la implinirea varstei de 60 de ani, respectiv de la data de 26 mai 2011.
De asemenea, precizam ca, in privinta calculului drepturilor de pensie, acesta este de competenta exclusiva a caselor teritoriale de pensii, dupa depunerea dosarului de pensie, cu toate actele doveditoare (carnet de munca, adeverinte privind sporurile la salariu, adeverinte privind grupa de munca).

Prin urmare, suntem in imposibilitatea sa va oferim raspuns la aceasta solicitare, noi oferim raspunsuri doar cu privire la legislatia in vigoare si felul in care ea se aplica.
Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

EUGEN spunea...

Buna,am 50 de ani,18 de miner artificier subteran,3lucrari minere in grupa 2 in alimentatie publica,constructii 5 ani 3 de facultate la zi (stat) cetrebuie sa fac sa beneficiez de pensie de limita,nea-r putea ajuta si pe noi cei 2 ani din ultima ordonanta care a fost data in minerit,a fost aceiasi ordonanta 8 din 1999,sa-u varianta cu ordonanta ptr. pensii nr. 50/90 va multumesc

Specialist Pensii spunea...

Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, o persoana care a lucrat in minerit trebuie sa dovedeasca o vechime de 20 de ani in subteran si se poate inscrie la pensie incepand cu varsta de 45 de ani.
In situatia in care nu aveti decat 18 ani de minerit, puteti solicita pensie pentru limita de varsta de la varsta de 57 de ani, cu o reducere de 8 ani, prevazuta de anexa nr. 4 la Legea nr. 19/2000.