Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

7 august 2010

Informatii inscriere pensie anticipata partiala - dispozitii suspendate

Intrebare:

“Buna ziua, ma numesc G.D., sunt nascuta in 1954, nov. 20. Lucrez din septembrie 1973, ca functionar economic, deci nu am grupa. Acum lucrez in administratia publica locala , de unde voi fi restructurata desi pana la varsta standard de pensionare mai am 4 ani.Am 37 de ani de munca in septembrie a.c. si am studii superioara, ingineria de mediu de la U.S.A.M.V.B. Timisoara.
As vrea sa stiu in ce conditii as putea solicita iesirea la pensie, dat fiind faptul ca nu primesc salarii compensatorii decat eventual ajutorul de somaj. Guvernul din cate stiu nu a venit cu nici o reglementare in situatia celor restructurati din administratia publica ( pe criterii politice), care mai au cativa ani pana la pensie.
In asteptarea unui raspuns,
Va multumesc, D.G.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 20 noiembrie 1954, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 11 luni, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 29 de ani si 10 luni. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 20 octombrie 2014, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

Potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000, se poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 29 de ani si 10 luni.
Prin urmare, in acest moment aveti dreptul deschis la pensie anticipata partiala cu urmatoarele precizari:

Conform Legii nr. 118/2010, in perioada 3 iulie 2010 - 31 decembrie 2010, dispozitiile din Legea nr. 19/2000 privind pensia anticipata si pensia anticipata partiala se suspenda, ceea ce inseamna ca, incepand cu data de 3 iulie (respectiv 5 iulie, prima zi lucratoare), casele teritoriale de pensii nu vor mai primi dosare privind aceste categorii de pensii.

Prin urmare, nu puteti solicita pensie anticipata sau anticipata partiala, cat timp aceste dispozitii sunt suspendate.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: