Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

21 august 2010

Contract de asigurare - pensionar

Intrebare:

“Buna ziua D-le Stefan Ene
Numele meu este G., si as dori sa stiu daca pot incheia un contract cu casa de asigurari ptr contributia la pensie, avand doar 20 ani vechime si fiind pensioner de invaliditate gradul 2.
Deasemenea doresc sa stiu daca este vreo posibilitate ptr. contributia la pensie si pentru anii din urama, adica retroactive, de la data la care am fost pensionat ptr. invaliditate.
Va multumesc anticipat si va doresc sanatate si multa putere de munca in voluntariatul pe care il desfasurati deschizand mintile oamenilor cu mult mai bine decat cei mai multi angajati ai caselor de pensii.”
Raspuns:
Potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata, se pot asigura în sistemul public, pe baza de contract de asigurare sociala, atat persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) din lege (respectiv cei asigurari obligatoriu) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1), cum este cazul dvs.

Astfel, pentru a beneficia de vechime in munca, puteti incheia un contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii in raza careia aveti domiciliul, iar actele necesare sunt:
-contractul de asigurare sociala (anexa 3 - 2 exemplare);
-copie buletin/carte de identitate, din care sa reiasa adresa de domiciliu din Romania;
-dosar de incopciat;
-carnet de munca, in original.
Incepand cu 1 martie 2009 cota de contributie de asigurari sociale stabilita este de 31,3% (venitul asigurat pornind de la 1 leu RON pana la orice suma stabilita de dvs.) si se plateste la casieria casei de pensii sau cu ordin de plata sau dispozitie plata/incasare tip CAS la trezoreriile judetene in contul deschis pe seama casei de pensii.

Nu exista posibilitatea platii retroactive si implicit asigurarea retroactiva in sistemul public de pensii, in situatia in care nu sunteti asigurat obligatoriu. Precizam, de asemenea, ca perioada in care ati incasat pensie de invaliditate este considerata stagiu asimilat stagiului de cotizare si se ia in calcul la stabilirea drepturilor de pensie pentru limita de varsta, invaliditate si urmas.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: