Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

31 iulie 2010

Informatii pensie limita de varsta si anticipata - grupa I si II de munca

Intrebare:

“Sunt nascut la 21 04 1957,barbat
-stagiu de cotizare realizat 34 ani 3 luni si 26 zile
-in gr. l 13 ani 8 luni
-in gr. ll 1 an 3 luni si 19 zile
-conditii normale 10 ani 9 luni si 24 zile
-stagiu asimilat 1 an 6 luni si 15 zile
-alte drepturi asig. sociale 2 luni si 28 zile
-stagiu aferent gr. l si ll 6 ani si 9 luni
-din 2007 pensie de invaliditate grad lll
la ce varsta pot iesi la pensie anticipata?
la ce varsta pot iesi la pensie limita de varsta?
multumesc”

Raspuns:

Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:
a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:

a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si a II-a de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 14 de ani, 11 luni si 19 zile (1 an, 3 luni si 19 zile, in grupa II de munca si 13 ani si 8 luni in grupa I de munca), reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 3 ani, respectiv pana la varsta de 62 de ani.
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus,conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai defavorabile, astfel:
-pentru o perioada de 13 ani si 8 luni lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 7 ani si 2 luni, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
Avand in vedere cele de mai sus, rezulta ca reducerea mai favorabila este cea prevazuta de pct. a, respectiv data inscrierii la pensie va fi 21 aprilie 2019, cand veti implini varsta de 62 de ani.
Potrivit prevederilor legale, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare pot solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare.
Mentionam ca la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale, nu se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si nici perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
Intrucat nu ati realizat decat un stagiu de cotizare de 32 ani, 9 luni si 11 zile (excluzand perioadele asimilate), mai putin decat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 35 de ani, nu puteti beneficia de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: