Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

5 iulie 2010

Performantele fondurilor de pensii private raman solide


Performantele fondurilor de pensii private raman solide
in pofida prelungirii recesiunii globale si a climatului investitional negativ

Fondurile de pensii private au inregistrat performante investitionale consistente in primul semestru al anului 2010, in pofida climatului economic si financiar instabil si nefavorabil, potrivit calculelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Astfel, in primele 6 luni ale acestui an, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obtinut un randament mediu de 9,9%, iar fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au obtinut un randament mediu de 6,6%. In ultimele 12 luni (30 iunie 2009 – 30 iunie 2010), fondurile obligatorii au realizat un randament de 20,7%, iar cele facultative de 15,4%. Performantele inregistrate difera in functie de categoria de risc a fondurilor de pensii si de alocarea investitiilor pe clase de active.

Plasamentele in actiuni listate au influentat cel mai mult diferentele de performanta intre fondurile de pensii private, pietele bursiere manifestand o volatilitate foarte ridicata in primul semestru al acestui an. Datorita politicii investitionale prudentiale si de diversificare a riscurilor, toate fondurile de pensii private au inregistrat randamente atractive, chiar daca in aceeasi perioada actiunile cotate la Bursa au oscilat puternic, intrand chiar in teritoriu negativ. In primul semestru al anului, indicele general al pietei bursiere de la Bucuresti a crescut cu 2,3%, insa indicele celor mai lichide actiuni a scazut cu 0,15%, iar indicele societatilor de investitii financiare (SIF-uri) a scazut cu 18,7%. Pe parcursul primului semestru al anului, expunerea medie a fondurilor de pensii pe pietele bursiere (de la Bucuresti, dar si piete externe) a fost de circa 10%-12%.

„Performantele obtinute de fondurile de pensii private in prima jumatate a acestui an sunt cu atat mai importante cu cat climatul investitional a fost neprielnic. Prelungirea recesiunii economice globale, ingrijorarea privind o eventuala criza a datoriilor publice ale statelor europene, problemele economice si bugetare ale Romaniei – toti acestia au fost factori de risc si incertitudine pentru piata financiara in general si pentru fondurile de pensii in special. Totusi, chiar si in acest mediu nefavorabil, fondurile de pensii private au reusit sa investeasca inteligent si echilibrat si sa isi conserve rezultatele pozitive inregistrate pana acum, iar acest fapt vine sa confirme viabilitatea sistemului de pensii private in forma sa actuala”, a comentat Crinu Andanut, presedintele APAPR. Activele nete administrate de toate fondurile de pensii private din Romania au depasit 3,6 miliarde de lei la mijlocul acestui an.

De la lansare si pana in prezent, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II, lansate in luna mai 2008) au inregistrat un randament mediu anualizat de 16,6%, in timp ce fondurile facultative (Pilonul III, lansate in luna mai 2007) au realizat un randament mediu anualizat de 8,9%.

Niciun comentariu: