Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

18 iulie 2010

Persoana cu handicap accentuat - pensie de limita de varsta

Intrebare:

„Buna ziua,
Va rog sa-mi comunicati data la care pot iesi la pensie pentru limita de varsta. Sunt nascuta la data de 09.02.1961, sunt persoana cu handicap accentuat, handicapul este din nastere, cu certificat de handicap.Lucrez din anul 1986.10.26. si am studii superioare.
Va multumesc.”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :

a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “

Prin urmare, in situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, beneficiati de o reducere de 10 ani din varsta standard de pensionare.
Astfel, avand in vedere data nasterii dvs., varsta standard de pensionare este de 60 de ani (pentru femei), conform prevederilor Legii nr. 19/2000.
Conform art. 47 mentionat mai sus, va puteti inscrie la pensie pentru limita de varsta incepand cu varsta de 50 de ani, daca handicapul este preexistent calitatii de asigurat şi dacă aţi realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare (respectiv minim 23 de ani si 4 luni, inclusiv perioada studiilor superioare, daca au fost urmate la cursuri de zi).
Prin urmare, in conditiile prezentate de dvs., aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta conform art. 47 alin. 1 mentionat mai sus incepand cu varsta de 50 de ani (9 februarie 2011), conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: