Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

20 mai 2009

Varsta de pensionare a romanilor ar putea ajunge la 65 de ani in 2030

Guvernul ar putea creste pana in 2030 varsta de pensionare a femeilor la 65 de ani, care va ajunge, astfel, la acelasi nivel cu varsta de pensionare a barbatilor, ca urmare a presiunilor facute de Banca Mondiala, a declarat marti, la Realitatea TV, ministrul muncii, Marian Sarbu.
"Avem o presiune importanta din partea Bancii Mondiale pentru a lua o decizie in ce priveste egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati pana la sfarsitul anului. Propunerea Bancii Mondiale este ca varsta de pensionare a femeilor si barbatilor sa fie egala in 2020, respectiv la 65 de ani, iar propunerea noastra este ca ca aceasta perioada sa se intinda pana in 2035. Cred ca in 2030 varsta de pensionara a femeilor si barbatilor ar putea ajunge la 65 de ani", a spus Sarbu, potrivit NewsIn.
"Sper sa pot convinge organismele internationale cu care negociem aceste programe de nevoia adoptarii acestor programe in functie de situatia existenta in Romania", a mai spus ministrul.Banca Mondiala recomanda Guvernului Romaniei reformarea sistemului de pensii si a pietei financiare, pentru a oferi pensii de limita de varsta sigure din punct de vedere economic, potrivit unui comunicat transmis NewsIn in 31 martie.
Estimarile pentru anul 2050 arata ca sistemul de pensii din Romania va avea deficite in crestere, daca executivul nu va lua masurile necesare pentru sustenabilitatea acestuia.
Drept urmare, daca nu va fi abordata problema imbatranirii populatiei, aceasta va pune in pericol siguranta economica si bunastarea pensionarilor, se arata in comunicatul Bancii Mondiale."Simularile arata ca, daca toti ceilalti parametri ai schemei de pensii sunt pastrati neschimbati, iar cresterea varstei de pensionare este aleasa ca singura masura de abordare a deficitului fiscal, atunci varsta de pensionare va trebui sa creasca, atingand nivele dramatice - 70 de ani - pentru ca sistemul de pensii sa devina sustenabil din punct de vedere fiscal, fara a fi nevoie de transferuri de la bugetul de stat", a atentionat Banca Mondiala.
Potrivit comunicatului, raportul analizeaza mai multe optiuni de ajustare a beneficiilor sau a regulilor de indexare a acestora, care, singure sau in combinatie, pot fi folosite in abordarea sustenabilitatii fiscale a sistemului de pensii, ce se deterioreaza, si protejarea sigurantei economice a pensionarilor.
"Studiul nu recomanda nici un fel de masura si lasa la latitudinea Guvernului Romaniei sa aleaga "combinatia de masuri' dintre optiunile existente, in abordarea sustenabilitatii sistemului de pensii", a tinut sa precizeze Banca Mondiala.

Niciun comentariu: