Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

29 mai 2009

Intrebari suplimentare primite

Dupa primirea raspunsului la intrebarile trimise de o doamna, cuprinse in articolul nostru - http://desprepensii.blogspot.com/2009/05/intrebare-primita-pe-e-mail-inscriere.html -, ne-au fost adresate intrebari suplimentare, la care ne grabim sa raspundem:
"Buna seara,Va multumesc pentru raspuns. As dori niste informatii suplimentare.
1.-Dupa incadrarea mea intr-un grad de invaliditate de catre medicul expert al asigurarilor sociale, as dori sa stiu cum se calculeaza valoarea acestei pensii.
2.- Daca la implinirea varstei de 55 ani pot trece la pensie anticipata partiala si care ar fi penalizarea
3.- Daca beneficiez de reducerea varstei standard (60 ani) cu 1 an datorita grupei."
Raspunsuri:
1. Conform art. 78 alin. 1 din Legea nr. 19/2000, punctajul mediu anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a punctajului rezultat in anul respectiv din insumarea numarului de puncte realizat in fiecare luna .
Numarul de puncte realizat in fiecare luna se calculeaza prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusive sporurile si adaosurile cu caracter permanent, sau dupa caz a venitului lunar asigurat care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul de Statistica si Studii Economice .
La determinarea punctajelor anuale, pina la intrarea in vigoare a legii respectiv 01.04.2001, se utilizeaza salariile brute sau nete, dupa caz, conform inregistrarilor din carnetul de munca, sporul de vechime si celelalte sporuri cu caracter permanent, asa cum sunt prevazute in art. 164 alin 1-8 din Legea nr. 19/2000.
Numai casa teritoriala de pensii in raza careia domiciliati, dupa depunerea dosarului de pensie, insotit de toate documentele necesare, poate face calculul drepturilor de pensie, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Nimeni altcineva nu poate face o aproximare a cuantumului pensiei, inainte de aceasta data.
2. Trecerea de la pensie de invaliditate la pensie anticipata partiala nu este prevazuta de legislatia in vigoare si, de altfel, nici nu este de dorit in situatia dvs., pentru ca exista o probabilitate destul de mare ca pensia anticipata partiala sa fie in cuantum mai mic decat cea de invaliditate, ambele fiind stabilite aproape in acelasi fel.
Cu cinci ani inainte de varsta standard de pensionare (respectiv la 55 de ani), puteti solicita la expertiza medicala aplicarea art. 62 alin. 7 lit. c) care prevede ca "nu sunt supusi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care: c) au varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi."
3. Si in situatia in care beneficiati de pensie de invaliditate, dar si in aceea in care beneficiati de pensie anticipata partiala, veti avea dreptul la pensie pentru limita de varsta la varsta de 59 de ani, beneficiind de reducerea varstei standard de pensionare cu un an, intrucat ati desfasurat activitate in grupa a II-a de munca pe o perioada de 6 ani, 7 luni si 19 zile.
Cu bine,
Specialist pensii

Un comentariu:

Rodica S. spunea...

Buna seara,
Va multumesc mult pentru raspuns. Ramane sa vad ce se va intampla la 01.08.2008 (ma refer la decizia privind incadrarea mea intr-un grad de invaliditate de catre medicul expert al asigurarilor sociale care probabil se emite in urma referatului primit de la medicul specialist la care sunt in evidenta).
Cu stima,
Rodica S.