Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

20 mai 2009

Intrebare primita pe e-mail-termen de rezolvare pensie de urmas

Intrebare:

“Acum un an mama mea a depus dosarul pentru pensia de urmas dupa tatal meu. Abia acum doua luni a venit si decizia dar pensia nu . La cat timp dupa aceasta vine si pensia?
Si as mai vrea sa stiu daca pensia o s-o primeasca si din urma adica de la data depuneri dosarului?
Va multumesc”

Raspuns:

“Ce sa va spunem, situatia mamei dvs. si a drepturilor sale de pensie este inadmisibila.
Va rugam in acest sens sa ne transmiteti pe adresa de e-mail, numarul de inregistrare, orice alte date de identificare (cum ar fi numele si prenumele mamei dvs.), precum si Casa de pensii unde s-a intamplat acest caz, pentru a intra in legatura cu ei si a afla data exacta a primirii drepturilor de pensie.
Conform Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, toate cererile depuse la casele teritoariale de pensii care vizeaza drepturi de pensie si alte drepturi platite prin aceste institutii trebuie rezolvate in termen de 45 de zile de la depunere. Intelegem ca uneori sunt intarzieri datorita complexitatii muncii si a dosarelor, a personalului insuficient si a programelor informatice, insa cazul dvs. este incredibil, ca un drept de pensie, mai ales de urmas, sa nu fie platit nici dupa un an de zile.
Dupa emiterea unei decizii de pensie, intervalul la care o casa de pensii plateste drepturile sunt de obicei cuprinse intre 20 si 40 de zile, in functie de termenele de plata impuse de Casa Nationala de Pensii. De aceea, termenul de doua luni este inadmisibil.
De asemenea precizam ca mama dvs. va primi drepturile de pensie de urmas pe toate perioada care a curs de la data depunerii cererii pana la data incasarii drepturilor restante, cu respectarea art. 85 din Legea nr. 19/2000, care prevede:
Art. 85. - (1) Drepturile de pensie de urmas, in cazul persoanelor care indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege la data decesului sustinatorului asigurat, se acorda la cerere:
a) incepand cu luna urmatoare decesului, in cazul in care sustinatorul decedat era pensionar, daca cererea a fost depusa in termen de 90 de zile de la data decesului;
b) de la data decesului sustinatorului, in cazul in care sustinatorul decedat nu era pensionar la data decesului, daca cererea a fost depusa in termen de 90 de zile de la aceasta data;
c) de la data depunerii cererii, in situatiile in care s-au depasit termenele prevazute la lit. a) si b).
(2) In cazul in care urmasul indeplineste conditiile prevazute de prezenta lege ulterior datei decesului sustinatorului asigurat, drepturile de pensie de urmas se acorda de la data indeplinirii conditiilor, daca cererea a fost depusa in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor.
(3) In situatia in care s-a depasit termenul prevazut la alin. (2), drepturile de pensie de urmas se acorda de la data depunerii cererii.”

Cu bine,
Specialist pensii

Niciun comentariu: