Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

12 mai 2009

Lege unica de pensii?

Toate categoriile sociale din România vor fi obligate să contribuie la sistemul public de pensii din 2010, inclusiv cele aproape 350.000 de persoane care lucrează în domenii în care există pensii speciale, iar pensia se va acorda pe baza contribuţiilor pe întreaga carieră.

În prezent, numărul total al bugetarilor care contribuie la sistemul public de pensii este de circa 1,3 milioane, iar numărul total al angajaţilor de la stat şi din sectorul privat care contribuie la sistemul public de pensii este de aproape 4,9 milioane persoane.
"Până vineri va avea loc o discuţie între reprezentanţii guvernului şi ministrul muncii pentru a definitiva setul de principii care va sta Legii privind sistemul unitar de pensii publice urmând ca aceste principii să fie aprobate săptămâna viitoare în Guvern. Principiile pe care urmează să le finalizăm se referă la contributivitate. Astfel, toate persoanele vor contribui la sistemul public de pensii, iar pensia se va calcula pe baza contributivităţii", a declarat marţi consilierul de stat în guvern, Mihai Şeitan.
El a adăugat că în acest moment există aproape 350.000 de persoane care lucrează în domenii în care există pensii speciale, iar circa 200.000 de persoane sunt plătite cu pensii speciale.
Şeitan a mai spus că bugetele ministerelor vor trebui să primească mai mulţi
bani de la stat anii următori pentru ca ordonatorii principali de credite să poată plăti contribuţia angajatorilor la stat.
În prezent, foştii demnitari primesc o pensie de aproape 4.500 de lei pe lună dacă au avut trei mandate, adică 80% din indemnizaţia de bază. La două mandate se aleg cu 60% din indemnizaţie, iar la un mandat onorat rămân cu 40%.
Totodată, militarii primesc lunar, la sfârşitul activităţii, echivalentul a 60% din veniturile brute din ultima lună, iar pentru poliţişti, pensia reprezintă 80% din media veniturilor pe ultimele şase luni. Pensia piloţilor reprezintă 80% din veniturile încasate în ultimele trei luni de activitate.
Guvernul vrea să introducă un nou sistem paralel de plată a pensiilor
Pe de altă parte, reprezentantul guvernului a precizat că Legea 19 va fi îmbunătăţită prin crearea unui nou sistem de pensii paralel, urmând ca acele categorii de bugetari care contribuie în plus la acest sistem să primească pensii mai mari la finalul carierei.
"În afara pensiilor private plătite la pilonului II şi III de pensii, se poate creea un al IV-lea sistem, respectiv pensia ocupaţională, la care poate contribui cine vrea, atât angajat cât şi angajator. Poliţiştii, magistraţii şi minerii, spre exemplu, ar puta contribui pe lângă sistemul public de pensii la un sistem de pensii bazat pe ocupaţii, iar banii în plus urmează a fi plătiţi atât de către angajat, cât şi de angajator", a precizat Mihai Şeitan.
Astăzi a avut loc cea de-a doua rundă de discuţii a grupului interministerial pentru principiile care vor sta la baza Legii privind sistemul unitar de pensii publice. Reprezentanţii guvernului vor avea o întâlnire în cursul acestei săptămâni cu ministrul muncii, Marian Sârbu, pentru definitivarea principiilor acestei noi legi, iar vineri la ora 10.00 va avea loc o nouă reuniune a grupului interministerial, principiile legii unice urmând sã fie prezentate miercuri guvernului.

Niciun comentariu: