Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

27 mai 2009

Intrebare primita pe e-mail-pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Buna ziua,

As dori sa aflu daca tatal meu se incadreaza la pensie anticipata si ce penalizari sunt daca se pensioneaza inainte de varsta, el implineste in august 2009 varsta de 59 ani si tot atunci 39 de ani in campul muncii care includ si stagiul militar de 1 an si 1/2.
Mentionez ca are mai multi ani lucrati in grupa a 2-a de munca, dar inca nu stiu cati l-am pus sa intrebe la personal.”

Raspuns:

“Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca tatal dvs. este nascut in august 1950, varsta standard de pensionare fiind 65 de ani si stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Prin urmare, poate solicita pensie pentru limita de varsta in luna august 2015.
Mentionam ca, pentru a beneficia de reducerea varstei standard de pensionare, datorita grupei a II-a de munca, trebuie mentionate cu exactitate:
- perioada lucrata in grupa a II-a de munca;
- procentul de incadrare al activitatii in grupa (conform legislatiei anterioare).
Potrivit prevederilor legale, pentru ca tatal dvs. a realizat stagiul complet de cotizare, poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinitii varstei standard de pensionare, respective la implinirea varstei de 60 de ani (august 2010).
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile assimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Cuantumul (valoarea) pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acesteia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta-standard de pensionare, conform tabelului:
Stagiul de cotizare realizat peste stagiul standard complet de cotizare prevăzut de lege Procentul de diminuare pentrufiecare lună de anticipare (%)
Până la 1 an 0,50
Peste 1 an 0,45
Peste 2 ani 0,40
Peste 3 ani 0,35
Peste 4 ani 0,30
Peste 5 ani 0,25
Peste 6 ani 0,20
Peste 7 ani 0,15
Peste 8 ani 0,10
Între 9 şi 10 ani 0,05

Astfel, in cazul tatalui dvs., avand in vedere datele pe care ni le-ati transmis, diminuarea ar trebui sa fie in jurul valorii de 24%, calculati astfel:
-stagiul de cotizare 37 ani si 6 luni-diminuare cu 0,40% pe luna de anticipare
-inscriere la pensie anticipata partiala in august 2010-60 luni
0,40% x 60 de luni = 24 %."

Cu bine,

Specialist pensii

Later Edit: Multumim "anonimului" care a semnalat o greseala in modul de calcul al diminuarii!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Cum rezulta :
La stagiul de cotizare 37 ani si 6 luni-diminuare cu 0,15% pe luna de anticipare. Stagiul complet nu este 35 ani ? Deci ar rezulta 0,40%

Specialist Pensii spunea...

Da, intr-adevar, s-a strecurat o greseala in raspunsul nostru.
Procentul pe luna de anticipare este 0.40, cum ati spus dvs., si diminuarea totala de 24 %.
Am rectificat si in postul de mai sus, multumim de precizare.