Noua lege a pensiilor introduce obligativitatea infiintarii pensiilor ocupationale
Principiile care vor sta la baza noii Legi unitare a pensiilor publice, ce urmeaza a fi aprobata miercuri de Guvern, prevad obligativitatea infiintarii unui sistem suplimentar de pensii ocupationale, urmand ca odata cu aparitia Legii sa existe doua pensii de stat, a declarat, vineri, Mihai Seitan, citat de NewsIn."Am stabilit opt principii care vor sta la baza noii Legi unitare a pensiilor publice, cu reprezentantii ministerelor si cu ministrul Muncii Marian Sarbu. Primul pricipiu propune existenta unui sistem unitar de pensii pentru toate categoriile profesionale care fac venituri din castigurile salariale.
Totodata pensiile vor fi calculate in functie de contributia fiecarui angajat si in functie de durata cu care s-a contribuit la sistemul public de pensii", a afirmat consilierul de stat in guvern pentru munca si protectie sociala.
Cel de-al IV-lea principiu sustine ca toate pensiile vor fi calculate la fel pentru toti angajatii, iar un alt principiu propune "existenta ideii de solidaritate intre generatii, astfel incat sa poata fi sustinute si pensiile mai mici sau pensiile celor care n-au contribuit destul la sistemul public de pensii".
Noua lege a pensiilor introduce obligativitatea contributiei atat pentru angajator, cat si pentru angajat, precum si principiul repartitiei, care spune ca "veniturile care se colecteaza acum vor fi repartizate actualilor pensionari".Cel de-al optulea principiu propune "obligativitatea introducerii pensiilor ocupationale"."
Toate categoriile profesionale pot sa-si faca pensii ocupationale. De exemplu, politistii, profesorii, functionarii publici si militarii pot contribui la acest sistem si la final vor exista doua pensii. Totusi, exista posibilitatea de a nu avea toate sistemele resursele financiare pentru introducerea pensiilor ocupationale", a mai spus Seitan.
Reprezentantul executivului a precizat ca cele opt principii urmeaza a fi aprobate saptamana viitoare in guvern si ca in nota ce va fi inaintata executivului se va solicita realizarea unui studiu de impact pentru a cunoaste necesarul de resurse bugetare pentru punerea in aplicare a noii legi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu