Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

26 decembrie 2009

Optiune pensie de urmas

Intrebare:

“Vin cu rugamintea la dvs. si va-ntreb, daca mama mea in varsta de 65 ani pensie de agricultor
in jur de 360 ron, poate sa beneficieze de pensie de urmas de pe urma tatalui meu care a
decedat in ianuarie 2006 fiind pensionar de Stat?
Daca nu poate beneficia de pensie de urmas mai poate renunta la pensia sa pentru cea a tatalui meu
si ce acte trebuiesc?”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 74 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie”.
Prin urmare, respectand cele de mai sus, mama dvs. poate opta intre pensia proprie de agricultor si pensia de urmas dupa tatal dvs. decedat, cu conditia ca noua pensie sa fie mai favorabila.

De asemenea, conform art. 71 alin. (2) din acelasi act nromativ, “cuantumul pensiei de urmas se stabileste in conditiile art. 76, prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1) lit. a) si b), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) pentru un singur urmas - 50%;
b) pentru 2 urmasi - 75%;
c) pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%.”

Din practica caselor teritoriale de pensii, in majoritatea cazurilor, pensiile de urmas au un cuantum mai favorabil decat pensiile proprii de agricultor, de aceea, in principiu mama dvs. va avea de castigat prin depunerea unei cereri de optiune la casa teritoriala de pensii in raza careia domiciliaza.
Actele necesare sunt :
-buletin de identitate-copie şi original;
-certificat de naştere şi de căsătorie-copie şi original ;
-certificat de deces al soţului-copie şi original;
-cupoane de pensie al dv, precum şi al soţului decedat;
-cerere-tip privind acordarea pensiei de urmaş, prin care vă veţi exprima opţiunea cu privire la renunţarea pensiei proprii şi acordarea celei de urmaş.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: