Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

28 decembrie 2009

Informatii inscriere limita de varsta-dovada grupa de munca

Intrebare:

“Nascuta la data de 06.06.1951
stagiu de cotizare 11 ani si 9 luni din care 10 ani si 6 luni au fost in grupa I
anii lucrati in grupa I sunt trecuti in carnetul de munca dar nu pot obtine adeverinta deoarece combinatul a fost vandut si arhiva nu a fost preluata.
pot iesi la pensie pentru limita de varsta in aceasta situatie ?”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., respectiv ca sunteti nascuta la data de 6 iunie 1951, rezulta ca varsta standard de pensionare este de 58 de ani si 9 luni si stagiul minim de cotizare cerut de lege de 12 ani si 6 luni. Prin urmare, in situatia in care nu dovediti decat un stagiu de cotizare de 11 ani si 9 luni, nu puteti solicita pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei standard de pensionare, in martie 2010.

Precizam ca, in vederea luarii in calcul a grupei superioare de munca, un asigurat sau pensionar trebuie sa prezente casei teritoriale de pensii unde se afla dosarul de pensie, o adeverinţă eliberată de unitatea la care a lucrat, care să ateste că a desfăşurat activitatea în grupă superioară de muncă cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

Astfel, actul normativ care atesta modelul de adeverinţă, precum şi informaţii privind modul de eliberare a acestora, este Ordinul ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse nr. 590/2008, publicat în Monitorul Oficial nr. 665/24.09.2008.

Daca exista aceasta adeverinta si toate celelalte conditii prevazute de lege sunt indeplinite, aveti dreptul la incadrare in grupa superioara de munca. Mentionam ca, in lipsa unitatii angajatoare, va trebui sa va adresati Directiei judetene a Arhivelor Nationale, care este posibil sa fi preluat arhiva combinatului la care ati lucrat.

Dupa realizarea acestei conditii, respectiv a dovezii incadrarii in grupa I de munca, va puteti inscrie la pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 6 martie 2010.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: