Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

9 decembrie 2009

Informatii inscriere pensie anticipata partiala-somaj

Intrebare:

“Vreau si eu o lamurire in privinta la pensionare anticipata.
Sunt femeie,nascuta la 21.01.1956. Am o vechime de 34 ani si 4 luni.Din ianuarie anul viitor e posibil sa intru in somaj.Vreau sa stiu daca pot beneficia de pensie anticipata,incepand cu ce an si ce luna.Afecteaza cu ceva faptul ca o sa fiu in somaj?!
Va multumesc anticipat.”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca sunteti nascuta la data de 21 ianuarie 1956, varsta standard de pensionare fiind 60 de ani si stagiul complet de cotizare cerut de lege de 30 de ani.
Prin urmare, puteti solicita pensie anticipata partiala cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 55 de ani (21 ianuarie 2011), intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare.

De asemenea, precizam ca perioada cat o persoana primeste ajutor de somaj constituie perioada contributiva in sistemul public de pensii si, prin urmare, este luata in calcul la stabilirea stagiului de cotizare si a cuantumului drepturilor de pensie.
In cazul somerilor, art. 78 indice 1 alin. (1) prevede: “Numărul de puncte realizat de şomeri se calculează prin raportarea cuantumului drepturilor băneşti lunare acordate la salariul mediu brut lunar din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”.

Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

Anonim spunea...

ma pot pensiona pe caz de boala (TBC PULMONAR ) DIN sOMAJ ?

Specialist Pensii spunea...

Da, nu are nicio importanta daca veniti sau nu din activitate sau din somaj, important este ca medicul expert sa va incadreze intr-un grad de invaliditate, conform legii.