Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

14 decembrie 2009

Informatii inscriere la pensie limita de varsta si anticipata-grupa II de munca

Intrebare:

“Buna ziua,
As dori sa stiu cand pot sa ies la pensie, avand in vedere ca am 55 de ani si 24 de ani vechime in grupa a II-a de munca. Si ce pasi ar trebui sa urmez. As iesi la pensie anticipata?
Va multumesc mult! C.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta in anul 1955, varsta standard de pensionare este de 60 de ani (25.07.2015), iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de mai sus.

In conformitate cu dispozitiile art. 42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.

Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 ani (24 de ani-grupa II de munca si 6 ani-spor grupa II de munca) si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 24 ani, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 5 ani si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 54 de ani si 6 luni.

Aceasta reducere este mai favorabila decat cea prevazuta de lege pentru pensia anticipata partiala (care este de doar 5 ani), prin urmare, inscrierea la pensie pentru limita de varsta este mai favorabila.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: