Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

31 ianuarie 2010

Data trecere de la pensie anticipata la pensie de limita de varsta

Intrebare:

„buna ziua,
Va rog daca se poate sa ma lamuriti in urmatoarea problema:
o persoana in pensie anticipata care implineste varsta in 4 sept. 2009 ( 63,8 ani ) pt pensie definitiva, cu ce data va intra cu 1 sept? sau cu 1 oct?
Nedumerirea mea este ca, ,,pe teren" pt 4 zile, se muta in luna urmatoare. E corect?
Multumirile noastre!”

Raspuns:

În conformitate cu prevederile art. 52 din Legea nr. 19/2000, modificată şi completată prin Legea nr. 250/2007, “la data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, in conformitate cu prevederile art. 42, pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 50 alin. (2) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare, trecerea la pensia pentru limita de varsta facandu-se la cerere”.
Acest articol, coroborat cu art. 169 alin. (3), care prevede că «pensia recalculată se acordă începând cu luna următoare celei în care s-a depus cererea de recalculare”, determină abordarea corectă că orice cerere de recalculare a drepturilor de pensie, dacă nu este altfel prevăzut expres, se acordă cu data de întâi a lunii următoare cererii.
Prin urmare, in mod corect, in situatia in care ati depus cererea de trecere din categoria pensionarilor anticipati in cea a pensionarilor de limita de varsta in luna septembrie 2009, in mod corect casa de pensii va acorda pensia pentru limita de varsta de la data de 1 octombrie 2009, in confomitate cu prevederile legale de mai sus.

Cu bine,
Specialist pensii

Inscriere pensie limita de varsta-grupa II de munca si acordare majorare punctaj grupa-persoana cu handicap

Intrebare:

“Sunt barbat,nascut in data de 20.07.1953 si am o vechime in munca calculata la data de 20.07.2009 de 38 de ani +stagiul militar 1 an si 4 luni.Am grupa a II -a de munca de 26 de ani si 8 luni.Va rog sa-mi spuneti la ce data pot beneficia de pensie de varsta?”

Raspuns:

Avand in vedere data nasterii dvs., respectiv 20 iulie 1953, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca-in procent de 100%) o perioada de 26 de ani si 8 luni, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 6 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 59 de ani (20 iulie 2012).
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere limita de varsta-nevazator

Intrebare:

„Bun gasit,
Ma numesc S. S., m-am nascut la 11 ianuarie 1968, sunt nevazatoare congenitala de gradul I, am lucrat 7 ani si 28 de zile, intre 1 martie, 1987 si 15 iunie, 1994, cu gradul I de invaliditate. In noiembrie 1994 am solicitat pensia de invaliditate, pentru ca am gradul I, glaucom si sunt cu aceasta pensie pana azi. As dori foarte mult sa stiu ce acte imi trebuie ca sa trec la pensia de drept in anul 2010. Mai mentionez ca nu sunt revizuibila si nici nu am fost vreodata. Va multumesc foarte mult. Cu stima, S. S.”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :
a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “

De asemenea, asiguratii nevazatori beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, daca au realizat ca nevazator cel putin 1/3 din stagiul complet de cotizare prevazut de lege (art. 47 alin. 2 din Lege).
Prin urmare, in situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, nevazatorii beneficiaza de pensie pentru limita de varsta de la orice varsta, dar cu conditia realizarii ca nevazator a cel putin 1/3 din stagiul complet de cotizare.
Avand în vedere data naşterii dvs., respectiv 11 ianuarie 1968, vârsta standard de pensionare este 60 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, iar cel care trebuie realizat ca nevazator este de minim 10 ani.
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
Prin urmare, la stagiul efectiv realizat de 7 ani si 28 de zile, se adauga si perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate, astfel incat totalizati stagiul minim de cotizare cerut de art. 47 alin. 2 pentru inscrierea la pensie pentru limita de varsta ca nevazator, indiferent de varsta.
Astfel, la data solicitarii, trebuie sa prezentati la casa teritoriala de pensii urmatoarele documente:
-cerere de trecere la pensia pentru limita de varsta;
-buletin/carte de identitate, in copie;
-cupon de pensie;
-certificat de incadrare in grad de handicap-nevazator, pe care sa fie inscris cu claritate data ivirii invaliditatii, anterioara calitatii de asigurat.

Cu bine,
Specialist pensii.

29 ianuarie 2010

Handicap preexistent calitatii de asigurat

Intrebare:

„Buna ziua,
Ma numesc R.D., sunt din Bistrita. Sunt persoana cu handicap locomotor, gradul accentuat. Handicapul il am din nastere. Am certificat de handicap permanent obtinut in anul 2008. Lucrez din anul 1986 si in prezent lucrez. Sunt nascuta la data de 09.02.1961. Doresc sa stiu daca la anul, cand voi implini vasta de 50 de ani , pot sa ma pensionez fara a fi penalizata. Mentionez ca sunt de profesie inginer.
De asemenea va rog sa-mi explicati ce inseamna “ handicap preexistent calitatii de asigurat “. Eu cotizez din anul 1986.
Va multumesc si astept raspunsul Dvs. cu mare interes.”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :
a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “

Prin urmare, in situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, beneficiati de o reducere de 10 ani din varsta standard de pensionare.

Astfel, avand in vedere data nasterii dvs., respectiv 9 februarie 1961, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, conform prevederilor Legii nr. 19/2000.
Conform art. 47 mentionat mai sus, va puteti inscrie la pensie pentru limita de varsta incepand cu varsta de 50 de ani, respectiv de la data de 9 februarie 2011, daca handicapul este preexistent calitatii de asigurat. Aceasta situatie de preexistenta este precizata in certificatul de incadrare in grad de handicap, in sensul ca data ivirii handicapului sa fie mentionata din nastere sau anterioara datei angajarii (respectiv 1986, in cazul dvs.).
In lipsa indeplinirii acestei conditii va puteti inscrie la pensie doar la varsta standard de pensionare, respectiv 60 de ani.

Cu bine,
Specialist pensii.

Nerevizuire medicala periodica

Intrebare:

“ O pensionara cu gradul II de invaliditate,nascuta la 9.10.1954 , angajata la 1.09.1978 cu un stagiu de cotizare realizat :29 ani,9 luni,29 zile (stagiul complet de cotizare:29 ani si 10 luni)in conditii normale de lucru ,data invaliditatii:august 2008 ,va roaga sa-i raspundeti la urmatoarea intrebare:
- Ce poate face pentru a nu mai fi supusa revizuirii medicale ,avand in vedere ca la data pensionarii de invaliditate nu a avut stagiul de cotizare complet cu numai o zi diferenta?
Cu multumiri anticipate.”

Raspuns:

Analizand cele precizate in mesajul trimis, aveti urmatorul stagiu de cotizare:
-29 ani, 9 luni si 29 zile, in conditii normale de munca;
-1 an si 6 luni-stagiu asimilat, respectiv perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate (august 2008-ianuarie 2010).
Total 31 de ani, 3 luni si 29 zile.
Conform art. 62 alin. (7) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “nu sunt supuşi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:
a) prezintă invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de muncă;
b) au împlinit vârstele prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă;
c) au vârsta mai mică cu până la 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.”

Prin urmare, avand in vedere ca ati realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 29 de ani si 10 luni, aveti dreptul sa nu mai fiti supusa revizuirii medicale periodice incepand cu varsta de 54 de ani si 11 luni, de la data de 9 octombrie 2009, cu 5 ani inaintea varstei standard de pensionare de 59 de ani si 11 luni. Va puteti adresa astfel Comisiei de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca la proxima revizuire pentru a solicita aplicarea art. 62 alin. 7 lit. c).
Cu bine,
Specialist pensii.

28 ianuarie 2010

Legea nr. 12/2010 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010

LEGE nr. 12 din 26 ianuarie 2010
bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 61 din 27 ianuarie 2010
(...)

ART. 3
(1) Numărul total al locurilor la tratament balnear şi odihnă ce poate fi finanţat din bugetul asigurărilor sociale de stat, precum şi cel care poate fi acordat gratuit diverselor categorii sociale care au reglementat acest drept prin norme legale în vigoare se stabilesc prin decizie a preşedintelui Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, cu încadrarea în fondurile aprobate prin buget, până cel mai târziu la 15 martie 2010, cu aprobarea prealabilă a Consiliului de administraţie al acestei instituţii.
(2) Fondurile alocate decontării biletelor de odihnă nu pot depăşi 10% din totalul fondurilor aprobate pentru cheltuielile cu biletele de tratament balnear şi odihnă la capitolul "Asigurări şi asistenţă socială", titlul "Asistenţă socială", alineatul "Ajutoare sociale în natură".
(3) Numărul locurilor la tratament balnear ce se acordă gratuit nu poate depăşi 15% din numărul total al locurilor contractate.
(4) Din prevederile bugetare aprobate pentru anul 2010 se asigură şi plata biletelor de tratament balnear şi odihnă utilizate şi rămase nedecontate în anul 2009.
(5) Tarifele practicate de unităţile de tratament din proprietatea Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale se stabilesc prin ordin al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale, la propunerea preşedintelui Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale.
(6) Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale va contracta biletele de tratament balnear numai pentru perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2010, respectiv 1 septembrie - 31 decembrie 2010.
(...)

CAP. III
Dispoziţii finale

ART. 15
(1) Pentru plata drepturilor cuvenite pe anul 2010, cheltuielile pentru transmiterea şi achitarea drepturilor finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat şi a celor din bugetul asigurărilor pentru şomaj se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1,03% asupra sumelor virate şi se suportă din bugetele din care se finanţează drepturile respective.
(2) Cheltuielile efectuate pentru informarea şi consultarea populaţiei, respectiv tipărirea şi transmiterea unor informaţii legate de drepturile care se acordă în temeiul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat.

ART. 16
(1) Valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei şi se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2010.
(2) Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 lei.
ART. 17
Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte, în condiţiile legii, în cazul:
a) asiguratului sau pensionarului, la 1.836 lei;
b) unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, la 918 lei.

ART. 18
(1) În baza prevederilor art. 18 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2010 cotele de contribuţie de asigurări sociale se stabilesc după cum urmează:
a) 31,3% pentru condiţii normale de muncă, datorată de angajator şi angajaţi, din care 10,5% datorată de angajaţi şi 20,8% datorată de angajatori;
b) 36,3% pentru condiţii deosebite de muncă, datorată de angajator şi angajaţi, din care 10,5% datorată de angajaţi şi 25,8% datorată de angajatori;
c) 41,3% pentru condiţii speciale de muncă, datorată de angajator şi angajaţi, din care 10,5% datorată de angajaţi şi 30,8% datorată de angajatori.
(2) În cota de contribuţie individuală de asigurări sociale prevăzută la alin. (1) este inclusă şi cota de 2,5% aferentă fondurilor de pensii administrate privat, prevăzută de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Cotele prevăzute la alin. (1) şi (2) se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2010.

ART. 19
(1) În baza prevederilor art. 29 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 7 din Legea nr. 200/2006, cu modificările ulterioare, pentru anul 2010 se stabilesc următoarele cote ale contribuţiilor:
a) contribuţia datorată de angajatori la bugetul asigurărilor pentru şomaj este de 0,5%;
b) contribuţia individuală datorată la bugetul asigurărilor pentru şomaj este de 0,5%;
c) contribuţia datorată la bugetul asigurărilor pentru şomaj de către persoanele asigurate în baza contractului de asigurare pentru şomaj este de 1%;
d) contribuţia datorată de angajator la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale conform art. 7 alin. (1) din Legea nr. 200/2006, cu modificările ulterioare, este de 0,25%.
(2) Cotele prevăzute la alin. (1) se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2010.
(3) Suma totală care poate fi utilizată pentru acordarea de credite, conform prevederilor art. 87 din Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, este de 20,6 milioane lei, iar cuantumul maxim al creditului ce poate fi acordat unui beneficiar de credite din această sumă este de 1,5 milioane lei.
ART. 20
(1) Cotele de contribuţii datorate de angajatori în funcţie de clasa de risc, potrivit prevederilor Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, republicată, se stabilesc de la 0,15% la 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.
(2) Cotele prevăzute la alin. (1) se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2010.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ROBERTA ALMA ANASTASE
p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
TEODOR VIOREL MELEŞCANU

Bucureşti, 26 ianuarie 2010.
Nr. 12.

Legea nr. 11/2010 a bugetului de stat pe anul 2010

LEGE nr. 11 din 26 ianuarie 2010
bugetului de stat pe anul 2010
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 60 din 27 ianuarie 2010
(...)
ART. 27
În anul 2010, nivelul pensiei sociale minime garantate, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, este de 350 lei.

ART. 28
În anul 2010, cheltuielile pentru transmiterea şi plata pensiilor militare şi a altor drepturi de asigurări sociale, cuvenite personalului din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1,03% asupra sumelor virate.
(...)
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ROBERTA ALMA ANASTASE
p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
TEODOR VIOREL MELEŞCANU

Bucureşti, 26 ianuarie 2010.
Nr. 11.

27 ianuarie 2010

Trecere pensie limita de varsta din pensie anticipata

Intrebare:

„As vrea,daca se poate sa ma lamuriti in urmatoarea problema: O persoana de sex feminin,iese la pensie anticipata la data de 1 iulie 2008,avand o vechime in munca la data respectiva de 36 ani.Contractul de munca inceteaza la primirea deciziei de pensie,respectiv 1 noiembrie 2008.In perioada iulie-noiembrie 2008 persoana respectiva lucreaza,pensia primind-o incepand cu 1 noiembrie 2008.
Ma intereseaza, daca la data de 1 mai 2010,data la care pensia anticipata devine pensie pt limita de varsta,pensia se recalculeaza tinand cont si de veniturile realizate in perioada iulie-noiembrie 2008,venituri pt care s-au platit si contributii cas.Conf contractului colectiv de munca,persoana respectiva primeste in luna oct 2008 si niste salarii compensatorii pt care se retine cas
Daca raspunsul este afirmativ,ce trebuie facut,ce acte sunt necesare?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cu deosebita consideratie, V.P.”

Raspuns:


În conformitate cu prevederile art. 52 din Legea nr. 19/2000, modificată şi completată prin Legea nr. 250/2007, “la data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, in conformitate cu prevederile art. 42, pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 50 alin. (2) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare, trecerea la pensia pentru limita de varsta facandu-se la cerere”.

Astfel, perioada mentionata de dvs., respectiv 1 iulie – 1 noiembrie 2008, constituie stagiu de cotizare realizat in perioada de anticipare si va fi luat in calcul la stabilirea pensiei pentru limita de varsta conform articolului mai susmentionat.
Prin urmare, dupa implinirea varstei standard de pensionare, puteţi solicita stabilirea pensiei pentru limită de vârstă la casa teritoriala de pensii de care apartineti, prin depunerea unei cereri, la care veti anexa si o adeverinta cu perioada lucrata dupa pensionare.

Cu bine,
Specialist pensii

Informatii inscriere limita de varsta-grupa II de munca

Intrebare:

“Buna ziua,
Mama mea e nascuta la 18.10.1956 , are o vechime in munca de 33 ani si 6 luni din care 23ani 11luni si 25 zile in grupa a-2-a de munca. In momentul de fata este in ajutor de somaj pana in luna septembrie anul curent.
intrebari: 1. se incadreaza in grila de pensionare din anul in curs-2010 care este de 58 ani si 11 luni?
2.cand iese la pensie cu grupa?”

Raspuns:

Fiind vorba de o femeie nascuta la data de 18 octombrie 1956, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.
Aceasta varsta de pensionare este prevazuta de Legea nr. 19/2000 si anexa nr. 9 din Normele de aplicare a Legii, in raport de data nasterii.
In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat a realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca-in procent de 100%) o perioada de 23 de ani, 11 luni si 25 de zile, conform celor specificate de dvs., poate solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani (18 octombrie 2011).

Cu bine,
Specialist pensii.

26 ianuarie 2010

Profesor-pensie pentru limita de varsta sau anticipata partiala

Intrebare:

“Buna seara,
Va felicitam pentru initiativa de a crea posibilitatea nostra de a va consulta,in diferite probleme care ne framanta.
Gasim,impreuna,astfel,solutii,cu privire la problemele de fiecare zi,mai ales in aceste "vremuri"instabile!
Cu respect,ma adresez celor "mai cititi" decat noi si pun intrebarea:
Daca o persoana de gen feminin lucreaza in invatamant din anul1974, 1 sept. si pana in prezent,poate depune dosar pentru pensionarea anticipata,fara diminuarea pensiei,incepand cu data de 1 septembrie,2010 ?
Aceasta invatatoare este nascuta la 27 iulie 1954.
Deci: Are varsta de 56 de ani,la 27 iulie 2010 si are o vechime , la 1 sept 2010, de 36 de ani,in invatamant.
Va dorim o seara dintre cele mai placute!!! Cu toata consideratia,”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca doamna in cauza este nascuta la data de 27 iulie 1954, varsta standard de pensionare prevazuta de Legea nr. 19/2000 este de 59 de ani si 10 luni, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 29 de ani si 8 luni.

Prin urmare, poate solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 27 mai 2014.
In conformitate cu dispozitiile art. 127 alin.(3) din Legea nr.128/1997, “personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de limitele de vârsta prevăzute de legislaţia în vigoare, dacă are o vechime în învăţământ de cel puţin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani bărbaţii”.
Prin urmare, exista posibilitatea sa se pensioneze conform articolului mai susmentionat, inainte de implinirea varstei de 59 de ani si 10 luni, respectiv de la varsta de 56 de ani si 10 luni – 27 mai 2011–, dovada realizarii vechimii in invatamant facandu-se cu o adeverinta eliberata de Inspectoratul Scolar Judetean.
De asemenea, precizam ca pensia de limita de varsta stabilita cu reducerea varstei standard de pensionare conform acestui articol nu are nicio diminuare, fiind in acelasi cuantum ca pensia de limita de varsta stabilita la varsta standard de pensionare prevazuta de Legea nr. 19/2000.
In ceea ce priveste acordarea pensiei anticipate partiale, potrivit art. 50 alin. 1 din Legea nr.19/2000, privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, „asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.”
Intrucat persoana in cauza a realizat un stagiu de cotizare (36 ani), mai mare decat stagiul complet de cotizare, poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 54 de ani si 10 luni (27 mai 2009).
In ceea ce priveste cuantumul (valoarea) pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acesteia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, diminuarea neaplicandu-se pentru numărul de luni cu care se reduce vârsta standard de pensionare in baza unei legi special, cum ar fi Legea nr. 128/1997, mentionata mai sus.

De asemenea, precizam ca, in urma inscrierii la pensie anticipata partiala, nu se poate solicita pensie pentru limita de varsta decat la varsta standard de pensionare, respective 59 de ani si 10 luni, nu si la varsta standard redusa cu 3 ani conform Legii nr. 128/1997.
Cu bine,
Specialist pensii.

CRITERII in baza carora se acorda, in sistemul public de pensii, bilete de tratament balnear (IV)

Partea I aici
Partea II aici
Partea III aici
D. Categoriile de persoane care pot beneficia de tratament balnear, precum si documentele care dovedesc îndeplinirea criteriilor de acordare.

D.1. Persoane care beneficiază de tratament balnear în mod gratuit

D.1.1. Pensionarii de invaliditate, în conformitate cu prevederile programului individual de recuperare, întocmit de către medicul expert al asigurărilor sociale.

Solicitanţii biletelor de tratament balnear dovedesc îndeplinirea criteriilor de acordare a acestora cu următoarele documente:
· cererea de acordare a biletului de tratament;
· actul de identitate (copie);
· programul individual de recuperare (copie, cu prezentarea actului original).

D.1.2. Persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr.118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, precum şi persoanele care au calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă, stabilita în temeiul dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.214/1999

Solicitanţii biletelor de tratament balnear dovedesc îndeplinirea criteriilor de acordare a acestora cu următoarele documente:
· cererea de acordare a biletului de tratament;
· actul de identitate (copie);
· biletul de trimitere - formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original).

D.1.3. Persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Ordonantei Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată prin Legea nr.189/2000.

Solicitanţii biletelor de tratament balnear dovedesc îndeplinirea criteriilor de acordare a acestora cu următoarele documente:
· cererea de acordare a biletului de tratament;
· actul de identitate (copie);
· biletul de trimitere - formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original).

D.1.4. Persoane ale caror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Solicitanţii biletelor de tratament balnear dovedesc îndeplinirea criteriilor de acordare a acestora cu următoarele documente:
· cererea de acordare a biletului de tratament;
· actul de identitate (copie);
· biletul de trimitere - formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original).

D.1.5. Asiguraţii care îşi desfăşoară activitatea în locurile de muncă prevăzute la art. 20, alin. (1), lit. b), din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv locurile de muncă în condiţii speciale din activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii.

Solicitanţii biletelor de tratament balnear dovedesc îndeplinirea criteriilor de acordare a acestora cu următoarele documente:
· cererea de acordare a biletului de tratament;
· actul de identitate (copie);
· adeverinţă eliberata de angajator din care să rezulte că acesta are ca obiect de activitate “cercetarea, explorarea, exploatarea sau prelucrarea materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiatii“ şi ca solicitantul biletului işi desfasoara activitatea intr-unul din aceste locuri de munca (în original);

In adeverinţă se va specifica dacă salariatul a beneficiat de bilet de tratament balnear gratuit, suportat din Fondul social, potrivit contractului colectiv de muncă. În cazul in care a beneficiat de acest bilet nu i se va aproba bilet de tratament balnear suportat din bugetul asigurărilor sociale de stat.
· biletul de trimitere - formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original).

D.1.6. Persoane ale caror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare.

Solicitanţii biletelor de tratament balnear dovedesc îndeplinirea criteriilor de acordare a acestora cu următoarele documente:
· cererea de acordare a biletului de tratament;
· actul de identitate (copie);
· certificatul de persoana cu handicap, valabil la data eliberării biletului de tratament, emis de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap (copie);
· biletul de trimitere - formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original).

D.1.7. Asiguraţii care beneficiază de cure balneoclimaterice potrivit art. 22 din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale cu modificările şi completările ulterioare, cărora li s-a stabilit de catre medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, program individual de recuperare.

Solicitanţii biletelor de tratament balnear dovedesc îndeplinirea criteriilor de acordare a acestora cu următoarele documente:
· cererea de acordare a biletului de tratament;
· actul de identitate (copie);
· programul individual de recuperare stabilit de medicul expert al asigurărilor sociale din serviciul de expertiză medicală din cadrul caselor teritoriale de pensii, în funcţie de tipul bolii (copie, cu prezentarea actului original);
· dovadă care să ateste faptul că solicitantul a fost victima unui accident de muncă sau a unei boli profesionale (FIAM/BP2 sau alte acte doveditoare potrivit reglementărilor legale în vigoare)

Pensie anticipata partiala-diminuare si cumul

Intrebare:

“Buna ziua si un an de nota 10 ,
Sunt nascuta la data de 9 iunie 1955.
Doresc ca anul acesta sa ma pensionez anticipat.
Va rog sa-mi spuneti din ce data o pot face si ce penalizare ( in procente ) mi se va aplica. Mentionez ca am 35 de ani de munca.
Am citit ce acte imi sunt necesare la dosarul de pensionare anticipata iar de aici se naste o intrebare: cartea de munca in original trebuie sa fie inchisa de catre cei de la ITM sau asta se face dupa ce se verifica dosarul si aprobararea lui?
Dupa ce depun dosarul de pensionare anticipata in termenul de 90 de zile de cand este legal pana la primirea instintarii de pensionare anticipata unitatea anagajatoare este obligata sa-mi asigure locul de munca?
Pensionarea anticipata mai da drept de munca in sectorul privat?
numai bine, N.D.”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca sunteti nascuta la data de 9 iunie 1955, varsta standard de pensionare fiind de 60 de ani si stagiul complet de cotizare de 30 de ani. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 9 iunie 2015.

Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani (9 iunie 2010).

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).

Cuantumul (valoarea) pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acesteia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta-standard de pensionare, conform tabelului:

Stagiul de cotizare realizat peste stagiul standard complet de cotizare prevăzut de lege Procentul de diminuare pentrufiecare lună de anticipare (%)
Până la 1 an 0,50
Peste 1 an 0,45
Peste 2 ani 0,40
Peste 3 ani 0,35
Peste 4 ani 0,30
Peste 5 ani 0,25
Peste 6 ani 0,20
Peste 7 ani 0,15
Peste 8 ani 0,10
Între 9 şi 10 ani 0,05

Daca stagiul mentionat de dvs.-35 de ani nu contine si perioade asimilate, atunci diminuarea ar fi in jur de 15 %, calculati astfel:

-stagiul de cotizare 35 ani-diminuare cu 0,25% pe luna de anticipare
-inscriere la pensie anticipata partiala in iunie 2010-60 luni pana la varsta standard de pensionare de 60 de ani
-0,25% x 60 de luni = 15 %.

In situatia in care va inscrieti la pensie anticipate partiala venind din activitate, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

-carnetul de munca se incheie cu mentiunea “solicita pensie anticipate partiala conform Legii nr. 19/2000” de catre unitatea angajatoare (daca aceasta are dreptul de a face inscrieri in carnetul de munca) sau de catre Inspectoratul Teritoriala de Munca unde se afla carnetul de munca;

-unitatea la care sunteti angajata nu are dreptul sa va inceteze contractual de munca pana la emiterea deciziei de admitere a inscriere la pensie, respectand atat art. 56 lit. d) din Codul muncii, cat si art. 41 alin. (6) din Legea nr. 19/2000, care prevede ca ” in situaţia asiguraţilor care au depus cerere de pensionare, angajatorii acestora nu pot dispune încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a calităţii de membru cooperator, după caz, în vederea pensionării, decât după primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare.”

In conformitate cu prevederile art. 92 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
d) beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I şi II cu excepţia persoanelor care exercită funcţia de consilier local sau consilier judeţean”.

Prin urmare, in cazul in care o persoana se angajeaza cu contract individual de munca, indiferent de natura juridical a angajatorului (sistem public sau privat), fara exceptii, plata pensiei anticipate sau anticipate partiale se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii.

Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere pensie

Intrebare:

“Buna ziua,
Mama mea este nascuta pe 02.12.1955 si este angajata din 01.09.1974. Din cauza reducerilor de personal pina in iunie 2010 beneficiaza de somaj.
As dori sa va intreb in ce conditii ar putea sa iasa in pensie si daca ar putea sa iasa din luna iunie 2010?”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca mama dvs. este nascuta in data de 2 decembrie 1955, varsta standard de pensionare fiind de 60 de ani si stagiul complet de cotizare de 30 de ani. Prin urmare, poate solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 2 decembrie 2015.

Dupa analiza datelor indicate de dvs., stagiul de cotizare realizat efectiv este de peste 35 ani, ceea ce inseamna ca, potrivit prevederilor legale, intrucat a realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la 2 decembrie 2010, la varsta de 55 de ani.

Prin urmare, nu poate solicita pensie in luna iunie 2010.
Cu bine,
Specialist pensii.

Invatator - inscriere pensie limita de varsta sau anticipata partiala

Intrebare:

“Buna seara,
Vi se adreseaza un invatator : P.L., de la Scoala Gen. nr.2 …
Am o mare rugaminte :
As dori sa stiu daca pot depune,pana la 31 august dosar de pensie anticipata,DACA:
-M-am nascut la 1 ianuarie 1951
-La 1 sept. 1971,am intrat in invatamant,absolvind Liceul Pedagogic.
-La 31 august 2010,voi avea o vechime,numai in invatamant ,de 39 de ani si,deci, o varsta de 59 de ani si 8 luni.In aceasta perioada,am intrerupt activitatea didactica,pentru a-mi satisface stagiul militar,care,nu stiu, daca se va considera la vechime.
Astept,cu nerabdare, un raspuns!!!”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 1 ianuarie 1951, varsta standard de pensionare prevazuta de Legea nr. 19/2000 este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.

Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 1 ianuarie 2016.
In conformitate cu dispozitiile art. 127 alin.(3) din Legea nr.128/1997, “personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de limitele de vârsta prevăzute de legislaţia în vigoare, dacă are o vechime în învăţământ de cel puţin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani bărbaţii”.
Prin urmare, exista posibilitatea sa va pensionati conform articolului mai susmentionat, inainte de implinirea varstei de 65 de ani, respectiv la data de 1 ianuarie 2013, dovada realizarii vechimii in invatamant facandu-se cu o adeverinta eliberata de Inspectoratul Scolar Judetean.
De asemenea, potrivit art. 50 alin.1 din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.
Prin urmare, puteti solicita pensie anticipata partiala, conform prevederilor legale in vigoare, incepand cu varsta de 60 de ani (1 ianuarie 2011), cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, ceea ce inseamna ca la data precizata de dvs. – 31 august 2010 - nu indepliniti conditiile de acordare a pensiei anticipate partiale.
Mentionam ca la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale, nu se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si nici perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
Cu bine,
Specialist pensii.

25 ianuarie 2010

CRITERII in baza carora se acorda, in sistemul public de pensii, bilete de tratament balnear (III)

Partea I aici
Partea II aici
B. Criterii specifice


B.1. Criterii specifice de acordare a biletelor de tratament balnear
pentru PENSIONARI, cu suportarea unei contributii individuale



Criteriile specifice de acordare a biletelor de tratament balnear cu suportarea unei contributii individuale sunt urmatoarele:
1. Daca a beneficiat de bilet de tratament balnear in ultimii 2 ani;
2. Categoria de pensie a beneficiarului;
3. Cuantumul pensiei.

B.1.1. Daca a beneficiat de bilet de tratament balnear in ultimii 2 ani

Nr. crt. Situatia beneficiarului in ultimii 2 ani Punctaj acordat
1. Nu a beneficiat de bilet 10
2. A beneficiat de 1 bilet – in extrasezon 5
3. A beneficiat de 1 bilet – in sezon 3
4. A beneficiat de 2 bilete: 2 in extrasezon 2
5. A beneficiat de 2 bilete: 1 in sezon + 1 in extrasezon 1
6. A beneficiat de 2 bilete: 2 in sezon 0



B.1.2. Categoria de pensie a beneficiarului

Nr. crt. Categoria de pensie a beneficiarului Punctaj acordat
1. Pensie de invaliditate 8
2. Pensie de limita de varsta – cu stagiu complet 6
3. Pensie de urmas 3
4. Pensie anticipata 2
5. Pensie anticipata partiala 1
6. Pensie de limita de varsta cu stagiu incomplet 0


B.1.3. Cuantumul pensiei

Nr. crt. Cuantumul pensiei Punctaj acordat
1. Sub 400 lei 6
2. 401 lei – 800 lei 4
3. 801 lei – 1100 lei 3
4. 1101 lei – 1400 lei 2
5. 1401 lei – salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bass şi aprobat prin legea bass 1
6. Peste salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bass şi aprobat prin legea bass 0



B.2. Criterii specifice de acordare a biletelor de tratament balnear
pentru ASIGURATI, cu suportarea unei contributii individuale

Criteriile specifice de acordare a biletelor de tratament balnear pentru asigurati, cu suportarea unei contributii individuale, sunt urmatoarele:
1. Daca a beneficiat de bilet de tratament balnear in ultimii 2 ani;
2. Nivelul venitului brut lunar, care constituie baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale.


B.2.1. Daca a beneficiat de bilet de tratament balnear in ultimii 2 ani

Nr. crt. Situatia beneficiarului in ultimii 2 ani Punctaj acordat
1. Nu a beneficiat de bilet 10
2. A beneficiat de 1 bilet – in extrasezon 5
3. A beneficiat de 1 bilet – in sezon 3
4. A beneficiat de 2 bilete: 2 in extrasezon 2
5. A beneficiat de 2 bilete: 1 in sezon + 1 in extrasezon 1
6. A beneficiat de 2 bilete: 2 in sezon 0

B.2.2. Nivelul venitului brut lunar, care constituie baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale.

Nr. crt. Nivelul venitului brut lunar Punctaj acordat
1. 600 lei 6
2. 601 lei – 800 lei 4
3. 801 lei – 1100 lei 3
4. 1101 lei – 1400 lei 2
5. 1401 lei – salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bass şi aprobat prin legea bass 1
6. Peste salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bass şi aprobat prin legea bass 0


B.3. Criterii specifice de acordare a biletelor de tratament balnear, cu titlu gratuit, pentru BENEFICIARII DE DREPTURI IN BAZA UNOR LEGI SPECIALE,

Criteriile specifice de acordare a biletelor de tratament balnear, cu titlu gratuit, sunt urmatoarele:
1. Daca a beneficiat de bilet de tratament balnear in ultimii 2 ani;
2. Cuantumul total al drepturilor de pensie + indemnizatie + prestatie de care beneficiaza.

B.3.1. Daca a beneficiat de bilet de tratament balnear in ultimii 2 ani

Nr. crt. Situatia beneficiarului in ultimii 2 ani Punctaj acordat
1. Nu a beneficiat de bilet 10
2. A beneficiat de 1 bilet – in extrasezon 5
3. A beneficiat de 1 bilet – in sezon 3
4. A beneficiat de 2 bilete: 2 in extrasezon 2
5. A beneficiat de 2 bilete: 1 in sezon + 1 in extrasezon 1
6. A beneficiat de 2 bilete: 2 in sezon 0

B.3.2. Cuantumul total al drepturilor de pensie+indemnizatie+prestatie

Nr. crt. Cuantumul total
al drepturilor de pensie + indemnizatie + prestatie Punctaj acordat
1. Sub 400 lei 6
2. 401 lei – 800 lei 4
3. 801 lei – 1100 lei 3
4. 1101 lei – 1400 lei 2
5. 1401 lei – salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bass şi aprobat prin legea bass 1
6. Peste salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bass şi aprobat prin legea bass 0


B.4. Criterii specifice de acordare a biletelor de tratament balnear, cu titlu gratuit, pentru BENEFICIARII DE DREPTURI ACORDATE PERSOANELOR CU HANDICAP IN BAZA LEGII NR. 448/2006,

Criteriile specifice de acordare a biletelor de tratament balnear, cu titlu gratuit, pentru beneficiarii de drepturi acordate persoanelor cu handicap in baza Legii nr. 448/2006 sunt urmatoarele:
1. Daca a beneficiat de bilet de tratament balnear in ultimii 2 ani;
2. Gradul de handicap al solicitantului;
3. Cuantumul veniturilor realizate (pensie + indemnizatie + alte prestatii prevazute de legi speciale + venitul realizat/asigurat) de care beneficiaza conform evidentelor casei teritoriale de pensii.

B.4.1. Daca a beneficiat de bilet de tratament balnear in ultimii 2 ani

Nr. crt. Situatia beneficiarului in ultimii 2 ani Punctaj acordat
1. Nu a beneficiat de bilet 10
2. A beneficiat de 1 bilet – in extrasezon 5
3. A beneficiat de 1 bilet – in sezon 3
4. A beneficiat de 2 bilete: 2 in extrasezon 2
5. A beneficiat de 2 bilete: 1 in sezon + 1 in extrasezon 1
6. A beneficiat de 2 bilete: 2 in sezon 0

B.4.2. Gradul de handicap al solicitantului

Nr. crt. Gradul de handicap al solicitantului Punctaj acordat
1. Grav 8
2. Accentuat 4
3. Mediu 0

B.4.3. Cuantumul veniturilor realizate (pensie + indemnizatie + alte prestatii prevazute de legi speciale + venitul realizat/asigurat) de care beneficiaza conform evidentelor casei teritoriale de pensii

Nr. crt. Cuantumul veniturilor realizate Punctaj acordat
1. Sub 400 lei 6
2. 401 lei – 800 lei 4
3. 801 lei – 1100 lei 3
4. 1101 lei – 1400 lei 2
5. 1401 lei – salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bass şi aprobat prin legea bass 1
6. Peste salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bass şi aprobat prin legea bass 0


C. Modalitatea de intocmire a ordinii de ierarhizare a cererilor prin care se solicită bilete de tratament balnear, în functie de criteriile specifice, în limita repartiţiei, pe serii, staţiuni sau unitati de cazare.

C.1. Ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicita bilete de tratament balnear este data de ordinea descrescatoare a punctajelor aferente fiecarei cereri.

C.2. Punctajul aferent fiecarei cereri este obtinut prin insumarea punctajelor acordate pentru fiecare criteriu in parte raportat la numarul de criterii prevazut pentru categoria respectiva.

C.3. In cazul cererilor cu punctaj egal, are prioritate beneficiarul care realizeza un numar mai mare de puncte la criteriul 1. Daca se mentine egalitatea, se aplica criteriul 2. Daca se mentine egalitatea si dupa aplicarea criteriului 2, departajarea se face in favoarea persoanei cu pensia/salariul/ venitul brut mai mici.

C.4. In cazul cererilor depuse de soţ si soţie care doresc sa mearga impreuna la tratament balnear, punctajul luat in calcul in vederea ierarhizarii se stabileste ca medie a punctajelor individuale.

C.5. In cazul cererilor depuse de parinţi si copii care doresc sa mearga impreuna la tratament balnear, punctajul luat in calcul in vederea ierarhizarii se stabileste ca medie a punctajelor individuale ale parintilor, care se atribuie si copiilor.

C.6. In cazul cererilor depuse de un parinte si copii care doresc sa mearga impreuna la tratament balnear, punctajul luat in calcul in vederea ierarhizarii este punctajul parintelui, care se atribuie si copiilor.

C.7. In cazul cererilor depuse de doua persoane care doresc sa mearga impreuna la tratament balnear, punctajul luat in calcul in vederea ierarhizarii se stabileste ca medie a punctajelor individuale.

C.8. Repartitia biletelor de tratament balnear pe baza ordinii de ierarhizare a cererilor, se intocmeste de catre fiecare casa teritoriala de pensii, cu cel putin 30 de zile anterior primei zile de incepere a fiecarei serii.

C.9. Repartiţia biletelor de tratament balnear in ordinea de ierarhizare a cererilor, se intocmeste pe baza optiunilor facute de solicitant si in ordinea mentionata pe cerere.

Pensie comunitara Italia - contract de asigurare in Romania

Intrebare:

“lucrez in italia cu documente in regola,contribute si imi platesc contribute si in tara.se spune ca nu se poate sa platesti contribute in 2 locuri.ce_i de facut?pierd contributele?sunt bani aruncati la stat?se pun in calcol la pensie?multumesc.”

Raspuns:

Potrivit art. 35 alin. 2, cap. I, titlul III din Instructiunile pentru aplicarea in sistemul public de pensii şi alte drepturi a Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972, “In caz de suprapunere a unei perioade de asigurari obligatorii si a unei perioade de asigurari voluntare sau facultative, se valorifica numai perioada realizata in baza asigurarii obligatorii”.
De asemenea, conform art. 9 lit. (b) din Partea IV – Instructiuni referitoare la calculul drepturilor de pensie in aplicarea Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972, “potrivit dispozitiilor art. 46 din Regulamentul nr. 574/1972, sumele datorate pentru perioadele de asigurari voluntare realizate in Romania (in baza unui contract de asigurare), care nu sunt luate in considerare la stabilirea pensiei comunitare, din cauza unei suprapuneri cu persuade obligatorii realizate potrivit legislatiei altui stat membru, sunt aditionate sumei efectiv calculate cu titlu de pensie comunitara”.
Prin urmare, avand in vedere prevederile legale de mai sus, perioada cat ati fost asigurata in sistemul de pensii din Romania, in acelasi timp cu desfasurarea contractului de munca din Italia, constituie temei legal pentru recalcularea drepturilor de pensie comunitare.

Cu bine,
Specialist pensii.

Cumul pensie cu salariul - contract Italia

Intrebare:

“buna ziua,
am 56 ani si o vechime in campul muncii de 30 ani si 6 luni. lucrez de 8 ani cu contract de munca in Italia. deoarece indeplinesc conditiile privind pensionarea pentru femei, pot sa ma pensionez anticipat in Romania si sa-mi continui activitatea in Italia? imi spuneti va rog si ce acte normative, legi romanesti si europene fac referire la aceste conditii de pensionare?
va multumesc”

Raspuns:

Potrivit art. 14 alin. 7, cap. IV, Titlul I din Instructiunile pentru aplicarea in sistemul public de pensii şi alte drepturi a Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972, “Persoanele care au desfasurat, respectiv desfasoara activitati profesionale in care au beneficiat, respectiv beneficiaza de drepturi de pensie nationala in sistemul public de pensii din Romania, pot solicita revizuirea acestora, prin luarea in considerare a perioadelor de asigurare realizate conform legislatiei altui stat membru."

In aceste cazuri, regulile de non-cumul prevazute de legislatia romana in vigoare nu pot fi aplicate la stabilirea drepturilor de pensie comunitara. Prin urmare, puteti continua activitatea pe baza de contract de munca in Italia, conform prevederilor legale mai susmentionate.

Cu bine,
Specialist pensii.

24 ianuarie 2010

Optiune pensie de urmas

Intrebare:

“Buna ziua.Mama mea are o pensie proprie (de la CAP)de circa 360 Ron.Tata a decedat de curind,dar avea pensie de circa 550 Ron.Exista vreo posibilitate ca mama sa primeasca pensia pe care a avut-o tata cu conditia sa renunte la pensia ei?Daca da,care ar fi posibilitatile?Mentionez ca mama face anul asta 70 de ani si au fost casatoriti impreuna 50 de ani!Va multumesc!”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 74 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie”.

Prin urmare, respectand cele de mai sus, mama dvs. poate opta intre pensia proprie de agricultor si pensia de urmas dupa tatal dvs. decedat, cu conditia ca noua pensie sa fie mai favorabila.
De asemenea, conform art. 71 alin. (2) din acelasi act nromativ, “cuantumul pensiei de urmas se stabileste in conditiile art. 76, prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1) lit. a) si b), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) pentru un singur urmas - 50%;
b) pentru 2 urmasi - 75%;
c) pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%.”
Prin urmare, in cazul mamei dvs., optiunea la pensia de urmas nu este favorabila, intrucat pensia in plata de agricultor de 360 lei este mai mare decat pensia de urmas (respectiv 50% din pensia tatalul decedat, jumatate din 550 lei).

Cu bine,
Specialist pensii.

CRITERII in baza carora se acorda, in sistemul public de pensii, bilete de tratament balnear (II)

CRITERIILE
în baza cărora se acordă biletele pentru tratament balnear,
în mod gratuit sau cu suportarea unei contributii


A. Criterii generale

A.1. Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de:
a) pensionar al sistemului public de pensii;
b) asigurat al sistemului public de pensii care a realizat un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni in ultimele 12 luni anterioare repartizarii biletului;
c) asigurat al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale;
d) beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementeaza dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii.

A.2. Pot beneficia de tratament balnear persoanele care dovedesc existenţa unei afecţiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale.

A.3. Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au domiciliul sau resedinta în Romania;

A.4. Biletele de tratament balnear se pot acorda numai in limita numărului locurilor la tratament balnear finanţat din bugetul asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea anuală;

A.5. Biletele de tratament balnear, inclusiv suplimentarile primite de la CNPAS prin redistribuire, se acorda in conformitate cu ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicită bilete de tratament balnear, în functie de criteriile specifice, în limita locurilor repartizate, pe serii, staţiuni si unitati de cazare.

A.6. Din totalul biletelor de tratament balnear repartizate pentru fiecare luna, 3% raman la dispozitia conducerii casei teritoriale de pensii, pentru solutionarea unor cazuri medicale grave, cazuri sociale deosebite etc., care necesita tratament balnear in regim de urgenţa.

A.7. Numarul total al biletelor acordate cu titlu gratuit se imparte pe serii si statiuni, proportional cu numarul total al biletelor de tratament balnear repartizate pentru fiecare serie, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

A.8. Dupa repartizarea biletelor gratuite si a celor aflate la dispozitia conducerii, biletele ramase se repartizeaza pe serii, statiuni si unitati de tratament, dupa cum urmeaza:
- cel putin 80% pentru pensionari;
- pana la 20% pentru asigurati.

A.9. In vederea aplicarii criteriului specific al beneficiului unui bilet de tratament balnear in ultimii 2 ani, in functie de DATA PREZENTARII IN STATIUNE inscrisa in biletul de tratament balnear, anul calendaristic se imparte dupa cum urmeaza:
a. sezon – în perioada 15 mai – 31 august a fiecarui an;
b. extrasezon – în celelalte perioade ale anului.

A.10. Biletele de tratament balnear se acorda individual. În cursul unui an calendaristic, unei persoane i se poate elibera un singur bilet de tratament balnear. Refuzul nejustificat al unui bilet de tratament balnear repartizat potrivit prezentelor criterii, conduce la pierderea dreptului la un alt bilet de tratament balnear in cursul anului calendaristic respectiv.
(va urma)

Majorare punctaj grupa superioara de munca nu se acorda la conditii deosebite de munca

Intrebare :

«am lucrat 28ani 2luni si19zile in gr. 1 de munca si1an 5lunisi 16 zile in conditii deosebite de munca iar la recalculare nu m-i sa-u calculat decat grupa 1 a ESTE CORECT?»

Raspuns :

Potrivit dispoziţiilor art. 78 indice 2 din Legea nr. 19/2000, astfel cum a fost modificată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 100/2008, “asiguraţii care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I şi/sau grupa II de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, beneficiază de un număr suplimentar de puncte, după cum urmează:

a) 0,50 puncte pentru fiecare an de spor, respectiv 0,04166 puncte pentru fiecare lună de spor, acordat pentru vechimea realizată în activitatea desfăşurată în grupa I de muncă;
b) 0,25 puncte pentru fiecare an de spor, respectiv 0,02083 puncte pentru fiecare lună de spor, acordat pentru vechimea realizată în activitatea desfăşurată în grupa II de muncă.”

Prin urmare, majorarea punctajului mediu anual pentru grupele superioare de muncă conform actului normativ mai susmenţionat s-a aplicat doar pentru perioadele de grupa I şi respectiv grupa II de muncă desfăşurate anterior datei de 1 aprilie 2001, nu şi pentru perioadele de condiţii speciale şi condiţii deosebite de muncă desfăşurate ulterior datei de 1 aprilie 2001, data intrării în vigoare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii.

De altfel, pentru aceste perioade de conditii deosebite, in cazul dvs., nu s-a acordat spor de grupa (3 luni/an), ci doar reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din Legea nr. 19/2000.
Cu bine,
Specialist pensii

Pensie de urmas-sotie supravietuitoare

Intrebare:

“tatal meu a murit in 2008 si as dori sa stiu daca mama mea poate depune dosarul pt pensia de urmas anul trecut in noiembrie 2009 a implinit 58 de ani si la casa de pensii din alba dupa decesul tatalui meu i sa spus ca doar in octombrie 2010 va putea beneficia de pensia de urmas puteti sa ma sfatuiti ce sa faca?
va multumesc frumos
o seara frumoasa va doresc”

Raspuns:

Conform art. 65 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “ Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii”.
Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”
Varsta standard de pensionare in functie de data nasterii este detaliata in anexa nr. 9 din Normele de aplicare a legii, iar in cazul mamei dvs., fiind nascuta in luna noiembrie 1951, aceasta este de 58 de ani si 11 luni (respectiv octombrie 2010).
Prin urmare, raspunsul dat de catre Casa Judeteana de Pensii Alba este corect si in conformitate cu prevederile legale.
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatie inscriere pensie anticipata partiala

Intrebare:

“sunt nascuta pe data de 22.12.1957 si lucrez din 06.11.1975 pana in prezent as dori sa stiu daca pot sa ma pensionez anticipat sau orice fel de pesionare. va multumesc anticipat”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca sunteti nascuta in data de 22 decembrie 1957, varsta standard de pensionare fiind de 60 de ani si stagiul complet de cotizare de 30 de ani. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 22 decembrie 2017.

Dupa analiza datelor indicate de dvs., stagiul de cotizare realizat efectiv de dvs. este de 34 ani si 2 luni, ceea ce inseamna ca, potrivit prevederilor legale, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la 22 decembrie 2012, la varsta de 55 de ani.
Cu bine,
Specialist pensii.

Nevazator - pensie pentru limita de varsta

Intrebare:

„la citi ani vechime iese nevazatorul barbat cu gradul 1 handicap grav la pensie”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :

a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “
De asemenea, asiguratii nevazatori beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, daca au realizat ca nevazator cel putin 1/3 din stagiul complet de cotizare prevazut de lege (art. 47 alin. 2 din Lege).
Prin urmare, in situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, nevazatorii beneficiaza de pensie pentru limita de varsta de la orice varsta, dar cu conditia realizarii ca nevezator a cel putin 1/3 din stagiul complet de cotizare. De exemplu, pentru un barbat, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, iar cel care trebuie realizat ca nevazator este de minim 11 ani si 8 luni.
Cu bine,
Specialist pensii.

23 ianuarie 2010

Informatii inscriere pensie de urmas

Intrebare:

“Ma numesc C.S. nascuta in data de 19 martie 1952 si implinesc varsta de 58 de ani in martie 2010 si as vrea sa stiu cand pot beneficia de pensie de urmas. Mentionez ca sotul a decedat la data de 01.06.2001 si era pensionar si durata casatoriei a fost de 30 de ani. Va multumesc anticipat.
Cu respect.”

Raspuns:

Conform art. 65 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “ Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii”.
Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”
Varsta standard de pensionare in functie de data nasterii este detaliata in anexa nr. 9 din Normele de aplicare a legii, iar in cazul dvs., fiind nascuta la data de 19 martie 1952, aceasta este de 59 de ani (respectiv 19 martie 2011). Prin urmare, puteti solicita pensie de urmas la implinirea varstei mentionate mai sus.
Cu bine,
Specialist pensii.

Profesor - reducere pensie limita de varsta, pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Sunt cadru didactic nascuta in 4 noiembrie 1955.
Lucrez in invatamant din 1 septembrie 1978, deci 32 ani si 4 luni.
Doresc sa stiu din ce data ma pot pensiona anticipat si ce penalizari voi avea.
Este valabil faptul ca cei din invatamant se pot pensiona cu 3 ani inaintea varstei de 60 ani fara penalizare?
Va multumesc,
profa de mate”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 4 noiembrie 1955, varsta standard de pensionare prevazuta de Legea nr. 19/2000 este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 4 noiembrie 2015.
In conformitate cu dispozitiile art. 127 alin.(3) din Legea nr.128/1997, “personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de limitele de vârsta prevăzute de legislaţia în vigoare, dacă are o vechime în învăţământ de cel puţin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani bărbaţii”.
Prin urmare, exista posibilitatea sa va pensionati conform articolului mai susmentionat, inainte de implinirea varstei de 60 de ani, respectiv de la varsta de 57 de ani – 4 noiembrie 2012 –, dovada realizarii vechimii in invatamant facandu-se cu o adeverinta eliberata de Inspectoratul Scolar Judetean.
De asemenea, precizam ca pensia de limita de varsta stabilita cu reducerea varstei standard de pensionare conform acestui articol nu are nicio diminuare, fiind in acelasi cuantum ca pensia de limita de varsta stabilita la varsta standard de pensionare prevazuta de Legea nr. 19/2000.
In ceea ce priveste acordarea pensiei anticipate partiale, potrivit art. 50 alin. 1 din Legea nr.19/2000, privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, „asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.”
Intrucat ati realizat un stagiu de cotizare (32 ani si 4 luni), mai mare decat stagiul complet de cotizare, (30 ani), dumneavoastra puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 55 de ani (4 noiembrie 2010).
In ceea ce priveste cuantumul (valoarea) pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acesteia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta-standard de pensionare, conform tabelului:


Stagiul de cotizare realizat peste stagiul standard complet de cotizare prevăzut de lege

Procentul de diminuare pentrufiecare lună de anticipare (%)
Până la 1 an 0,50
Peste 1 an 0,45
Peste 2 ani 0,40
Peste 3 ani 0,35
Peste 4 ani 0,30
Peste 5 ani 0,25
Peste 6 ani 0,20
Peste 7 ani 0,15
Peste 8 ani 0,10
Între 9 şi 10 ani 0,05
Daca stagiul mentionat de dvs.-32 de ani si 4 luni nu contine si perioade asimilate, atunci diminuarea ar fi in jur de 9,6 %, calculati astfel:
-stagiul de cotizare realizat 32 ani si 4 luni
-diminuare cu 0,40% pe luna de anticipare
-inscrierea la pensie anticipata partiala sa presupunem ca este cu data de 04.11.2010 (55 de ani)-24 luni pana la data la care puteati solicita pensie pentru limita de varsta conform Legii nr. 128/1997.
-0,40% x 24 de luni = 9,6 %.
Cu bine,
Specialist pensii.

CRITERII in baza carora se acorda, in sistemul public de pensii, bilete de tratament balnear (I)

Atribuţiile Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale
1. Stabileşte numărul locurilor de tratament balnear ce poate fi pus la dispoziţia beneficiarilor, in limita fondurilor aprobate prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

2. Asigura locuri la tratament în staţiuni unde sunt tratate in principal afecţiuni ale sistemului nervos, reumatismale, digestive, cardiovasculare, ginecologice si ale căilor respiratorii.

3. Asigura cu precadere locuri la tratament balnear in unitatile de tratament din proprietatea CNPAS (sucursale ale Societatii Comerciale de Tratament Balnear si Recuperare a Capacitatii de Munca “TBRCM” SA) si, in completare, prin contracte incheiate, potrivit legii, cu alte unitati de profil.
Tarifele pentru serviciile acordate beneficiarilor biletelor de tratament de catre unitatile de tratament aflate în proprietatea CNPAS se stabilesc prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale, la propunerea presedintelui Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.

4. Plateste serviciile prestate, din fondurile prevazute în legea bugetului asigurarilor sociale de stat, pe baza de documente justificative primite de la prestatorii de servicii de tratament balnear.
Pentru serviciile prestate persoanelor care beneficiază de cure balneoclimaterice potrivit prevederilor art. 22 din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale republicată, plata se face după cum urmează:
- integral din contribuţiile de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale pentru cazurile prevăzute la art 22. alin. (1);
- integral de la bugetul de stat prin bugetul MMFPS pentru cazurile prevăzute la art. 22 alin (2).

5. Finanţează din fondurile asigurărilor sociale de stat contravaloarea tipăririi formularelor de bilet de tratament/odihna.

6. Efectueaza repartiţia locurilor pe staţiuni, serii, unităţi de cazare şi date de prezentare în staţiune.

7. Repartizează numarul de locuri de tratament balnear in anul curent, caselor teritoriale de pensii, proporţional cu numarul total al urmatoarelor categorii de persoane:
- asiguraţi ai sistemului public de pensii domiciliaţi in judetul respectiv, aflaţi in evidenta CNPAS la data repartiţiei;
- pensionari al sistemului public de pensii, aflaţi in evidenţa CNPAS la data repartiţiei;
- potenţiali beneficiari de bilete de tratament acordate gratuit, aflaţi in evidenţa CNPAS la data repartiţiei;
- beneficiari de bilete de tratament acordate gratuit, aflaţi in evidenţa Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, la data repartiţiei;
- beneficiari de bilete de tratament acordate în vederea reabilitării medicale şi recuperării capacităţii de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională.

8. Repartizează pe statiuni locurile de tratament balnear in anul curent, caselor teritoriale de pensii, dupa cum urmeaza:
- statiuni de interes local - cu precadere in judetul de resedinta si in judetele limitrofe, proportional cu numarul de potentiali beneficiari;
- statiuni de interes national - proportional cu numarul de potentiali beneficiari.
Lista statiunilor de interes national si local, aprobata prin H.G. nr. 852/2008, este cuprinsa in Anexa nr. 1 la prezentele Criterii.

9. Transmite caselor teritoriale de pensii repartiţia locurilor, în vederea eliberării biletelor către beneficiari.

10. Transmite caselor teritoriale de pensii repartitii suplimentare, la cererea acestora, in limita locurilor disponibile si/sau pe baza procedurilor interne de redistribuire a locurilor nevalorificate in perioadele anterioare.

11. Aproba redistribuirea locurilor nevalorificate, in seriile anterioare, pe baza procedurilor interne de redistribuire a locurilor nevalorificate, la solicitarea societatilor comerciale cu care CNPAS are incheiate contracte comerciale.

12. Inregistreaza la nivelul CNPAS, cereri privind atribuirea de bilete de tratament, din partea unor persoane fizice sau juridice, precum si din partea unor asociatii sau organizatii reprezentand interesele beneficiarilor. Aprobarea acestor cereri se face de catre conducerea CNPAS, in limita a maxim 5% din numarul total de bilete.

13. Conducerea CNPAS aproba modificări ale repartiţiei iniţiale, inclusiv prin diminuarea/majorarea numarului de locuri, in functie de suplimentarea bugetului de asigurari sociale de stat la pozitia respectiva si/sau de solicitări, in limita sumelor prevazute in bugetul asigurarilor sociale de stat.
Atribuţiile caselor teritoriale de pensii


1. Inregistrează cererile de acordare a biletelor de tratament direct in aplicatia informatica SPA.
Solicitanţii indreptatiti sa beneficieze de bilete de tratament, depun cereri de bilete de tratament balnear, la casa teritoriala de pensii competenta, dupa cum urmeaza:
a. pensionarii si beneficiarii altor drepturi stabilite prin legi speciale, la casa teritoriala de pensii in a carei evidenta se afla;
b. asiguratii si celelalte categorii de beneficiari, la casa teritoriala de pensii in a carei raza isi au domiciliul sau resedinta.
Cererile se completeaza numai pe formularul aprobat (Anexa nr. 2) si se pot transmite prin posta, fax, e-mail sau se pot depune la casa teritoriala de pensii competenta.
Cererile se depun cu cel putin 40 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicita bilet. Prin cerere, solicitantul poate opta pentru cel mult trei statiuni.

2. Analizează şi vizează prin compartimentul de specialitate din cadrul casei teritoriale de pensii, solicitările persoanelor care beneficiază de cure balneoclimaterice potrivit prevederilor art. 22 din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, republicată, cărora li s-a stabilit de catre medicul asiguratorului program individual de recuperare.

3. Preia din cerere, in aplicatia informatica SPA, toate elementele prevazute in aceasta. Verifica si analizeaza preluarea corecta si completa a elementelor inscrise in cererea de acordare a biletului de tratament balnear.

4. Asigura repartizarea biletelor de tratament balner catre beneficiari, pe baza prezentelor criterii, utilizand aplicatia informatica SPA.

5. Afiseaza la sediul casei teritoriale de pensii si pe pagina de internet a acesteia, lista cererilor aprobate. Listele vor fi inregistrate la casa teritoriala de pensii, urmand a fi arhivate electronic si pe suport de hartie la nivelul casei teritoriale de pensii si electronic la nivelul CNPAS.

6. Comunica CNPAS lista cererilor aprobate, in vederea publicarii pe pagina de internet a CNPAS, precum si a arhivarii electronice la nivelul CNPAS.

7. Comunica beneficiarilor ale caror cereri au fost aprobate, in maxim 3 zile lucratoare de la data efectuarii repartitiei, date privind biletul repartizat, precum si data la care au fost programati pentru ridicarea biletului.

8. Elibereaza biletele de tratament balnear in conformitate cu prezentele criterii, strict în limita repartiţiei prevăzută la pct. 4. Eliberarea de bilete de tratament fara respectarea prezentelor criterii, atrage după sine raspunderea disciplinara a persoanei care le-a eliberat sau, dupa caz, a persoanelor care au aprobat eliberarea acestora.

9. Comunica CNPAS, cu cel putin 15 zile inainte de plecarea in statiune, numarul de bilete de tratament balnear nevalorificate, pe serii si statiuni, precum si solicitarile de suplimentari.

10. Elibereaza adeverinţa din care sa rezulte calitatea de asigurat pe bază de contract de asigurare sociala sau pe baza de declaraţie de asigurare, din care să rezulte venitul asigurat inregistrat in aceste documente, achitarea la zi a contributiei de asigurari sociale, precum si stagiul de cotizare realizat in ultimele 12 luni.

11. Elibereaza adeverinţa din care sa rezulte daca solicitantul a beneficiat de bilet de tratament balnear in cursul anului curent, odata cu transferul dosarului de pensie la o alta casa teritoriala de pensii.
(va urma)

Informatii inscriere pensie-grupa II de munca

Intrebare:

“Buna ziua
Intrebare:
As dori sa-mi raspundeti daca pot beneficia de vreuna din categoriile de pensie din sistemul public,avand urmatoarele date :
1. data nasterii :28.10.1957
2.vechime totala (stagiu de cotizare) -inclusiv in perioadele de somaj -la data de 15.01.2010 = 28 ani si 4 luni
3. grupa a II-a de munca in proportie de 100% = 16 ani si 3 luni
Mentionez ca in prezent sunt somer (de la data de 15.12.2009)
In speranta unui raspuns cat mai curand posibil,va multumesc pentru timpul acordat.”

Raspuns:

In primul rand, dupa adresa de email de la care am primit intrebarea, este vorba de o femeie nascuta la data de 28 octombrie 1957, la care varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.
In conformitate cu dispozitiile art. 42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, daca realizati stagiul complet de cotizare de 30 de ani si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca-in procent de 100%) o perioada de 16 de ani si 3 luni, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 3 ani si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 56 de ani si 6 luni (28 aprilie 2014).
Potrivit prevederilor legale, daca ati realizat stagiul complet de cotizare, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 55 de ani (octombrie 2012).
Mentionam ca la stabilirea stagiului de cotizare realizat este luat in calcul si sporul pentru grupa II de munca, de 3 luni/an, in cazul dvs. 16 x 3 luni/an = 48 luni, adica 4 ani in plus la stagiul efectiv realizat.
Cu bine,
Specialist pensii.

Pensia de invaliditate - calcul si recalculare

Intrebare:

“buna ziua ,
va rog sa ma lamuriti la doua aspescte privind pensia de boala
1. in momentul depunerii dosarului de pensie de boala , aveam o indemnixatie de handicap accentuat , afecteaza calcularea pensiei de boala ?
2. a) pensia de boala se condidera vechime in munca ?
b)cum se calculeaza ?
c)cand se aplica ? , automat anual se recalculeaza pensia de boala cu un an cotizat sau se ia in consideratie doar la calculul pensiei de drept
3. pot cotiza la caserie cu cotiza pentru pensie si sa cer recalcularea pensiei dupa un an ?”

Raspuns:

Va raspundem punctual la intrebarile adresate de dvs.:
1. Fiind o indemnizatie prevazuta de o lege speciala, care nu este inclusa in sistemul public de pensii si nu este nici perioada asimilata in sensul legii pensiilor, indemnizatia de handicap accentuat nu are nicio influenta asupra drepturilor de pensie.
2. a) La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta/de invaliditate/de urmas, se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, serviciul militar, precum si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
Aceste considerente se bazeaza pe art. 38 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata, care precizeaza:
“(1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepţia celor prevăzute la art. 40 lit. a)-c) şi e);
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.”
b) Cu privire la calculul punctajului mediu anual pentru perioada de invaliditate, art. 78 alin. (5) precizeaza ca “pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului anual al asiguratului se utilizează:
a) cuantumul pensiei de invaliditate sau al altor drepturi de asigurări sociale obţinute în perioadele respective, în cazurile prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. a);

b) 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioadele respective, pentru cazurile prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. b) şi c) şi la art. 53 alin. (3).”
c) Art. 95 din lege precizeaza ca numai pensionarii pentru limita de varsta pot solicita recalcularea drepturilor de pensie pentru perioadele lucrate dupa pensionare.
Prin urmare, nici in cazul in care, dupa un an in care a primit pensie de invaliditate, pensionarul solicita recalcularea pensiei, nici in cazul in care concomitent cu primirea pensiei de invaliditate, acesta incheie un contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii, nu se va admite cererea de recalculare a drepturilor de pensie, intrucat nu exista temei legal pentru recalculare, iar aceste perioade se vor lua in calcul la inscrierea la pensie pentru limita de varsta sau la o eventual schimbare de grad.

3. Potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata, se pot asigura în sistemul public, pe baza de contract de asigurare sociala, atat persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) din lege (respectiv cei asigurari obligatoriu) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1), cum este cazul descris de dvs.
Prin urmare, calitatea de pensionar nu determina interzicerea posibilitatii de a incheia un contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii.
De asemenea, conform dispozitiilor legale, asiguratii pot fi cetateni romani, cetateni ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania.
Prin urmare, persoana in cauza poate incheia un contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii in raza careia are domiciliul, iar actele necesare sunt:
-contractul de asigurare sociala (anexa 3 - 2 exemplare);
-copie buletin/carte de identitate, din care sa reiasa adresa de domiciliu din Romania;
-dosar de incopciat;
-carnet de munca, in original.
Aceasta perioada va fi luata in calcul la stabilirea pensiei pentru limita de varsta.

Cu bine,
Specialist pensii.

Profesor - stagiu de cotizare, acte necesare

Intrebare:

“Buna ziua,
As dori sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
Mama mea, nascuta in 3 septembrie 1951, este cadru didactic. Anul acesta urmeaza sa se pensioneze la limita de varsta standard.
1.Cum va fi afectata pensia ei de faptul ca in anul scolar 2009-2010 a lucrat cu jumatate de norma?
2. Ce acte trebuie sa depuna la dosarul de pensionare?
Va multumesc”

Raspuns:

Va raspundem pe rand la intrebarile dvs.:
1. Conform art. 16 alin.3 din Codul muncii, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca. Prin urmare, se poate observa ca legiuitorul nu face distinctie intre un contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial.
In acest caz, vechimea in munca luata in calcul la stabilirea drepturilor de pensie va fi cea mentionata de angajator in declaratia nominal privind evidenta asiguratilor, depusa la casa teritoriala de munca, respectiv:
-un an intreg, daca angajatorul a depus declaratiile cu numarul total de zile lucratoare, in fiecare luna, cu timp partial 4 ore/zi
-proportional cu numarul zilele declarate, daca angajatorul a declarat la casa de pensii contract cu norma intreaga, dar numarul de zile lucratoare lunare a fost redus la jumatate.

2. Actele necesare pentru inscrierea la pensie de limita de varsta sunt :
-cerere-tip pentru înscrierea la pensie pentru limită de vârstă/anticipată/anticipată parţială (anexa nr. 12 la Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000);
-carnetul de muncă (în original şi xerocopie).
-acte de stare civilă ale solicitantului: buletin/carte de identitate, certificat de naştere, certificat de căsătorie (original şi copie);
-diplomă de studii (original şi copie) sau adeverinţă din care să rezulte durata normală şi perioada studiilor la zi, precum şi certificarea absolvirii acestora-doar în cazul studiilor superioare;
-adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (foarte importanta in cazul profesorilor, pentru ca acestia eu primit multe sporuri, unele dintre ele netrecute in carnetul de munca).
-adeverinţă privind condiţiile de muncă speciale şi/sau deosebite. Această adeverinţă este importantă pentru unităţile care au avut angajaţi care au lucrat în condiţii nocive, şi li s-a acordat grupa I sau grupa a II-a de muncă conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001. Aceste adeverinţe trebuie să cuprindă în mod obligatoriu actul normativ în baza căruia s-a acordat grupa superioară de muncă, anexa şi punctul din acesta conform prevederilor Ordinului ministrului muncii nr. 590/2008.
Cu bine,
Specialist pensii.