Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

21 noiembrie 2012

Plata pensiei in strainatate



Intrebare:

tatal meu are in tara o pensie de invaliditate de gradu2. as vrea sa i fac  o pensie si aici este  posibil?
ma aflu  in germania  si as dori sa i pot muta aici dosarul de pensie este posibil si ce acte as avea nevoie? I.T.

Raspuns:

1. O noua pensie se poate obtine numai daca titularul realizeaza stagii de cotizare in tara respectiva.

2. Persoana care beneficiaza de pensie plătita de către casele teritoriale de pensii si care nu are domiciliul în Romania, poate opta pentru transferul în străinătate al acestui drept.

Cheltuielile generate de transferul în străinătate al pensiilor se suportă de către beneficiari, prin diminuarea sumelor ce fac obiectul transferului, cu excepţia situaţiilor în care prevederile instrumentelor juridice cu caracter internaţional la care România este parte dispun altfel.
Pentru a transfera pensia tatalui dvs. din România în Germania, trebuie ca tatal dvs. sa transmita la sediul casei teritoriale de pensii, o declaraţie de transfer în străinătate al drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, care constituie dovada în baza căreia plata drepturilor băneşti se face în străinătate, ca urmare a opţiunii titularului.
Declaraţia de transfer în străinătate al drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii se transmite la sediul casei teritoriale de pensii personal de către titularul drepturilor sau se depune prin mandatar desemnat cu procură specială în acest sens, emisă conform legii.
Declaratia de transfer se transmite la sediul casei teritoriale de pensii, însotita de:
  1. o copie a actului de identitate a titularului care atesta domiciliul actual;
  2. un document care confirma detaliile bancare, respectiv:
• denumirea bancii beneficiarului
• adresa bancii beneficiarului
• codul de identificare bancara (BIC/SWIFT)
• numarul de cont international bancar (IBAN)
Transmiterea declaraţiei de transfer în străinătate al drepturilor cuvenite şi a documentelor care o însoţesc se poate face şi prin poştă, la sediul casei teritoriale de pensii sau prin e-mail, scanate, transmise la adresa electronică oficială a casei teritoriale de pensii, postate de instituţia menţionată pe site-ul acesteia.
O astfel de declaraţie puteţi găsi aici.


Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: