Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

20 noiembrie 2012

Pensie minima garantata



Intrebare:

Buna. Ma numesc Pirvu, sunt din Tecuci. Mama mea are o pensie de urmas de 314 RON.Cum putem cere reactualizarea pensiei la nivelul minim de 350 RON si unde. Multumesc mult.

Raspuns:

In conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, respectiv art. 1 alin. (3) din acest act normativ prevede ca “Pentru anul 2009, nivelul pensiei sociale minime garantate este de 300 lei începând cu data de 1 aprilie 2009 şi de 350 lei începând cu data de 1 octombrie 2009.”
În situaţia persoanelor care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea pensiei sociale minime garantate se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri.
Pensia socială minimă garantată se acordă numai în situaţia în care veniturile prevăzute mai sus, însumate, se situează sub nivelul prevăzut de lege, respectiv 350 lei, în acest moment.
Astfel, in cazul mamei dvs., dacă beneficiază numai de Pensia de urmaş de 314 lei, atunci are dreptul şi la diferenţa până la suma de 350 de lei. Pentru plata diferenţei vă puteţi adresa casei de pensii de care aparţine.

Dacă însă are şi alte drepturi plătite prin casa de pensii (cum ar fi indemnizaţie de văduvă veteran, indemnizaţie de urmaş diferite legi speciale, pensie de agricultor, etc.), acestea se însumează şi numai în cazul în care veniturile însumate nu depăşesc pensia socială reglementată de lege de 350 lei, are dreptul la diferenţă.


Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: