Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

20 noiembrie 2012

Acordare pensie pentru limita de varsta

Intrebare:

Buna Ziua,

Am o intrebare legata de pensii.

Sint nascuta in martie 1954.
Cind pot depue actele de pensie?

Am un stagiu de cotizare de 17 ani.
Pot sa adaug si anii de facultate sau nu?
Se pot cumpara anii de cotizare?

Va multumesc mult, A. L.

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta in luna martie 1954, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 8 luni, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 29 de ani si 4 luni, stagiul minim fiind de 14 ani si 4 luni.

Intrucat ati realizat un stagiu de cotizare de doar 17 ani si nu ati realizat stagiul complet de cotizare prevazut de lege, nu puteti beneficia de prevederile legale privind reducerea varstei standard de pensionare in vederea acordarii pensiei anticipate sau anticipate partiale.

Prin urmare, puteti solicita doar pensie pentru limita de varsta incepand cu data la care veti implini varsta de 59 de ani si 8 luni (noiembrie 2013).

Cu privire la celelalte intrebari din mesajul dvs.:

-La stabilirea stagiului de cotizare se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, serviciul militar, perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate, etc.
Pentru luarea în considerare a cursurilor universitare, este necesară diploma de absolvire şi foaia matricolă din care să reiasă perioada desfăşurării cursurilor (anii de studii), precum şi modalitatea de desfăşurare a cursurilor (la zi) sau, dacă actele mentionate mai sus nu cuprind toate aceste detalii, o adeverinţă eliberată de instituţia de învăţământ superior pe care ati absolvit-o, din care să reiasă perioada desfăşurării cursurilor (ani de studii), faptul că acestea au fost urmate la zi, precum şi dovada absolvirii acestora.

-Conform Legii nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, va puteti completa stagiul de cotizare prin incheierea unui contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii de care apartineti.

Acest contract de asigurare nu are valabilitate decat pentru viitor, de la data incheierii acestuia si, prin urmare, nu puteti „cumpara” stagiu de cotizare pentru o perioada anterioara.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: