Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

20 noiembrie 2012

Cumul pensie de urmas - copil student - cu venituri din salariu

Intrebare:

Tatal meu a murit acum 5 ani,iar eu iau pensie de urmas.Cand s a  facut dosarul pentru penise eu eram minora iar pensia vine pe numele mamei mele.Tatal meu a lucrat in cadrul armatei.Eu sunt studenta in anul 3  iar in fiecare an trimit adeverinta ca sunt studenta si as vrea sa stiu in cazul in care m as angaja as pierde pensia?Va rog frumos sa ma ajutati!
Multumesc anticipat!

Raspuns:

 În conformitate cu prevederile art. 84 din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, copiii au dreptul la pensie de urmaş:
 a. - până la împlinirea vârstei de 16 ani;
 b. - până la împlinirea vârstei de 26 de ani – dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, şi fac dovada continuării studiilor la începutul fiecărui an şcolar/universitar;
 c. -pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă invaliditatea a intervenit înaintea vârstelor menţionate anterior.
 Ca regulă generală, spre deosebire de legislatia anterioară, copiii pensionari de urmaş pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul acestora, nemaifiind interzis cumulul pensiei de urmaş cu salariul în cazul copiilor ale căror drepturi de pensie s-au stabilit conform art. 84 lit. b), menţionat mai sus.
 Astfel, art. 118 alin. (1) din lege precizează:
 „În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
   a) pensionarii pentru limită de vârstă;
   b) nevăzătorii;
   c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
   d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).”


Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: