Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

10 decembrie 2012

Pensie limita de varsta - reducere subteran si grupa a II-a de munca

Intrebare:

Buna Ziua,
ma scuzati ca va deranjez, am vazut pe blogul d-voastra ca cunoasteti legea pensiei f bine.Am si eu o intrebare, daca ma puteti ajuta:
Tata e nascut pe data de 06.03.1958, are ani de cotizare 37 de ani, din care 7 ani de lucru subteran si are peste 10 ani de grupa 2 de munca. se poate incadra la pensie anticipat?sau mai bine zis la ce varsta poate iesi anticipat.
Va multumesc.

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca tatal dvs. este nascut la data de 6 martie 1958, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data. 

Intrucat conform celor precizate de dvs. a realizat stagiul complet de cotizare, are dreptul la urmatoarele reduceri, conform legii:
-3 ani si 6 luni pentru activitatea desfasurata in subteran-7 ani;
-2 ani pentru activitatea desfasurata in grupa a II-a de munca (conditii deosebite de munca)-10 ani.

Prin urmare, poate solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 5 ani si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 59 de ani si 6 luni, respectiv de la data de 06.09.2017.

Va precizam, de asemenea, ca reducerea prevazuta de lege pentru pensia anticipata/anticipata partiala este de doar 5 ani (tot din varsta standard de pensionare) si nu se poate cumula cu reducerile oferite de conditiile de munca (speciale-subteran si deosebite-grupa a II-a de munca), fiind in acest caz mai defavorabila decat reducerea de la pensia pentru limita de varsta.

Astfel, tatal dvs. poate solicita pensie la varsta de 59 de ani si 6 luni.

Cu bine,
Specialist pensii.
 

Niciun comentariu: