Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

31 iulie 2010

Informatii pensie limita de varsta si anticipata - grupa I si II de munca

Intrebare:

“Sunt nascut la 21 04 1957,barbat
-stagiu de cotizare realizat 34 ani 3 luni si 26 zile
-in gr. l 13 ani 8 luni
-in gr. ll 1 an 3 luni si 19 zile
-conditii normale 10 ani 9 luni si 24 zile
-stagiu asimilat 1 an 6 luni si 15 zile
-alte drepturi asig. sociale 2 luni si 28 zile
-stagiu aferent gr. l si ll 6 ani si 9 luni
-din 2007 pensie de invaliditate grad lll
la ce varsta pot iesi la pensie anticipata?
la ce varsta pot iesi la pensie limita de varsta?
multumesc”

Raspuns:

Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:
a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:

a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si a II-a de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 14 de ani, 11 luni si 19 zile (1 an, 3 luni si 19 zile, in grupa II de munca si 13 ani si 8 luni in grupa I de munca), reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 3 ani, respectiv pana la varsta de 62 de ani.
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus,conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai defavorabile, astfel:
-pentru o perioada de 13 ani si 8 luni lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 7 ani si 2 luni, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
Avand in vedere cele de mai sus, rezulta ca reducerea mai favorabila este cea prevazuta de pct. a, respectiv data inscrierii la pensie va fi 21 aprilie 2019, cand veti implini varsta de 62 de ani.
Potrivit prevederilor legale, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare pot solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare.
Mentionam ca la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale, nu se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si nici perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
Intrucat nu ati realizat decat un stagiu de cotizare de 32 ani, 9 luni si 11 zile (excluzand perioadele asimilate), mai putin decat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 35 de ani, nu puteti beneficia de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.
Cu bine,
Specialist pensii.

30 iulie 2010

H.G. nr. 737/2010 privind metodologia de recalculare a categoriilor de pensii de serviciu

HOTARARE nr. 737 din 21 iulie 2010
privind metodologia de recalculare a categoriilor de pensii de serviciu prevazute la art. 1 lit. c)-h) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 29 iulie 2010


In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 3 alin. (3) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

ART. 1

Prezenta hotarare a Guvernului are ca obiect de reglementare stabilirea metodologiei de recalculare a categoriilor de pensii de serviciu prevazute la art. 1 lit. c)-h) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.
ART. 2
In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, pensiile de serviciu, stabilite in baza legilor cu caracter special, cuvenite sau aflate in plata, se recalculeaza prin determinarea punctajului mediu anual si a cuantumului fiecarei pensii, utilizand-se algoritmul de calcul prevazut de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, si respectand metodologia din prezenta hotarare.
ART. 3
(1) In cazul persoanelor carora la data stabilirii pensiei de serviciu li s-a determinat si punctajul mediu anual in sistemul public, potrivit Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, in cadrul procesului de recalculare li se atribuie acel punctaj mediu anual si cuantumul pensiei din sistemul public corespunzator acestuia.
(2) Pensiile de serviciu care, potrivit legii speciale in baza carora au fost stabilite, au regimul unei pensii anticipate sau anticipate partiale si pentru care, la data stabilirii acestora, li s-a calculat punctajul mediu anual in sistemul public, devin pensii pentru limita de varsta si se recalculeaza in conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, prin eliminarea diminuarii, dupa caz, precum si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare.

ART. 4
(1) In situatia persoanelor carora, la data stabilirii pensiei de serviciu, nu li s-a calculat punctajul mediu anual in sistemul public intrucat nu erau indeplinite conditiile de varsta si/sau de stagiu de cotizare prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, recalcularea se efectueaza considerandu-se a fi indeplinite aceste conditii.
(2) In cazul pensiilor de serviciu prevazute la alin. (1) se determina punctajul mediu anual, in sistemul public, corespunzator categoriei de pensie stabilita in baza legii cu caracter special.
(3) Sunt exceptate de la prevederile alin. (2) pensiile de serviciu anticipate care devin pensii pentru limita de varsta, in conformitate cu prevederile art. 2 alin. (2) din Legea nr. 119/2010, si pentru care se determina punctajul mediu anual corespunzator pensiei pentru limita de varsta.
ART. 5
(1) Recalcularea pensiilor de serviciu, prin determinarea punctajului mediu anual in sistemul public, se face pe baza documentelor existente in dosarele de pensii.
(2) La determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza:
a) stagiul complet de cotizare, in functie de data nasterii, prevazut in anexa nr. 3 la Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, asa cum este detaliata in anexa nr. 9 Varstele standard de pensionare si stagiile minime si complete de cotizare in functie de data nasterii - la Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 340/2001, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) stagiile de cotizare prevazute la art. 43 sau, dupa caz, la art. 47 din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) stagiile totale de cotizare necesare prevazute in anexele nr. 4 si 5 din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatiile prevazute la art. 44 din aceasta lege.
(3) In cazul in care la stabilirea pensiei de serviciu s-au avut in vedere perioade realizate in alte sisteme de asigurari sociale, neintegrate in sistemul public, punctajul mediu anual se determina tinand cont de prevederile art. 194 din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) La determinarea punctajului mediu anual se valorifica numai perioadele realizate pana la data stabilirii sau, dupa caz, a recalcularii pensiei de serviciu in baza legii speciale.
ART. 6
(1) La recalcularea pensiilor de invaliditate, stabilite doar in baza unor legi speciale, si pentru care nu s-a determinat punctajul mediu anual in sistemul public, nefiind indeplinite conditiile prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, stagiul potential se determina cu respectarea prevederilor art. 59 sau art. 60 din aceeasi lege.
(2) In cazul persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare mai mic decat jumatate din stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, prevazut in tabelul nr. 3 din cuprinsul art. 57 din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, stagiul potential se determina ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare necesar.
(3) Stagiul potential rezultat prin aplicarea prevederilor alin. (2) nu poate fi mai mare decat stagiul de cotizare pe care asiguratul l-ar fi putut realiza de la data ivirii invaliditatii pana la implinirea varstei standard de pensionare prevazute in anexa nr. 3 la Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, asa cum este detaliata in anexa nr. 9 la Normele aprobate prin Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 340/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) In cazul pensiilor prevazute la alin. (1), data ivirii invaliditatii este cea prevazuta in decizia medicala initiala de incadrare in grad de invaliditate.
(5) Perioada in care o persoana a beneficiat de pensie de invaliditate, numai in baza legii cu caracter special, si careia nu i s-a determinat punctajul mediu anual in sistemul public, nefiind indeplinite conditiile prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, nu constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in intelesul prevederilor art. 38 alin. (1) lit. a) din aceeasi lege.
ART. 7
Pensiile de urmas prevazute la art. 2 alin. (3) din Legea nr. 119/2010 se recalculeaza, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta, recalculata in baza prevederilor prezentei hotarari;
b) pensia de invaliditate gradul I, recalculata in baza prevederilor prezentei hotarari, in cazul in care, la data decesului, sustinatorul era beneficiarul unei pensii de invaliditate de orice grad;
c) pensia de invaliditate gradul I, stabilita conform Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, considerandu-se indeplinite conditiile de acordare ale acestei categorii de pensie, in cazul pensiilor de urmas stabilite conform prevederilor art. 68 alin. (10) din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, cu modificarile si completarile ulterioare.
ART. 8
Drepturile de pensie de serviciu recalculate potrivit prevederilor Legii nr. 119/2010 si ale prezentei hotarari se acorda pe baza deciziei de recalculare emise de catre casele teritoriale de pensii in evidenta carora se afla beneficiarii pensiilor de serviciu.
ART. 9
(1) Potrivit dispozitiilor art. 12 din Legea nr. 119/2010, prevederile prezentei hotarari se aplica si in cazul persoanelor ale caror drepturi de pensii de serviciu se stabilesc incepand cu data intrarii in vigoare a legii.
(2) In cazul persoanelor prevazute la alin. (1), casele teritoriale de pensii emit atat decizia de pensie de serviciu stabilita in baza legii speciale, cat si decizia de recalculare a acesteia.
(3) Decizia prin care se stabileste pensia de serviciu nu produce efecte sub aspectul acordarii cuantumului pensiei rezultat din aplicarea prevederilor legii speciale.
(4) Cuantumul pensiei rezultat in urma recalcularii este cel care se acorda si se plateste beneficiarului, cu respectarea prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
ART. 10
Modelul deciziei de recalculare se aproba prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.
ART. 11
Pensiile de serviciu care au facut obiectul unor cauze solutionate prin hotarari definitive si irevocabile ale instantelor de judecata vor avea regimul juridic stabilit de Legea nr. 119/2010 si de prezenta hotarare.
ART. 12
Pensiile recalculate conform prevederilor Legii nr. 119/2010, precum si in baza prezentei hotarari devin pensii in intelesul Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, ale carei reglementari le sunt aplicabile.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneaza:
---------------

Ministrul muncii,
familiei si protectiei sociale,
Mihai Constantin Seitan

Ministrul finantelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu

Bucuresti, 21 iulie 2010.
Nr. 737.

H.G. nr. 735/2010 privind recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat

HOTĂRÂRE nr. 735 din 21 iulie 2010
pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 527 din 28 iulie 2010

Având în vedere prevederile art. 3 alin. (3) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

ART. 1

Pensiile prevăzute la art. 1 lit. a) şi b) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, cuvenite sau aflate în plată, se recalculează conform algoritmului de calcul utilizat de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, într-o perioadă de 5 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.


ART. 2


(1) Recalcularea pensiilor prevăzute la art. 1 se realizează prin determinarea stagiilor de cotizare şi punctajelor medii anuale, pe baza veniturilor realizate lunar de către beneficiari şi stabilirea cuantumului fiecărei pensii.

(2) Documentele doveditoare necesare stabilirii punctajelor medii anuale în vederea recalculării pensiilor sunt prevăzute în anexele nr. 1a, 1b şi 2.
(3) Pentru perioadele în care beneficiarii şi-au desfăşurat activitatea în Ministerul Apărării Naţionale, documentele doveditoare se solicită de către aceştia prin centrele militare judeţene/zonale/de sector sau prin unităţile militare din care au făcut parte, după caz.
(4) Pentru perioadele în care beneficiarii şi-au desfăşurat activitatea în celelalte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi din sistemul administraţiei penitenciarelor, documentele doveditoare se solicită de către aceştia de la ultima unitate din care au făcut parte sau de la structura de resurse umane a inspectoratelor generale/similare, în situaţia în care aceste unităţi au fost desfiinţate.
(5) Pentru personalul trimis în misiune permanentă în străinătate sau, după caz, pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, la determinarea punctajului mediu anual se vor lua în calcul veniturile corespunzătoare funcţiei pe care acesta a fost încadrat în ţară.
(6) Documentele doveditoare obţinute în condiţiile alin. (3) şi (4) se depun de către beneficiari la structurile de pensii din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, precum şi Serviciul Român de Informaţii de la care primesc drepturile de pensie.
(7) Recalcularea prevăzută la alin. (1) se efectuează în ordinea înregistrării documentelor doveditoare la structurile de pensii, iar în lipsa acestora, începând cu cele mai vechi dosare aflate în plată, în funcţie de anul şi luna deschiderii dreptului la pensie.

ART. 3

La determinarea cuantumului pensiei recalculate se foloseşte valoarea punctului de pensie valabil la data încheierii procesului de recalculare.


ART. 4


(1) Stagiul de cotizare reprezintă vechimea în serviciu şi, după caz, vechimea în muncă prevăzută de legislaţia în vigoare la data deschiderii dreptului la pensia de care persoana beneficiază sau care i se cuvine, la data începerii procesului de recalculare, potrivit prevederilor art. 8-10 din Legea nr. 119/2010.

(2) Stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual pentru pensiile prevăzute la art. 1 lit. a) şi b) din Legea nr. 119/2010 va fi de 20 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

ART. 5

Pentru recalcularea pensiilor prevăzute la art. 1 lit. a) şi b) din Legea nr. 119/2010 se consideră a fi îndeplinite condiţiile de acordare prevăzute de Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.


ART. 6


(1) Determinarea punctajului mediu anual se face pe baza datelor din dosarele de pensie existente în păstrare la structurile de pensii din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, precum şi Serviciul Român de Informaţii.

(2) In situaţia în care în dosarele de pensionare sunt înscrise perioade care constituie vechime în serviciu, fără date referitoare la venitul realizat lunar, determinarea punctajului mediu anual se efectuează pe baza documentelor doveditoare solicitate de beneficiari structurilor prevăzute la art. 2 alin. (3) şi (4).
(3) Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare, altele decât cele prevăzute la alin. (2), la determinarea punctajului mediu anual se aplică prevederile Legii nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
(4) Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare şi pentru care nu au putut fi dovedite veniturile realizate lunar sau documentele doveditoare nu au fost depuse în termenul pentru recalculare prevăzut de lege, la determinarea punctajului mediu anual se utilizează salariul mediu brut pe economie din perioadele respective.
(5) În perioada 1 aprilie 2001-1 august 2007, punctajelor anuale nu li se aplică plafonarea prevăzută de legislaţia privind pensiile din sistemul public în vigoare în perioada respectivă.

ART. 7

În situaţia pensiilor de invaliditate, stagiul potenţial acordat la stabilirea drepturilor de pensie până la data intrării în vigoare a Legii nr. 119/2010 se menţine şi pentru stabilirea punctajului mediu anual, conform prevederilor art. 78 alin. (6) din Legea nr. 19/2000, cu excepţia celor stabilite conform prevederilor Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare.


ART. 8


Pensia de urmaş se stabileşte procentual din pensia recalculată la care ar fi avut dreptul susţinătorul decedat, cu excepţia celor stabilite conform prevederilor Legii nr. 80/1995, cu modificările şi completările ulterioare.

ART. 9

(1) Dacă din documentaţia de pensionare rezultă perioade de vechime în muncă exprimate în săptămâni de cotizare, ca urmare a achitării contribuţiei către fostele case de asigurări sociale, aceste perioade se vor transforma în stagiu de cotizare exprimat în ani şi luni de cotizare.

(2) În acest caz, pentru determinarea punctajului mediu anual se vor utiliza salariile medii brute pe economie din perioadele respective.
(3) Dacă din documentaţiile de pensionare nu rezultă localizarea săptămânilor de cotizare în cadrul anului, acestea vor fi plasate imediat după data de 1 aprilie a anului respectiv.

ART. 10


(1) Pensia de serviciu recalculată, potrivit Legii nr. 119/2010, poate fi modificată la cererea beneficiarului, în baza actelor doveditoare prezentate de acesta, întocmite conform prevederilor legale, din care rezultă date şi elemente, altele decât cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial, perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care, conform Legii nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, se au în vedere la stabilirea punctajului mediu anual sau la stagii de cotizare.

(2) Drepturile de pensii recalculate potrivit alin. (1) se acordă astfel:
a) de la data de întâi a lunii următoare expirării procesului de recalculare, dacă cererea, împreună cu documentele doveditoare, a fost depusă în termenul general de prescripţie;
b) din prima zi a lunii următoare celei în care cererea, împreună cu documentele doveditoare, a fost depusă la casa de pensii, după termenul prevăzut la lit. a).

ART. 11


Pensiile de serviciu ale căror cuantumuri au fost stabilite prin aplicarea hotărârilor definitive şi irevocabile ale instanţelor de judecată se recalculează potrivit prevederilor prezentei hotărâri.


ART. 12


(1) În vederea aplicării prevederilor prezentei hotărâri, Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale pune la dispoziţia instituţiilor abilitate cu aplicarea prevederilor prezentei hotărâri, gratuit, aplicaţiile informatice specifice.

(2) Aplicaţiile informatice prevăzute la alin. (1) urmează să fie adaptate specificului propriu de către instituţiile care efectuează recalcularea.

ART. 13


(1) Stabilirea pensiei recalculate se face prin decizie emisă de structurile de pensii, care va cuprinde în mod obligatoriu temeiurile de fapt şi de drept care au stat la baza recalculării, precum şi termenul în care poate fi introdusă contestaţia.

(2) Deciziile de pensie recalculată se comunică în scris beneficiarilor, în termen de 30 de zile de la data emiterii.

ART. 14

(1) Împotriva deciziilor de pensie recalculate se poate introduce contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii.

(2) Deciziile comisiilor de contestaţii pot fi atacate în instanţă, potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.

ART. 15


Pentru recalcularea pensiilor prevăzute la art. 1 se autorizează entităţile implicate în acest proces, din cadrul instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, să încheie contracte de prestări servicii/convenţii civile.


ART. 16


În aplicarea prezentei hotărâri, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, precum şi Serviciul Român de Informaţii pot emite instrucţiuni de aplicare, aprobate prin ordin al ordonatorului principal de credite.


ART. 17


Anexele nr. 1a, 1b şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.


PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemnează:
---------------
Ministrul apărării naţionale,
Gabriel Oprea

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

Directorul Serviciului Român de Informaţii,
George Cristian Maior

Ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale,
Mihai Constantin Şeitan

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu

Bucureşti, 21 iulie 2010.
Nr. 735.

ANEXA 1a
---------
(pensionar titular)
-------------------

Directorului Casei de Pensii a ..........

Subsemnatul(a), .....(gradul, numele, iniţiala tatălui şi prenumele)..........., domiciliat(ă) în .......(Se menţionează adresa celui în cauză.)......., telefon .........., pensionar militar în plată la ..........., trecut în rezervă/încetat activitatea la data de .....(ziua, luna, anul)........., în vederea recalculării pensiei în condiţiile Legii nr. 119/2010 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, menţionez următoarele:
- numărul deciziei de pensie .....(Se trece numărul deciziei/data emiterii.)......;
- numărul mandatului de plată a pensiei ..........................................;
- codul numeric personal .........................................................;
- unitatea militară din care am trecut în rezervă ........, din localitatea ........ .
Anexez în original următoarele documente - adeverinţe:
- ...........................................;
- .......................................... .

Data ........ Semnătura ...........

NOTĂ:
Se vor anexa o copie a mandatului (talonului) de plată a pensiei şi o copie a cărţii/buletinului de identitate.
Se completează obligatoriu toate datele.

ANEXA 1b
---------
(pensionar de urmaş)
---------------------

Directorului Casei de Pensii a ............

Subsemnatul(a), .......(numele, iniţiala tatălui şi prenumele)......., domiciliat(ă) în ........(Se menţionează adresa celui în cauză.)......, telefon ....................., soţul/soţia defunctului/defunctei .....(gradul, numele şi prenumele soţului/soţiei)...., trecut în rezervă/încetat activitatea la data de ...(ziua, luna, anul)...., pensionar(ă) de urmaş în nume propriu, cât şi pentru ......... copii în plată la ....(ziua, luna, anul)....., în vederea recalculării pensiei în condiţiile Legii nr. 119/2010 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, menţionez următoarele:
- numărul deciziei de pensie ......(Se trece numărul deciziei/data emiterii.)..........;
- numărul mandatului de plată a pensiei ...............................................;
- codul numeric personal ..............................................................;
- ultima unitate în care a lucrat soţul/soţia defunct(ă) ........., din localitatea ..............
Anexez în original următoarele documente - adeverinţe:
- ............................................................;
- ........................................................... .

Data ........ Semnătura ...........................

NOTĂ:
Se vor anexa o copie a mandatului (talonului) de plată a pensiei şi o copie a cărţii/buletinului de identitate.
Se completează obligatoriu toate datele.

ANEXA 2
-------

ROMÂNIA
Unitatea ........
Nr. .... din ....

ADEVERINŢĂ

Prin prezenta adeverim veniturile lunare individuale realizate de .....(nume, iniţiala tatălui, prenume)........, născut(ă) în ....... la data de ......., CNP ....., în perioada ....... .

*T*
┌────────────────────────────┬────────────────────────────┬───────────────────┐
│ PERIOADA *) │ Venitul lunar individual │ Observaţii │
├─────────────┬──────────────┼────────────────────────────┼───────────────────┤
│ ZZ.LL.AA │ ZZ.LL.AA │ │ │
├─────────────┼──────────────┼────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │ │
└─────────────┴──────────────┴────────────────────────────┴───────────────────┘
*ST*
──────────

*) Se completează lunar; în situaţia în care veniturile sunt identice pe mai multe luni, se completează un singur rând, cu întreaga perioadă.

Prezenta adeverinţă a fost eliberată la cererea sus-numitului/sus-numitei, pe baza datelor cuprinse în arhiva aflată în păstrarea noastră, spre a-i servi la stabilirea/recalcularea pensiei.

Comandantul/Şeful unităţii,
...............

--------


24 iulie 2010

Informatii inscriere limita de varsta-grupa II de munca

Intrebare:

“Buna ziua
Ma numesc ADI, sunt nascuta in 28.07.1953.
Am absolvit Facultatea de Biologie a Universitatii Bucuresti, cursuri de zi, intre 1973-1977 si un an de specializare in cadrul aceleiasi facultati, de asemenea cursuri de zi, intre 1977-1978. Am adeverinta doveditoare eliberata de Rectoratul Universitatii Bucuresti.
Lucrez ca biolog cu vechime neintrerupta de la 01.10.1978 si pana in prezent.
Am lucrat in conditii deosebite de munca (grupa a II-a) timp de 3 ani, 11 luni si 11 zile (20.11.1979-01.11.1983 la SC BIOFARM SA) si timp de 12 ani si 7 luni (01.11.1983-01.06.1996 la INCDM Cantacuzino). Am adeverinte doveditoare pentru grupa de munca si sporurile obtinute in aceste perioade.
Apelez la dv cu intrebarea daca pot iesi la pensie la limita de varsta, tinand cont de articolul 42 din Legea 19/2000.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cu stima, DA”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 28 iulie 1953, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 6 luni, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 29 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani si ati desfasurat activitate in grupa a II-a de munca-in procent de 100% o perioada de 16 ani, 6 luni si 11 zile, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 3 ani si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 56 de ani (28 iulie 2009).
Astfel, la aceasta data, puteti solicita pensie pentru limita de varsta la casa teritoriala de pensii de care apartineti.
Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie limita de varsta - grupa II de munca

Intrebare:

“Buna ziua
doresc si eu sa stiu daca ma pot inscrie la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare?
sunt nascuta pe 01.05.1955
am urmatoarele stagii de cotizare:
1. stagiu de cotizare grupa II - 18 ani si 9 luni
2. stagiu de cotizare conditii normale - 3 ani si 8 luni
3. stagiu asimilat - 16 ani si 1 luna (am fost pensionata pe caz de boala)
4. stagiu aferent grupelor I si II - 4 ani si 6 luni
Am un total de cotizare de : 43 de ani
multumesc anticipat”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 1 mai 1955, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.


Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani si ati desfasurat activitate in grupa a II-a de munca-in procent de 100% o perioada de 18 de ani si 9 luni, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 4 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 56 de ani (1 mai 2011).

Conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data, dosarul se poate depune cu 30 de zile calendaristice anterioare indeplinirii conditiilor de pensionare, prin urmare, puteti depune dosarul incepand cu data de 1 aprilie 2011.

Cu bine,
Specialist pensii.

Inscriere pensie limita de varsta - Canada

Intrebare:

“Ma numesc D-na IP. Nascuta in Romania la 10 Mai 1946. Am terminat Politehnica in 5 ani in 1969 (admisa in 1964) si am lucrat in Romania din 1969 pina in 1974 cind am emigrat. Din 1975 traiesc in Canada unde sint pensionara. Va rog sa imi spuneti daca pot beneficia de pensie din sistemul public din Romania. Cu multumiri, IP.”

Raspuns:
Avand in vedere data nasterii dvs., respectiv 10 mai 1946, varsta standard de pensionare este de 57 de ani si 3 luni, iar stagiul minim de cotizare cerut de lege este de 10 ani si 3 luni.
Din analiza datelor mentionate de dvs. in mesaj, nu putem stabili cu exactitate daca indepliniti conditia privind stagiul minim de cotizare, intrucat nu ne-ati precizat ziua, luna si anul exacte pentru perioada de facultate si perioada de angajare.
In situatia in care din insumarea celor doua perioade, nu ati realizat stagiul minim de cotizare de 10 ani si 3 luni, nu puteti beneficia de pensie din sistemul public din Romania.
Cu bine,
Specialist pensii.

18 iulie 2010

Informatii inscriere pensie - grupa I, II de munca, conditii speciale si deosebite de munca

Intrebare:

“Buna ziua, pana sa incep vreau sa va multumesc in legatura cu raspunsul Dvs. cu privire la pensia de urmas. Va anunt cu placere ca cei trei copii au primit primele pensii.
Ma confrunt cu un nou caz de data aceasta in legatura cu o pensie limita de varsta.
Domnul a lucrat si in grupa 1 de munca si in grupa 2, de la casa de pensii am primit trei raspunsuri diferite de la trei persoane astfel incat va rog frumos sa ma ajutati :).

Datele sunt urmatoarele:
H.I anul nasterii 07.11.1956,
perioada afrenta gr 2- 10.7.23 (zece ani, sapte luni, douazecisitrei zile) 100%
perioada aferenta gr 1- 3.3.0 (trei ani, trei luni)---in subteran 100%
perioada aferenta gr 1- 9.4.26 (noua ani, patru luni, douazecisisase zile)---la suprafata100%
conditii deosebite(legea 19/2000) 7.2.16 (sapte ani, doua luni, saisprezece zile)
perioada aferenta grupei normale 3.5.26 (trei ani, cinci luni, doazecisisase zile)

intrebarea mea este cat este reducerea de varsta aferenta grupelor de munca si la ce varsta se poate pensiona.

Va multumesc anticipat!!!
Cu stima si respect, Ec. P.G.”

Raspuns:

Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:
a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:
a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I, II si conditii deosebite de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 30 ani, 6 luni si 5 zile (3 ani, 3 luni, in grupa I de munca-subteran, 9 ani, 4 luni si 26 zile, in grupa I de munca, 10 ani, 7 luni si 23 zile, in grupa II de munca si 7 ani, 2 luni si 16 zile, in conditii deosebite de munca), reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 7 ani, respectiv pana la varsta de 58 de ani (7 noiembrie 2014).
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus,conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai defavorabile, astfel:
-pentru o perioada de 12 ani, 7 luni si 26 zile lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 7 ani si 2 luni, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta persoanei in cauza nu ii confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
c. De asemenea, mai exista posibilitatea de reducere a varstei standard de pensionare prevazuta in art. 46 din Legea nr. 19/2000, respectiv “asiguraţii care au realizat stagii de cotizare atât în condiţii deosebite, cât şi în condiţii speciale de muncă beneficiază, cumulativ, de reducerea vârstelor standard de pensionare,corespunzătoare fiecărei situaţii, fără ca această reducere să depăşească 12 ani.”
Astfel, conform anexei nr. 4 beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu total 6 ani si 6 luni, respectiv: 1 an (pentru cei 3 ani si 3 luni de conditii speciale-subteran) si 6 ani (pentru cei 27 ani, 3 luni si 5 zile de grupa superioara de munca).
Avand in vedere cele de mai sus, rezulta ca reducerea mai favorabila este cea prevazuta de pct. a, respectiv data inscrierii la pensie va fi 7 noiembrie 2014, cand va implini varsta de 58 de ani, in conformitate cu prevederile legale in vigoare la aceasta data.
Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie pentru limita de varsta-grupa II de munca

Intrebare:

“ Buna ziua , ma numesc G.M., sunt nascuta in 07.07.1955 , in Bucuresti si lucrez intr-o tipografie. Am 15 ani si 8 luni de munca in Grupa a2a si mai am inca 15 ani si 6 luni lucrate normal, tot in tipografie dar fara Grupa. Va rog daca puteti sami spuneti cand ar trebui sa ies la pensie si daca se poate iesi de acum , ce acte imi trebuie , cum pot sa rezolv aceasta situatie.
Astept un raspuns, va multumesc.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 7 iulie 1955, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa II de munca) o perioada de 15 ani si 8 luni, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 3 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 57 de ani , de la data de 7 iulie 2012.
Potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000, se poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 30 de ani.
Conform Legii nr. 118/2010, in perioada 3 iulie 2010 - 31 decembrie 2010, dispozitiile din Legea nr. 19/2000 privind pensia anticipata si pensia anticipata partiala se suspenda, ceea ce inseamna ca, incepand cu data de 3 iulie (respectiv 5 iulie, prima zi lucratoare), casele teritoriale de pensii nu vor mai primi dosare privind aceste categorii de pensii.

Prin urmare, nu puteti solicita pensie anticipata sau anticipata partiala, cat timp aceste dispozitii sunt suspendate.
Cu bine,
Specialist pensii.

Persoana cu handicap accentuat - pensie de limita de varsta

Intrebare:

„Buna ziua,
Va rog sa-mi comunicati data la care pot iesi la pensie pentru limita de varsta. Sunt nascuta la data de 09.02.1961, sunt persoana cu handicap accentuat, handicapul este din nastere, cu certificat de handicap.Lucrez din anul 1986.10.26. si am studii superioare.
Va multumesc.”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :

a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “

Prin urmare, in situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, beneficiati de o reducere de 10 ani din varsta standard de pensionare.
Astfel, avand in vedere data nasterii dvs., varsta standard de pensionare este de 60 de ani (pentru femei), conform prevederilor Legii nr. 19/2000.
Conform art. 47 mentionat mai sus, va puteti inscrie la pensie pentru limita de varsta incepand cu varsta de 50 de ani, daca handicapul este preexistent calitatii de asigurat şi dacă aţi realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare (respectiv minim 23 de ani si 4 luni, inclusiv perioada studiilor superioare, daca au fost urmate la cursuri de zi).
Prin urmare, in conditiile prezentate de dvs., aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta conform art. 47 alin. 1 mentionat mai sus incepand cu varsta de 50 de ani (9 februarie 2011), conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie anticipata partiala-respingere

Intrebare:

“Buna ziua,Sunt nascuta la data de 05.09.1958 si am 25 de ani si 19 zile vechime inconditii normale de lucru, la ce varsta ma pot pensiona anticipat?Multumesc, M.A.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 5 septembrie 1958, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.
Potrivit prevederilor legale, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare pot solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare (respectiv din data de 5 septembrie 2013, in cazul dvs.).
Intrucat nu ati realizat decat un stagiu de cotizare de 25 ani si 19 zile, mai putin decat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 30 de ani, nu puteti beneficia de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.
Cu bine,
Specialist pensii.

13 iulie 2010

Informatii inscriere anticipata partiala

Intrebare:

“Va rog sa-mi comunicati daca pot beneficia de pensie anticipata:
data nasterii: 01 ianuarie 1949
total stagiu de cotizare realizat 39 ani si 2 luni, din care 7 ani si 2 luni grupa I conditii deosebite.
Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dvs.
Cu stima, M.P.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 1 ianuarie 1949, varsta standard de pensionare este de 64 de ani si 8 luni, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 34 de ani si 4 luni.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 34 de ani si 4 luni si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca o perioada de 7 ani si 2 luni, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 1 an inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 63 de ani si 8 luni , de la data de 1 septembrie 2012.
Conform Legii nr. 118/2010, in perioada 3 iulie 2010 - 31 decembrie 2010, dispozitiile din Legea nr. 19/2000 privind pensia anticipata si pensia anticipata partiala se suspenda, ceea ce inseamna ca, incepand cu data de 3 iulie (respectiv 5 iulie, prima zi lucratoare), casele teritoriale de pensii nu vor mai primi dosare privind aceste categorii de pensii.

Prin urmare, nu puteti solicita pensie anticipata sau anticipata partiala, cat timp aceste dispozitii sunt suspendate.

Cu bine,
Specialist pensii.

Handicap accentuat - pensie pentru limita de varsta

Intrebare:

„Sunt pensionar de invaliditate gradul accentuat din anul 1998.Am contribuit la fondul de pensii 18 ani.Boala nu este dobandita ci este din nastere ,fapt pentru care am urmat scoala la ambliopi pe tot parcursul ei.In toata perioada lucrata nu am beneficiat de certificat de handicap.
Intrebarea mea este daca am dreptul sa ma pensionez la limita de varsta acum sau daca nucand o pot face.Am 45 ani.”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :

a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “

Prin urmare, in situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, beneficiati de o reducere de 10 ani din varsta standard de pensionare.
Astfel, avand in vedere varsta dvs. la data trimiterii mesajului, varsta standard de pensionare este de 65 de ani (pentru barbati), conform prevederilor Legii nr. 19/2000.
Conform art. 47 mentionat mai sus, va puteti inscrie la pensie pentru limita de varsta incepand cu varsta de 55 de ani, daca handicapul este preexistent calitatii de asigurat şi dacă aţi realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare (respectiv minim 23 de ani si 4 luni).
Prin urmare, in conditiile prezentate de dvs., nu aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta conform art. 47 alin. 1 mentionat mai sus.

Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie limita de varsta - grupa II de munca

Intrebare:

“Sunt nascuta pe data de 28 septembrie 1955, lucrez din 4 august 1975,si am lucrat in grupa a doua de munca 21 de ani. As dori sa stiu data la care pot beneficia de pensie pentru limita de varsta. multumesc. LIDIA.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 28 septembrie 1955, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.


Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani si ati desfasurat activitate in grupa a II-a de munca-in procent de 100% o perioada de 21 de ani, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 4 ani si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani si 6 luni (28 martie 2011).


Conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data, dosarul se poate depune cu 30 de zile calendaristice anterioare indeplinirii conditiilor de pensionare, prin urmare, puteti depune dosarul incepand cu data de 28 februarie 2011.


Cu bine,
Specialist pensii.

7 iulie 2010

Cele mai importante mesaje ale documentului consultativ GREEN PAPER ON PENSIONS, publicat de Comisia Europeana

Comisia Europeana a publicat astazi documentul consultativ Green Paper on Pensions, menit sa lanseze o dezbatere la nivel european in domeniul pensiilor (publice si private). Documentul integral poate fi consultat aici, iar mai jos va prezentam cele mai importante mesaje si aspecte evidentiate de acest raport:

­ - Uniunea Europeana are de acum o noua prioritate: sistemele nationale de pensii sa fie cat mai adecvate si sustenabile financiar;

­ - criza financiara si economica recenta a agravat si amplificat tendintele demografice severe care afecteaza sustenabilitatea sistemelor publice de pensii din Europa;

­ - pensiile raman domeniu national de autoritate si reglementare, insa UE va sustine o dezbatere puternica pentru reformarea si imbunatatirea sistemelor in anii urmatori;

­ - in ultimul deceniu, de la publicarea precedentului Green Paper on Pensions, imbatranirea demografica a Europei a fost mult mai rapida decat estimarile initiale, iar tot mai multe state au crescut importanta si ponderea pensiilor private pentru a completa veniturile din sistemele publice de pensii;

­ - cele mai puternice tendinte manifestate in ultimii ani au fost:
• imbatranirea demografica mai rapida fata de estimari;
• reforme parametrice consistente in sistemele publice de pensii, care aproape invariabil au redus generozitatea pensiilor de stat;
• mutarea abordarii statelor de la sisteme singulare de pensii (exclusiv publice, de tip pay-as-you-go) catre sisteme multipilon, adica aparitia (in Europa Centrala si de Est) si dezvoltarea (in Europa Vestica) a sistemelor de pensii private;
• masuri de imbunatatire a acoperirii sistemului de pensii in populatia totala;

­ - criza financiara a afectat puternic stabilitatea sistemelor publice de pensii din Europa, dar a evidentiat si unele aspecte ce pot fi imbunatatite in diversitatea de scheme de pensii private europene;

­ - impactul crizei la nivel european este echivalent cu un salt de 20 de ani inapoi in termeni de consolidare fiscala, ceea ce inseamna ca in perioada imediat urmatoare constrangerile de natura fiscal-bugetara vor fi foarte puternice, cu impact inclusiv in sistemele de pensii;

­ - criza a afectat, pe termen scurt, si sistemele private de pensii, cauzand deprecieri in cursul anului 2008, insa cea mai mare parte a acestora a fost recuperata in 2009 si prima parte a lui 2010;

­ - au aparut noi puncte de interes pe agenda europeana de reforme in domeniul pensiilor:
• nevoia de crestere a acoperirii sistemelor de pensii in intreaga populatie;
• nevoia si mai presanta de a imbunatati sustenabilitatea finantelor publice;
• importanta majorarii rapide a varstei reale de pensionare;
• necesitatea de a imbunatati legislatiile nationale ale pensiilor private, pentru a asigura faptul ca ele sunt eficiente si ca raman sigure si stabile in fata crizelor financiare, dar asigurand in acelasi timp o legislatie corecta, proportionala si evitand suprareglementarea;
• asigurarea ca reglementarea pietelor financiare este eficienta si inteligenta, dat fiind rolul in crestere al fondurilor private de pensii la nivel global.

­ - prioritatile de modernizare a pensiilor europene sunt urmatoarele:
• asigurarea adecvarii si sustenabilitatii sistemelor de pensii;
• asigurarea unui echilibru sustenabil intre durata vietii profesionale si a vietii la pensie;
• inlaturarea obstacolelor din calea mobilitatii pensiilor in plan pan-european;
• pensii mai sigure si mai transparente, cu un acces imbunatatit la informatie si educatie financiara.

Precedentul „Green Paper on Pensions” a fost publicat de Comisia Europeana in anul 1997 si poate fi consultat aici.

5 iulie 2010

Performantele fondurilor de pensii private raman solide


Performantele fondurilor de pensii private raman solide
in pofida prelungirii recesiunii globale si a climatului investitional negativ

Fondurile de pensii private au inregistrat performante investitionale consistente in primul semestru al anului 2010, in pofida climatului economic si financiar instabil si nefavorabil, potrivit calculelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Astfel, in primele 6 luni ale acestui an, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obtinut un randament mediu de 9,9%, iar fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au obtinut un randament mediu de 6,6%. In ultimele 12 luni (30 iunie 2009 – 30 iunie 2010), fondurile obligatorii au realizat un randament de 20,7%, iar cele facultative de 15,4%. Performantele inregistrate difera in functie de categoria de risc a fondurilor de pensii si de alocarea investitiilor pe clase de active.

Plasamentele in actiuni listate au influentat cel mai mult diferentele de performanta intre fondurile de pensii private, pietele bursiere manifestand o volatilitate foarte ridicata in primul semestru al acestui an. Datorita politicii investitionale prudentiale si de diversificare a riscurilor, toate fondurile de pensii private au inregistrat randamente atractive, chiar daca in aceeasi perioada actiunile cotate la Bursa au oscilat puternic, intrand chiar in teritoriu negativ. In primul semestru al anului, indicele general al pietei bursiere de la Bucuresti a crescut cu 2,3%, insa indicele celor mai lichide actiuni a scazut cu 0,15%, iar indicele societatilor de investitii financiare (SIF-uri) a scazut cu 18,7%. Pe parcursul primului semestru al anului, expunerea medie a fondurilor de pensii pe pietele bursiere (de la Bucuresti, dar si piete externe) a fost de circa 10%-12%.

„Performantele obtinute de fondurile de pensii private in prima jumatate a acestui an sunt cu atat mai importante cu cat climatul investitional a fost neprielnic. Prelungirea recesiunii economice globale, ingrijorarea privind o eventuala criza a datoriilor publice ale statelor europene, problemele economice si bugetare ale Romaniei – toti acestia au fost factori de risc si incertitudine pentru piata financiara in general si pentru fondurile de pensii in special. Totusi, chiar si in acest mediu nefavorabil, fondurile de pensii private au reusit sa investeasca inteligent si echilibrat si sa isi conserve rezultatele pozitive inregistrate pana acum, iar acest fapt vine sa confirme viabilitatea sistemului de pensii private in forma sa actuala”, a comentat Crinu Andanut, presedintele APAPR. Activele nete administrate de toate fondurile de pensii private din Romania au depasit 3,6 miliarde de lei la mijlocul acestui an.

De la lansare si pana in prezent, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II, lansate in luna mai 2008) au inregistrat un randament mediu anualizat de 16,6%, in timp ce fondurile facultative (Pilonul III, lansate in luna mai 2007) au realizat un randament mediu anualizat de 8,9%.

1 iulie 2010

2 iulie - ultima zi de depunere a dosarelor de pensie anticipata si anticipata partiala!!!

În Monitorul Oficial nr. 441 din 30 iunie 2010, a fost publicata Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, lege care va intra in vigoare incepand cu data de 3 iulie 2010.

Articolul 10 din acest act normativ prevede: "(1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, in sistemul public de pensii, precum si in sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispozitiile legale privind inscrierea la pensie anticipata si pensie anticipata partiala nu se mai aplica.
(2) Cererile de inscriere la pensie anticipata si pensie anticipata partiala, depuse in conditiile legii, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se vor solutiona cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare la data depunerii."

Prin urmare, in perioada 3 iulie 2010 - 31 decembrie 2010, dispozitiile din Legea nr. 19/2000 privind pensia anticipata si pensia anticipata partiala se suspenda, ceea ce inseamna ca, incepand cu data de 3 iulie (respectiv 5 iulie, prima zi lucratoare), casele teritoriale de pensii nu vor mai primi dosare privind aceste categorii de pensii.

Dupa data de 3 iulie, vor mai putea fi rezolvate dosarele de pensie anticipata sau anticipata partiala doar in cazul celor deja depuse si nesolutionate pana la aceasta data de catre casele teritoriale de pensii, inclusiv pentru cererile depuse in intervalul de cel mult 30 de zile anterioare datei indeplinirii conditiilor de pensionare, chiar daca data deschiderii drepturilor este de 3 iulie 2010 sau o data ulterioara acesteia.