Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

27 martie 2013

Inscriere limita de varsta si anticipata partiala - diminuare

Intrebare:

Buna ziua.
 Ma numesc Maria si sunt nascuta in data de 01.11.1958, si am un  stagiu de cotizatie  de 35 ani si 3 luni din care 15 ani si 6 luni gr a2-a de munca.
 Am 2 intebari: cind pot iesi la pensie anticipata si cit este diminuarea.
 - si cind pot iesi la pensie de drept.
            Multumesc anticipat.

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 1 noiembrie 1958, varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 3 luni, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 31 de ani si 3 luni, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

Intrucat conform celor precizate de dvs. ati realizat stagiul complet de cotizare, aveti dreptul la o reducere de 3 ani, pentru activitatea desfasurata in grupa a II-a de munca (conditii deosebite de munca) timp de 15 ani si 6 luni, in procent de 100%.

Prin urmare, puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 3 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 58 de ani si 3 luni, respectiv de la data de 1.02.2017.

Conform prevederilor legale in vigoare, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare.

Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare prevăzut de lege de 31 de ani si 3 luni, va puteti inscrie la pensie anticipata partiala de la implinirea varstei de 56 de ani și 3 luni, respectiv de la data de 1 februarie 2015.

Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă (58 de ani si 3 luni, in cazul dvs.)

Astfel, daca solicitati pensie anticipata partiala de la data de 1 februarie 2015, cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare prevazuta de lege, respectiv cu 2 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare reduse-58 de ani si 3 luni (24 de luni de anticipare), procentul de diminuare va fi de 18% (24 luni x 0,75%).

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: